Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.

Autor Téma: Uložení pozice ikon na ploše. (multi-monitors) Is it possible?  (Přečteno 699 krát)

KoXz666

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 23
    • Zobrazit profil
Ahoj. Přešel jsem na linux a mám tu menší problém. Mám vícemonitorový setup a pokaždé, když povolím levý monitor (stará,malá vga kostka), tak se ikony snažej přesunout taky doleva.. Což by až tak nevadilo, mít tam stejné rozlišení, jenže není, takže to uspořádání ikon rozbije. Na win mám tyhle věci zmáknuté, ale tady to nejsem schopen vyřešit. Pomůžete? :) Jak prosím nastavím, aby ikony zůstaly locknuté na primárním monitoru a neměly tendenci někam utíkat, jde to?
Pop OS
Děkuji

V odkazu screenshot plochy, pro lepší představu
https://i.ibb.co/1f0z0Vw/plocha-2021linux.png

EDIT: Vyřešeno:
Takže celý funkční skrip po úpravě gvfs >> gio (Pro novější než 20.4)
Na řádku datafile = home+"/.KoXz/icons2monitors.txt" si upravte vlastní cestu a název txt souboru s pozicemi ikon :-)

Kód: [Vybrat]
#!/usr/bin/env python3
import subprocess
import os
import sys

# --- set your localized desktop name below:
dt_name = "Plocha"
# ---


# used strings & definitions
val = " 'metadata::nautilus-icon-position' "
search = "gio info -a"+val
set_val = "gio set -t string "
home = os.environ["HOME"]
dt_dir = home+"/"+dt_name
datafile = home+"/.KoXz/icons2monitors.txt"

arg = sys.argv[1]

get = lambda cmd: subprocess.check_output(["/bin/bash", "-c", cmd]).decode("utf-8")

def snapshot():
    try:
        os.remove(datafile)
    except FileNotFoundError:
        pass
    dt_items = os.listdir(dt_dir)
    dt_data = []
    for f in [f for f in dt_items if all([not f.startswith("."), not f.endswith("~")])]:
        f = '"'+f+'"' if f.count(" ") > 0 else f
        file = dt_dir+"/"+f
        cmd = search+file
        try:
            loc = [int(n) for n in get(cmd).split()[-1].split(",")]
            # loc[0] = loc[0] - screen_pos[0]; loc[1] = loc[1] - screen_pos[1]
            loc = (",").join([str(n) for n in loc])
            open(datafile, "a+").write(file+"|||"+loc+"\n")
        except:
            pass
    subprocess.Popen(["/bin/bash", "-c", "notify-send 'A snapshot was taken'"])

def restore():
    items = [l.strip().split("|||") for l in open(datafile).readlines()]
    for item in items:
        try:
            xy = [int(n) for n in item[1].split(",")]
            move_to = (",").join(str(n) for n in [xy[0], xy[1]])
            command = set_val+item[0]+val+move_to
            subprocess.Popen(["/bin/bash", "-c", command])
        except:
            pass
    subprocess.Popen(["/bin/bash", "-c", "notify-send 'Click on the desktop and press F5'"])

if arg == "snapshot":
    snapshot()
elif arg == "restore":
    restore()

« Poslední změna: 28 Říjen 2021, 23:22:52 od KoXz666 »

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 4324
    • Zobrazit profil
Re:Uložení pozice ikon na ploše. (multi-monitors) Is it possible?
« Odpověď #1 kdy: 28 Říjen 2021, 16:07:50 »
Mít různé ikony na více plochách nejde (ve Windows to umí např. Dexpot).
Rozložení ikon lze ale zálohovat/obnovit. Je na to jednoduchý skript. Spouštět ho buď ručně nebo to zautomatizovat. Sám ho k plné spokojenosti používám... ;)

KoXz666

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 23
    • Zobrazit profil
Re:Uložení pozice ikon na ploše. (multi-monitors) Is it possible?
« Odpověď #2 kdy: 28 Říjen 2021, 16:11:14 »
Právě dexpot používám na win, supr utilitka :-) škoda, že to na linuxu nejde, ale zvládnu s tím žít, když bude ten skript fungovat tak, že zapnu levý monitor, spustím skript a přesunu ikony zase doprava :-) jdu to zkusit :-)

KoXz666

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 23
    • Zobrazit profil
Re:Uložení pozice ikon na ploše. (multi-monitors) Is it possible?
« Odpověď #3 kdy: 28 Říjen 2021, 16:29:47 »
Tak neúspěch :/ Co dělám špatně?


