...
Vlastně jsem nikdy nepochopil potřebu ovladačů pro tiskárnu - ty ať si obsahuje sama tiskárna ve FW a přenos znaků a atributů nechť probíhá přes nějaký již zavedený nebo nově koncipovaný protokol coby pouhý transfer dat. Pak je potřeba jen ovladače pro použité rozhraní.
To není pravda. Řada (dnešních) tiskáren má svůj speciální způsob zpracování dat a většinu práce odvádí CPU PC. Týká se to zejména tzv. GDI typů, kterých je samozřejmě nejvíc, a to zejména mezi těmi levnými.
No a proč to je tak? Protože korporáty (navíc vzájemně onanizující); logika, přístupnost funkce napříč platformami atd. nikoho nezajímá. Naopak, protože by nemohli vytvářet vendor lock-in. Vše se to "zdůvodní" oněmi slavnými procenty na trhu a podobnými žvásty. Kromě toho je tam neustálý tlak na cenu (i od zákaznických ovcí) a zlevňování výroby ("katování kostů", ať se to projevuje, kde chce...).
Jinak ten Debian 11 jsem včera krátce zkoušel jako live a tiskárnu mi nenašel ani jednu. Chtěl heslo do CUPSu (pro roota), tradiční "live" nezabral. No a scanovací program (ten, co je v distribuci nativně) u scanneru Epson jen oznámil, že potřebuje proprietární ovladač, Sane pak nefungoval vůbec a o ovladači neříkal nic.
Nechci z toho zatím nic vyvozovat, ale tuším, že "revoluce" s tiskem a scanováním (
https://www.root.cz/zpravicky/vysel-debian-11-bullseye-prinasi-tisk-a-skenovani-bez-ovladacu/) se nekoná. Ono by to taky bylo dost divné - principy se totiž nezměnily...
Ale co, kdo ví a zná, ten to zprovozní a Mařka Vomáčkojc (která stejně nemá co hrabat do systému) si bude muset buď někoho zjednat, nebo se ponořit do laskavé náruče globálního korporátu...