Spustíš tu *.app, je jedno, jestli spouštíš na lokálu nebo na serveru. Já přistupuji k serveru přes SSH spojení s klíči (bez hesla), tam v terminálu normálně spustím ./xeoma.app v adresáři s xeomou, pokud to povolíš, příště se spouští po restartu serveru sama. Při spuštění ti vytvoří heslo pro vzdálený přístup, které použiješ na "vzdálem" počítači - na tom spustíš stejným způsobem xeoma.app, spustí se jako client, najde si sám v síti xeoma-server, zadáš heslo, které ti server vygeneroval (já ho ani nepotřeboval), a nastavuješ. V základu vybereš kameru (najde si ji/je sama), nastavíš parametry. Dál je přednastaven modul detekce pohybu a modul ukládání záznamů. Další moduly (např. tem web server) přidáváš přetažením myší ze seznamu nahoře. A tady je právě ten rozdíl podle licence: v základu - tj. zcela free verzi - můžeš přidat max. 3 moduly, např. Kamera-Pohyb-Ukládání, nebo Kamera-Pohyb-Varování (SMS, e-mail).... Těch možností je mnoho, ale co je podstatné!: u plně free verze nemáš možnost vzdáleného přístupu, tzn. funguje jen na lokálním stroji. U placené verze máš možnost neomezeného (dle možností serveru a sítě) přístupu z libovolného počtu clientů, cena se pohybuje podle počtu kamer a modulů, nikoliv klientů. Přístup přes klienty je lepší než přes webserver (můžeš i nastavovat kamery atd...), ale i ten je možný. Všechno, co umí, vyzkoušíš v trial verzi a pak si "hodíš korunou". Mně to trvalo 4 roky...
Další info dle zájmu poskytnu, nebudu zaplácávat fórum.