.

.

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 4324
    • Zobrazit profil
Re:Uložení pozice ikon na ploše. (multi-monitors) Is it possible?
« Odpověď #4 kdy: 28 Říjen 2021, 16:30:39 »
Právě dexpot používám na win, supr utilitka :-) škoda, že to na linuxu nejde, ale zvládnu s tím žít, když bude ten skript fungovat tak, že zapnu levý monitor, spustím skript a přesunu ikony zase doprava :-) jdu to zkusit :-)

Nevím, jestli to správně chápeš - pozici ikon je třeba nejprve (tím skriptem) zálohovat do souboru.
Teprve pak lze pozici ikon (z toho souboru) tím skriptem obnovit.
Já to mám řešené tak, že si rozložení automaticky (cronem) zálohuju každou hodinu do souboru, soubory verzuji dle data.
Obnovu dělám buď ručně když se ikony rozhodí (mám na to kl. zkratku) nebo automaticky po přihlášení/probuzení.

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 4324
    • Zobrazit profil
Re:Uložení pozice ikon na ploše. (multi-monitors) Is it possible?
« Odpověď #5 kdy: 28 Říjen 2021, 16:34:58 »
Vyřešíš to příkazem
Kód: [Vybrat]
sudo apt-get install gvfs-bin
Tento balík už zmíněné /usr/bin/gvfs-info obsahuje.
A k instalaci balíků používaj Synaptic - pak budeš hned vidět, zda daný balík v daném repozitáři existuje.
Poud ne, seženeš ho jinde https://pkgs.org  Důrazně doporučuji instalovat pomocí Gdebi.

Info:
gvfs je naposledy v repo pro U20.04  https://pkgs.org/download/gvfs-bin
v novějších ho nahrazuje gio

Takže záleží co máš za OS.
Ty příkazy budou podobné, přesnou syntaxi (pro gio) si v příp. potřeby vyhledej a skript uprav.
http://manpages.ubuntu.com/manpages/cosmic/man1/gio.1.html
« Poslední změna: 28 Říjen 2021, 16:52:11 od juwa2 »

KoXz666

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 23
    • Zobrazit profil
Re:Uložení pozice ikon na ploše. (multi-monitors) Is it possible?
« Odpověď #6 kdy: 28 Říjen 2021, 16:41:05 »
Citace
Nevím, jestli to správně chápeš - pozici ikon je třeba nejprve (tím skriptem) zálohovat do souboru...

jj chápu, dal jsem nejdřív příkaz: python3 /path/to/restore_desktop.py snapshot (upravený pro moji cestu k souboru)
.
Citace
Vyřešíš to příkazem
.

.
Nevyřeším :D :(

KoXz666

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 23
    • Zobrazit profil
Re:Uložení pozice ikon na ploše. (multi-monitors) Is it possible?
« Odpověď #7 kdy: 28 Říjen 2021, 17:04:23 »
Citace
Důrazně doporučuji instalovat pomocí Gdebi.
Eddy to nezvládne? Ale Gdebi je na popshopu, tak se budu řídit doporučením (beru zpět, zkusím nejdřív to gio)

Citace
Takže záleží co máš za OS.
včera večer jsem to zaktualizoval na verzi 21.04 :D  mám zálohu v Time Shiftu, ale nebudu se vracet, zkusím to gio


Citace
...ho nahrazuje gio
aha, tak si jdu nastudovat syntaxi :D To snad zvládnu s úpravou skriptu, držte palce :-) Děkuji

KoXz666

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 23
    • Zobrazit profil
Re:Uložení pozice ikon na ploše. (multi-monitors) Is it possible?
« Odpověď #8 kdy: 28 Říjen 2021, 17:29:13 »
gio úspěšně nainstalované, upravil jsem ve skriptu
search = "gvfs-info -a"+val
set_val = "gvfs-set-attribute -t string "

na
search = "gio info -a"+val
set_val = "gio set -t string "

Ale zřejmě tu syntaxi správně nemám, dostávám:


šlo by ještě malinko poradit?  ;D

KoXz666

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 23
    • Zobrazit profil
Re:Uložení pozice ikon na ploše. (multi-monitors) Is it possible?
« Odpověď #9 kdy: 28 Říjen 2021, 18:10:58 »
Asi se mi podařilo vydedukovat, jaký přesně příkaz se to pokouší provést, ale dál už se nedostanu

