Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.

Autor Téma: Nový wifi router  (Přečteno 722 krát)

Abby

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1203
    • Zobrazit profil
Nový wifi router
« kdy: 25 Únor 2021, 11:05:14 »
Nevím kam to jinam dát a kromě toho, že se občas názorově neshodneme, tak uznávám, že zde jsou odborníci, co dokáží poradit, takže vás žádám o radu 😊

Potřebuji nový wifi router, momentálně používáme UPC modem (ten bílý, jak označují vysoce výkonný) a je to hrozný šunt, i po dvou výměnách je nutné ho minimálně jednou za dva měsíce restartovat a např. tam není možné nastavit vlastní DNS servery a celkově chybí spousta věcí. Takže ten by byl v režimu modemu a wifi router by byl zapojený do něj. Ale otázka zní, jaký router použít? Poraďte prosím, cena tak do 2.000 czk, nesmí to být Huawei nebo podobný čínský šmejd, musí to umět souběžně 2.4 a 5 GHz, wifi ac (pokud bude umět i ax tak to samozřejmě nevadí, sice doma momentálně nic s podporou nemáme, ale ono to přijde). Rozhraní nemusí být česky, stačí angličtina. A ať se o něj výrobce aspoň trochu stará, pokud by šlo o router, kde je dva roky starý fw a vyrobce na něj už dávno zapomněl, tak nemám zájem, prostě ať řeší problémy, vydává aktualizace a ať není nutné ho každou chvíli aktualizovat. A musí zvládnout minimálně 40 zařízení (tři notebooky, dva desktopy, několik iPhonů a Androidů, 2x  TV, NAS a hromadu smart věciček přes Home Kit, každá ta věcička má vlastní připojení na 2.4 GHz wifi a tudíž vlastní IP adresu). A samozřejmě nastavení, že přes DHCP a MAC adresu dostane dané zařízení vždy stejnou IP. Moc díky.

compaq

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2274
  • Díky všem za rady a tipy.
    • Zobrazit profil
Re:Nový wifi router
« Odpověď #1 kdy: 25 Únor 2021, 14:36:59 »
Co tam máš teď za typ?
Pokud vám vaše holka či manželka funguje jak má, neměňte jí za mladší, zaděláte si na problém. Stejně to dělejte i s Ubuntu.

zkusebak

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 4
    • Zobrazit profil
Re:Nový wifi router
« Odpověď #2 kdy: 25 Únor 2021, 19:42:46 »
40 zařízení na jeden router? Tohle uvažování je zcela zcestné! Jestli bude router obsluhovat kdejakou IoT serepetičku, které mají antény nakreslené na plošném spoji, tak to zprasí rychlost pro všechny připojené zařízení. Stačí, že kvůli vysílání beacons musí rychlost 10x za sekundu spadnout na 1Mbps, což se dá omezit na sofistikovanějších zařízeních.

Abby

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1203
    • Zobrazit profil
Re:Nový wifi router
« Odpověď #3 kdy: 25 Únor 2021, 20:04:43 »
Co tam máš teď za typ?

UPC, ten jejich bílý "super modem"...

40 zařízení na jeden router? Tohle uvažování je zcela zcestné! Jestli bude router obsluhovat kdejakou IoT serepetičku, které mají antény nakreslené na plošném spoji, tak to zprasí rychlost pro všechny připojené zařízení. Stačí, že kvůli vysílání beacons musí rychlost 10x za sekundu spadnout na 1Mbps, což se dá omezit na sofistikovanějších zařízeních.

Proč ne? Jsou na to dělané a 40 zařízení, z nichž 30 si bere nula nula nic a zbytek se připojuje podle potřeby, nic není. Router musí zvládnout i víc. Mimochodem, teď máme zatím jen dvě smart devices a za týden měla obě dohromady bitrate tam i zpátky 17 kB včetně spárování a to jsem si s tím první den pořád hrála 😂 Takže zahlcení sítě se fakt nebojím 😂 Navíc nechci žádný levný šunt, za ty dva tisíce přece už musí být nějaká kvalita. Jasně, nejradši bych vsadila na jistotu a vzala Air Port Extreme nebo lépe Time Capsule, ať je to i na zálohování, ale Bohužel poslední model je 2013 a nové nejsou a nebudou 🙁

CyberCodeDroid

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 21
    • Zobrazit profil
Re:Nový wifi router
« Odpověď #4 kdy: 26 Únor 2021, 06:46:11 »
Do limitu je tu TP-LINK Archer AX20 WiFi 6 (AX1800), ale viděl bych to na navýšení budgetu a jiného řešení, třeba MikroTik nebo Mesh WiFi systém.

