radin, ok1dtm atd.:
neřešte ji, vůbec nepochopila smysl a způsob fungování open source. Jen je otázka, zda to je úmysl, nebo hloupost.
Dál se nebudu rozepisovat, slušně by to nešlo a byla by to pouze ztráta času.
Zpátky k věci: osobně používám Kubuntu moře let a jsem téměř na 100% spokojený. Předtím openSUSE s KDE, od něj jsem odešel pouze kvůli jejich přechodu na distribuční model Leap, resp. Tumbleweed (ne proto, že by něco nefungovalo, prostě se mi to jen nelíbilo). Kubuntu jsem nasadil i jinde (kde dělám správce) a spokojenost je stejná.
Nepotřebuju frikulínský systém s "posledními novinkami", ani nehledám, co v tomto smyslu možná nefunguje. Potřebuju spolehlivý, konzervativně pojatý systém pro každodenní práci, který si můžu nastavit a aktualizovat přesně tak, jak chci já a ne jakýkoliv korporát/globalizátor. Nepotřebuju číst EULA na desítkách stran, nuceně souhlasit s tím, že jsem hračkou v rukách korporátu a ještě jim za to platit.
No a přesně tohle mi umožňuje vhodně zvolená linuxová distribuce.
Děkuji za mnohost, konkurenci, možnost výběru, možnost se neustále učit, samozřejmě děkuji všem těm, co se o Linux starají. Překvapivě do něj přispívají i ty korporáty, takže jsou alespoň takto k něčemu užitečné...