Ano, máš samozřejmě pravdu. Všechny výhody BTRFS jasně převažují jedinou nevýhodu (= nemožnosti swapfile).
Ne, není to kvůli subvolumes, ale jasně to vyplývá z principu COW (copy&write) FS - je potřeba nastudovat, ale pro tebe postačí vzít to jako fakt..
Odkazy (hardlinky) problém naopak nejsou, ale to je doména především EXT4 (a rsync snapshotů) - tam je swapfile podporován.
Zmenšit (v GParted) stávající BTRFS oddíl samozřejmě můžeš (
zásadně pracovat z nabootovaného live) a ve vzniklém místě udělat swap.
A jeho velikost? Já bych na tvém místě volil kompromis = cca polovina dostupné RAM
Ztráta místa nebude tak velká, na druhou stranu hibernovat můžeš, ale vždy si předtím pohlídej kolik je aktuálně zaplněno RAM.
Pokud to překročíš, tak ten proces (hibernování) spadne > následuje restart (obsah RAM bude přirozeně fuč).
Já osobně mám na všech OS tu "slabost", že musím mít neustále přehled o vytížení: CPU, RAM, SWAP, síť, jednotlivé procesy, disky..
Toto beze zbytku řeší
conky na Ploše. Ten můj (viz obrázek) je inspirovaný PartedMagic...
-------------------------------------------------------------------------------------
Všem kdo chtějí na Ubuntu používat hibernaci (suspend to disc, samozřejmě je třeba tuto možnost nejprve "zapnout") důrazně doporučuji nainstalovat balíčky
uswsusp a
hibernate ("ohlídají" celý proces uložení obsahu RAM do swapu)
Oba balíky jsou součástí offic. repo.
------------------------------------------------------------------------------------
Pro úplnost uvedu ještě postup "zapnutí" samotné hibernace.
Do Terminálu zadej příkaz:
sudo gedit /var/lib/polkit-1/localauthority/50-local.d/com.ubuntu.enable-hibernate.pkla
Otevře se prázdný dokument a do něho zkopíruj:
[Re-enable hibernate by default in upower]
Identity=unix-user:*
Action=org.freedesktop.upower.hibernate
ResultActive=yes
[Re-enable hibernate by default in logind]
Identity=unix-user:*
Action=org.freedesktop.login1.hibernate
ResultActive=yes
Soubor dej uložit, zavři Gedit, zavři Terminál a restartuj PC
Po restartu v menu (vypnutí) přibude nová položka
"Uspat na disk" (=hibernovat)