Abby

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1203
    • Zobrazit profil
Re:Nový wifi router
« Odpověď #5 kdy: 26 Únor 2021, 12:58:49 »
Můžeš poradit konkrétně prosím? Jak cenu tak konkrétní model? Díky.

Mimochodem co Synology? Sice je to pálka, ale vzhledem ke kvalitě Synology a ke snadnému nastavování a délce podpory bych o něm případně byla schopná uvažovat - https://www.alza.cz/synology-rt2600ac-d4671115.htm

Abby

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1203
    • Zobrazit profil
Re:Nový wifi router
« Odpověď #6 kdy: 02 Březen 2021, 13:33:32 »
Tak jsem po přečtení recenzí a zkušenostech několika lidí vzala Synology, tak uvidíme. Mesh umí, rozhraní je jednoduché a člověk nemusí být síťař, aby to zvládl nastavit (což u Mikrotiku je potřeba, naši mají Mikrotik od svého providera, potřebovala jsem tam něco nastavit a horší a zmatenější a nepřehlednější rozhraní jsem snad v životě neviděla).

Každopádně první dojmy ze Synology jsou skvělé a umí krásně pojmenovat a rozlišit jednotlivá zařízení. A okamžitě se zlepšila odezva a i rychlost LAN je docela znatelně lepší. Měla jsem to udělat už dřív a netrápit se s routrem od UPC...

Ventero

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2510
    • Zobrazit profil
Re:Nový wifi router
« Odpověď #7 kdy: 03 Březen 2021, 21:37:07 »
Za ty prachy by byl i schopnej Mikrotik ...
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

Abby

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1203
    • Zobrazit profil
Re:Nový wifi router
« Odpověď #8 kdy: 04 Březen 2021, 16:09:58 »
To nejspíš ano. A já abych si zašla na šest semestrů síťařiny a na to fakt nemám ani chuť ani čas. Mikrotik je nejspíš celkem kvalitní, ale vyznat se v něm fakt nedá, jak píšu, zmatenější a nepřehlednější rozhraní jsem v životě neviděla, zatímco Synology má stejně krásně přehledné rozhraní jako u NASů a nastavení zvládne kdokoliv, kdo umí číst a klikat myší.

vawaver

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 347
    • Zobrazit profil
Re:Nový wifi router
« Odpověď #9 kdy: 05 Březen 2021, 07:18:07 »
Možno na zamyslenie.
Bývam v starom socialistickom paneláku s poctivými socialistickými panelmi ktoré skutočne obsahujú v betóne sieťovinu a teda sa môj byt chová ako Faradayova klietka a teda 5G Wifi signál cez 2 izby neprejde v požadovanej kvalite.
Mám podobne ako ty "super router" od Telekomu ktorý nepoužívam (dôvod je jasný).
Natiahol som cez byt 2 LAN káble (do opačných koncov bytu  8) ) a na nich pripojil 2 staré routre (Bazoš) čo vedia Wifi 5G ako repeater.
A vybavené.
Aspoň pre mňa lacné a funkčné riešenie.

West

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 326
    • Zobrazit profil
Re:Nový wifi router
« Odpověď #10 kdy: 05 Březen 2021, 15:44:04 »
Pre tvoje označenie "výkonný" vyhovie jedine norma 11ax. Routre používajúce spojenia v tejto norme sú totiž špeciálne navrhnuté pre veľké množstvo zariadení a spoĺahlivejšie fungovanie cez prekážky. Treba k tomu samozrejme aj 11ax klientov. wifi od 1 po wifi 5 majú problém so spoľahlivým fungovaním cez prekážky a 20 súčasne pracujúcich klientov môže byť aj dosť problém. Samozrejme keď sú klienti len pripojený a nič v podstate neprenášajú, tak ich tam môže byť aj 100 pripojených. Vzhľadom na cenu si budeš musieť asi ešte trocha počkať.