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 4324
    • Zobrazit profil
Re:Uložení pozice ikon na ploše. (multi-monitors) Is it possible?
« Odpověď #10 kdy: 28 Říjen 2021, 18:57:03 »
Musíš tam zadat cestu
Kód: [Vybrat]
gio info -a "metadata::nautilus-icon-position" ~/Desktop/file1.txt
gio set -t string ~/Desktop/file1.txt

KoXz666

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 23
    • Zobrazit profil
Re:Uložení pozice ikon na ploše. (multi-monitors) Is it possible?
« Odpověď #11 kdy: 28 Říjen 2021, 19:49:37 »
Musíš tam zadat cestu
Kód: [Vybrat]
gio info -a "metadata::nautilus-icon-position" ~/Desktop/file1.txt
gio set -t string ~/Desktop/file1.txt

Tím to nebylo, vlastně, on ten skript funguje po te uprave na gio.. Jen misto aby rek" klikni na plochu a zmackni F5, tak rekne "notify-send: command not found"
nevadi.. nicmene to nefunguje jak jsem doufal.. Ano, ulozi pozice ikon a vrati je zpatky.. Ale ne na primarni monitor.. Kdyz zapnu levy monitor, snazi se je ten skrip rovnat na levem monitoru.. (coz nejde samozrejme) achjo :(
ledaze.. udelam si jeste jeden tenhle skript, s jinym txt souborem. jeden pouziju na ulozeni 2 monitoru a druhy na ulozeni 3 (s levym).
A spustim ten, podle ktere konfigurace bude treba.
To si myslim, ze fungovat bude..

Edit: Tak to funguje na takových 90%. Neumí to pracovat se složkou Trash a pár ikonek to vždycky posune. Ale lepší než nic

A posledni otazka:
Udelam z toho prikazu, napr: python3 /cesta/restore_icons.py restore
Ikonu? Na Windowsech bych vytvoril soubor .bat a tam ten prikaz zapsal, je na linuxu analogie k tomuto?
Edit: myslím, že to půjde přez .desktop soubor, že? To asi rozlousknu sám :-)
Edit2: Nerozlousknu :D Mám povolená spouštěcí práva, kliknu na 2monitory.desktop dám "run" a nic se nestane. Chyba syntaxe nebo nerozumím tomu, jak funguje soubor .desktop?

Mám tam toto:

Kód: [Vybrat]
[Desktop Entry]
Type=Application
Version=1.0
Name=2monitory
Icon=
Exec=~/.KoXz/2monitors.py
Categories=System;
Hidden=false
« Poslední změna: 28 Říjen 2021, 21:12:48 od KoXz666 »

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 4324
    • Zobrazit profil
Re:Uložení pozice ikon na ploše. (multi-monitors) Is it possible?
« Odpověď #12 kdy: 28 Říjen 2021, 21:21:20 »
notify-send je standartní aplikace pro odesílání oznamovací bubliny na Plochu. Využívajá ji spousta aplikací. Klidně si ji doinstaluj. Syntax je:
Kód: [Vybrat]
notify-send "ahoj jak se máš"
## vyzkoušej v terminálu

Std. doba zobrazení je 10s. Jsou tam ještě další parametry (nast. doby, ikona, písmo...)

Ano, vytvoříš soubor .desktop (spouštěč). Dá se normálně editovat v txt editoru.
Kód: [Vybrat]
gedit /cesta/k/file.desktop
A do něj se jako EXEC zadává cesta zpravidla k spustitelnému souboru .sh (=něco jako .bat). Nicméně tam lze příkaz napsat i přímo.
Jako Exec do něj tedy dáš:
Kód: [Vybrat]
Exec=sh -c "příkaz"
##například
Exec=sh -c "python3 /cesta/restore_icons.py restore"

PS: Bylo by dobré, abys sem dal ten upravený skript (gvfs >> gio), pro ostatní, aby to nemuseli sami zkoumat... :)
« Poslední změna: 28 Říjen 2021, 21:51:46 od juwa2 »

KoXz666

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 23
    • Zobrazit profil
Re:Uložení pozice ikon na ploše. (multi-monitors) Is it possible?
« Odpověď #13 kdy: 28 Říjen 2021, 22:08:52 »
Citace
notify-send je standartní aplikace pro odesílání oznamovací bubliny na Plochu. Využívajá ji spousta aplikací. Klidně si ji doinstaluj.
Ok, povedlo se pomocí
Kód: [Vybrat]
sudo apt install libnotify-bin
Citace
A do něj se jako EXEC zadává cesta zpravidla k spustitelnému souboru .sh (=něco jako .bat). Nicméně tam lze příkaz napsat i přímo...

