Čistý Debian? Nevím, na desktopu jsem ho ještě nezkoušel...
No, "čistý" Debian... Ani nevím, co si pod tím pojmem mám představit. Debian prostě jede na nastavené koleji, hodně se testuje a ladí, než se nová verze zmrazí a poté uvolní do produkce. Používám vždy verzi testing, nyní bullseye/sid (tedy Debian 11) a stabilita je naprosto ukázková. Ono totiž vydávat nové verze dvakrát do roka a pak teprve ladit mi nepřijde jako dobrá cesta. Byť i na tomto systému jede i Fedora. Ale jak jsi psal, za Fedorou stojí (a bude stát!) RedHat a to je dobře, pak se to holt lépe programuje a ladí, že?
Kdyby třeba Ubuntu najelo na rolling, třeba by se ty mouchy a problémy lépe ladily. Chyba je v tom, že sice za Ubuntu stojí korporace, ale jejich jediným cílem jsou servery a nikoliv uživatel. Tam nastal velký problém už před léty, kdy korporace uživatelům vnutila Unity a Mir, kteréžto vyvíjeli jen oni a nikdo jiný. Trvalo mnoho let, než si chybu uvědomili a pokorně se vrátili ke Gnome a začli dělat na Waylandu. To bylo období, kdy jim mnoho fanoušků a uživatelů uteklo k jiným distribucím - mimochodem i já právě kvůli tomu přešel na Debian
Ke Gnome nemám naprosto nic, je to velice stabilní prostředí a intuitivní, velice rychle jsem si zvyknul na přechod z G2 na G3. Nyní jsem zkoušel v beta verzi Fedory 34 i zcela nové G40, a není to zase taková tragédie, jak mnozí popisují - lze si na to zvyknout. I když mě nyní G3 (3.38.4) naprosto dokonale vyhovuje. Tímto nehaním uživatele KDE či XFCE - ostatní maličká a nesourodá prostředí nebudu komentovat (připadají mi jen jako výkřiky do tmy). Ale díky Bohu, že máme tyto tři velká a osvědčená DE - Gnome, KDE a XFCE, protože si fakt každý vybere dle svých preferencí a zvyklostí.
Ale abychom se vrátili k tématu: Je nezbytně nutné začít oslovovat mladé kluky, kteří to s Ubuntu myslí vážně a požádat je, aby na projektu lokalizace pokračovali. Jiná cesta nevede. My staří pardálové, co jsme začínali s Ubuntu (já třeba až na verzi 6.10), už jsme svoji práci odvedli - jak v propagaci, tak v komunitě, tak i zde na fóru.
PS: Šachy už měl toho dost předloni, co jsme se viděli a pokecali na LinuxDays...