Abby

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1203
    • Zobrazit profil
Re:Nový wifi router
« Odpověď #11 kdy: 07 Březen 2021, 22:09:19 »
Možno na zamyslenie.
Bývam v starom socialistickom paneláku s poctivými socialistickými panelmi ktoré skutočne obsahujú v betóne sieťovinu a teda sa môj byt chová ako Faradayova klietka a teda 5G Wifi signál cez 2 izby neprejde v požadovanej kvalite.
Mám podobne ako ty "super router" od Telekomu ktorý nepoužívam (dôvod je jasný).
Natiahol som cez byt 2 LAN káble (do opačných koncov bytu  8) ) a na nich pripojil 2 staré routre (Bazoš) čo vedia Wifi 5G ako repeater.
A vybavené.
Aspoň pre mňa lacné a funkčné riešenie.

Taky zatím bydlíme ve starém socialistickém paneláku, na rozdíl od většiny na našem sídlišti máme i od základu zděné jádro a je to relativně velký 4+1 a navíc mezonetový (máme schody v bytě, takže jeden pokoj je o patro výš) a máme i balkon. I ten "super" UPC zvládl i na 5 GHz pokrýt celý byt včetně balkonu a horního pokojíku (naštěstí tu moc lidí 5 GHz nepoužívá, zato 2.4 GHz je peklo a routry se neustále přeřvávají a mění kanály jako o život, počet sítí na 2.4, které tu vidím, je 27...). Synology nicméně jede na 60% výkonu a byt pokrývá lépe a to hlavně na těch 2.4 GHz, které potřebuji kvůli HomeKit zařízením. Na příkaz "Hey Siri, set the L1 to 50%" to se Synology reaguje okamžitě ať jsem kdekoliv a i když jsem na LTE, s UPC modemem byla klidně dvě sekundy prodleva. Celkově se mi zlepšila odezva internetu i lokální sítě a lokální síť se mi i zrychlila, hlavně NAS má rychlejší diskové operace (používám bonding 2x 1 Gbps). Ale to bylo skoro na maximum i předtím, hlavně ta odezva je úplně jiná. Otevření webové stránky je okamžité zatímco předtím s UPC modemem to klidně dvě tři sekundy přemýšlelo, jestli to má udělat nebo ne...

Pre tvoje označenie "výkonný" vyhovie jedine norma 11ax. Routre používajúce spojenia v tejto norme sú totiž špeciálne navrhnuté pre veľké množstvo zariadení a spoĺahlivejšie fungovanie cez prekážky. Treba k tomu samozrejme aj 11ax klientov. wifi od 1 po wifi 5 majú problém so spoľahlivým fungovaním cez prekážky a 20 súčasne pracujúcich klientov môže byť aj dosť problém. Samozrejme keď sú klienti len pripojený a nič v podstate neprenášajú, tak ich tam môže byť aj 100 pripojených. Vzhľadom na cenu si budeš musieť asi ešte trocha počkať.

Já jsem to vyřešila tím Synology RT2600ac, sice bych fakt radši ax, ale měla jsem celkem neodolatelnou nabídku (za 4k czk, se zárukou, nepoužité, nezapnuté, jen vybalené) a když si uvědomím, že další možnosti byly třeba slušný TP-Link AX20, o něco lepší TP-Link AX73 a pak nějaké Asusy, které jsem ani moc nezkoumala, protože se přiznám, že tuhle značku nemám moc ráda. A pak už vlastně není nic. Tedy, ještě je Mikrotik a věřím, že pro IT profesionála-síťaře je skvělý, ale já si s ním fakt netykám, něco tak nepřehledného, zmateného a vůbec příšerného jsem snad v životě neviděla... A ani Mikrotik nemá ax...
Jinak jsem si půjčila 40 smart devices, k tomu jsem pustila přehrávání 4k filmů na Apple TV, dvou Macích, jednom notebooku, jednom iPadu a dvou iPhonech, k tomu jsem různě zapínala, vypínala a nastavovala ty smart devices a aktualizovala desktop PC a běželo to všechno bez nejmenšího problému, Synology se s tím vyrovnal bravurně, ani na jedinou pikosekundu nebyl nikde výpadek. Takže budu věřit, že jsem udělala dobře a současně také si myslím, že Synology vydrží funkční déle než by vydržel TP-Link.