mám tam
Kód: [Vybrat]
Exec=sh -c "python3 /home/skynet/.KoXz/2monitors.py restore"
cesta k souboru, název, vše je správně, ale stejně se skript nespustí. Co zase dělám špatně? :D
(Věděl jsem, že linux není úplně user friendly, ale vyloženě se se mnou pere na každym kroku.. :D)
Nemusí to být třeba ve složce /usr/share/app-install/desktop nebo tak neco? (Tam jsem nasel hromadu tech souboru)

Citace
PS: Bylo by dobré, abys sem dal ten upravený skript (gvfs >> gio), pro ostatní, aby to nemuseli sami zkoumat... :)
Dobrý point. Sice už jsem tu úpravu zmínil, ale lepší bude dát to sem celé. Přidám v další odpovědi, ať to oddělím

KoXz666

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 23
    • Zobrazit profil
Re:Uložení pozice ikon na ploše. (multi-monitors) Is it possible?
« Odpověď #14 kdy: 28 Říjen 2021, 22:14:22 »
Takže celý funkční skrip po úpravě gvfs >> gio
Na řádku datafile = home+"/.KoXz/icons2monitors.txt" si upravte vlastní cestu a název txt souboru s pozicemi ikon :-)

Kód: [Vybrat]
#!/usr/bin/env python3
import subprocess
import os
import sys

# --- set your localized desktop name below:
dt_name = "Plocha"
# ---


# used strings & definitions
val = " 'metadata::nautilus-icon-position' "
search = "gio info -a"+val
set_val = "gio set -t string "
home = os.environ["HOME"]
dt_dir = home+"/"+dt_name
datafile = home+"/.KoXz/icons2monitors.txt"

arg = sys.argv[1]

get = lambda cmd: subprocess.check_output(["/bin/bash", "-c", cmd]).decode("utf-8")

def snapshot():
    try:
        os.remove(datafile)
    except FileNotFoundError:
        pass
    dt_items = os.listdir(dt_dir)
    dt_data = []
    for f in [f for f in dt_items if all([not f.startswith("."), not f.endswith("~")])]:
        f = '"'+f+'"' if f.count(" ") > 0 else f
        file = dt_dir+"/"+f
        cmd = search+file
        try:
            loc = [int(n) for n in get(cmd).split()[-1].split(",")]
            # loc[0] = loc[0] - screen_pos[0]; loc[1] = loc[1] - screen_pos[1]
            loc = (",").join([str(n) for n in loc])
            open(datafile, "a+").write(file+"|||"+loc+"\n")
        except:
            pass
    subprocess.Popen(["/bin/bash", "-c", "notify-send 'A snapshot was taken'"])

def restore():
    items = [l.strip().split("|||") for l in open(datafile).readlines()]
    for item in items:
        try:
            xy = [int(n) for n in item[1].split(",")]
            move_to = (",").join(str(n) for n in [xy[0], xy[1]])
            command = set_val+item[0]+val+move_to
            subprocess.Popen(["/bin/bash", "-c", command])
        except:
            pass
    subprocess.Popen(["/bin/bash", "-c", "notify-send 'Click on the desktop and press F5'"])

if arg == "snapshot":
    snapshot()
elif arg == "restore":
    restore()


juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 4324
    • Zobrazit profil
Re:Uložení pozice ikon na ploše. (multi-monitors) Is it possible?
« Odpověď #15 kdy: 28 Říjen 2021, 22:19:17 »
Skript nebo spouštěč může být kdekoli, skript musí mít nastavenou spustitelnost (buď "naklikat" ve vlasnostech ve správci souborů (nautilus) nebo příkazem:
Kód: [Vybrat]
chmod a+x /cesta/ke/skriptu.py
K tomu "praní" - to je jenom začátek, budeš se toho muset hodně naučit - naštěstí lze většinu vygooglit (výhodou možnost zadat dotaz anglicky > vrátí násobně víc odpovědí..).
--------------------------------------------------

Pokud tedy nefunguje
Kód: [Vybrat]
Exec=sh -c "python3 /home/skynet/.KoXz/2monitors.py restore"
tak zkus
Kód: [Vybrat]
Exec=sh -c "python3 "/home/skynet/.KoXz/2monitors.py restore""
Pokud ani to ne, použij "pomocný" python skript s tím příkazem, název třeba helper.py s obsahem

