Jako je fakt, že když si vzpomenu na ne až tak vzdálené doby přechodu z PowerPC na Intel, tedy Snow Leopard (který mimochodem přinesl právě Time Machine a Mac App Store) nebo Lion (který přinesl iCloud), tak jsou to z dnešního pohledu chudí příbuzní, kde toho fakt moc nastavit nešlo. Nemám nejmenší tušení, jak to v té době vypadalo u konkurence, ale tipla bych si, že stejně, prostě vývoj jde kupředu.
iOS je jiný než Android, ale po návratu jsem si připadala v bezpečí, doma. A to jsem neměla žádné levné šunty, třeba Xperia 5 byla bratru za 15k czk (to teď můj současný iPhone byl levnější, mám SE 2020 128 GB).
Neumím posoudit Microsoft, fakt je neznám, ale mám dlouhé zkušenosti s a fakt je ten, že jim hodně záleží na soukromí a bezpečí uživatelských dat. Koneckonců člověk platí nemalou částku. Že Google prodává data uživatelů je jasné, nic vlastně nemá co by mohl prodat jiného. Jenže Apple prodává HW, SW a služby a nemá tudíž potřebu prodávat uživatelská data. A vzhledem k tomu, že jde o nejbohatší firmu na světě, které CIA, FBI a další třípísmenné agentury nemůžou přijít na jméno, se kterou se jiné třípísmenné agentury soudí, aby dala backdoor do svých systémů a služeb, tak opravdu nemám důvod jim nevěřit. Navíc když jsem kdysi ze začátku iCloud a Apple ID zapomněla heslo a nemohla se tam dostat, tak jediná možnost, která opravdu zabrala, byla infolinka, spoustu otázek na věci, které zloděj a to ani zloděj, který by mě dokonale znal, nemůže vědět a trvalo to bezmála hodinu, než mi na e-mail, na který se mimochodem ani neptali, poslali odkaz na obnovení hesla. Prostě nemám důvod jim nevěřit. Můžeš mě považovat za naivní, ale prostě za ty roky fakt nemám důvod jim nevěřit.
Říkám to často a pořád na tom trvám. Ať vezme Linux silná komerční firma a ať vznikne Apple 2.0 a bude to fungovat. Ať klidně dělají free verzi bez záruky, ale měla by být jedna distribuce pro uživatele a jedna pro servery, nejlépe jedno GUI, k tomu 100% funkční HW (počítače, notebooky, tiskárny, tv tunery, prostě to, co se používá a ať je klidně na výběr třeba jen "deset" tiskáren, ze začátku), unifikovaný app store (nejlépe flatpak, přijde mi, že z možností dneška funguje nejlépe a hlavně sebou nenese peklo závislostí) a bude vyřešeno. A myslím si, že by to mělo úspěch konkurovat jak Applu tak Microsoftu. A kdyby se spojili se Steamem a GOGem, aby tam fungovaly hry (a to v tom smyslu, že klikneš na Download a pak klikneš na Play a prostě hraješ), tak si myslím, že je úspěch zaručený na 100%. Je spousta lidí, které se*e Windows a kteří si kvůli penězům nekoupí Apple. Proč by nemohli mít spolehlivou třetí možnost? Ale s tím egem vývojářů máš naprostou pravdu...
S tou obnovou, z nefunkčního systému nijak, to samozřejmě nejde ani na Macu, ale máš tam integrovanou recovery console případně i možnost internet recovery a z toho můžeš vyvolat nejen obnovu ze zálohy, ale i nainstalovat čistý systém (tedy za předpokladu funkčního internetu). Něco podobného má Acronis také, že při spuštění počítače se může vybrat spuštění jeho recovery a funguje to stejně jako flashdisk.
V Time Shift lze nastavit, kolik uchovat snapshotů, tedy na btrfs, ale jak jsem zjistila, tak to fakt není řešení. Už mám totiž čistou instalaci, protože vrtat se v tom a pokoušet se to obnovit je jen ztráta času.
Nevím, asi ano, ale nefungovalo mi to tak, bobtnalo to jako o život...
Tak já to mám proto, že mě fakt nebaví nastavovat čistý systém a instalovat programy a upravovat si zástupce atd. Bohužel jediná skutečná funkční možnost je ta Time Machine, kdy si můžeš vybrat při čisté instalaci, že chceš obnovit třeba jen polovinu nainstalovaných programů (samozřejmě včetně nastavení a u většiny placených včetně aktivace) nebo všechny nebo celý disk nebo třeba jen složku Dokumenty, prostě cokoliv tě napadne. Proč to nejde jinde? Netuším, ale je to podle mě obrovská chyba.