Kód: [Vybrat]
#!/usr/bin/env python
python3 "/home/skynet/.KoXz/2monitors.py restore"

Někam ho ulož a nastav mu spustitelnost.
Nakonec zadej cestu k němu do Exec= v souboru .desktop
Kód: [Vybrat]
Exec=python3 "/cesta/k/helper.py"
« Poslední změna: 28 Říjen 2021, 22:37:01 od juwa2 »

KoXz666

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 23
    • Zobrazit profil
Re:Uložení pozice ikon na ploše. (multi-monitors) Is it possible?
« Odpověď #16 kdy: 28 Říjen 2021, 22:58:32 »
Citace
Pokud ani to ne...
Nefungovalo ani jedno z toho, ale vyřešil jsem to jinak :D
Soubor např 2monitory_restore.sh, do něj:
Kód: [Vybrat]
#!/bin/bash
python3 2monitors.py restore
nastavit spustitelnost a tohle funguje :-) Ale jen ze složky kde se nachazí skript. Teď zkusím udělat zástupce .desktop a s ním spustit .sh.. Snad to půjde :D
« Poslední změna: 28 Říjen 2021, 23:01:14 od KoXz666 »

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 4324
    • Zobrazit profil
Re:Uložení pozice ikon na ploše. (multi-monitors) Is it possible?
« Odpověď #17 kdy: 28 Říjen 2021, 23:06:47 »
Jo, ten parametr musí být mimo uvozovky, teď jsem kvůli tomu nabootoval linux - takže příkazy do souborů .desktop
Kód: [Vybrat]
Exec=python3 "/cesta/ke/skript.py" snapshot
Exec=python3 "/cesta/ke/skript.py" restore

Ale ty jsi na to mezitím přišel sám... ;)
« Poslední změna: 28 Říjen 2021, 23:12:35 od juwa2 »

KoXz666

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 23
    • Zobrazit profil
Re:Uložení pozice ikon na ploše. (multi-monitors) Is it possible?
« Odpověď #18 kdy: 28 Říjen 2021, 23:19:38 »
Citace
Jo, ten parametr musí být mimo uvozovky, teď jsem kvůli tomu nabootoval linux
Děkuji děkuji, nepodařilo se mi spustit soubor .sh pomoci .desktop :D ale mimo uvozovky už to funguje, paráda :) Takže vesmír už je na svém správném místě :) já ten celý skript připnu ještě k prvnímu příspěvku, protože už jsme ho hodsunuli :)

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 4324
    • Zobrazit profil
Re:Uložení pozice ikon na ploše. (multi-monitors) Is it possible?
« Odpověď #19 kdy: 28 Říjen 2021, 23:20:02 »
Citace
Pokud ani to ne...
Nefungovalo ani jedno z toho, ale vyřešil jsem to jinak :D
Soubor např 2monitory_restore.sh, do něj:
Kód: [Vybrat]
#!/bin/bash
python3 2monitors.py restore
nastavit spustitelnost a tohle funguje :-) Ale jen ze složky kde se nachazí skript. Teď zkusím udělat zástupce .desktop a s ním spustit .sh.. Snad to půjde :D

No jasně, když u toho skriptu nemáš cestu....
Pokud ji tam dopíšeš, múže být skript kdekoli.
A stačí ji napsat rovnou do souboru .desktop viz obrázky níže... ;)

KoXz666

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 23
    • Zobrazit profil
Re:Uložení pozice ikon na ploše. (multi-monitors) Is it possible?
« Odpověď #20 kdy: 28 Říjen 2021, 23:27:36 »
Citace
No jasně, když u toho skriptu nemáš cestu....
Ajo :D no, programátor ze mě asi nebude, když mi unikají takové základní věci :-) Díky moc za pomoc, už všechno funguje jak jsem chtěl :)

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 4324
    • Zobrazit profil
Re:Uložení pozice ikon na ploše. (multi-monitors) Is it possible?
« Odpověď #21 kdy: 28 Říjen 2021, 23:37:57 »
Citace
No jasně, když u toho skriptu nemáš cestu....
Ajo :D no, programátor ze mě asi nebude, když mi unikají takové základní věci :-) Díky moc za pomoc, už všechno funguje jak jsem chtěl :)

Možná se budeš divit, ale na nováčka jsi dnes předvedl dosti obdivuhodný výkon (úprava toho skriptu gvfs > gio)....
Učitě se ti to zůročí i v budoucnu.
A systém si pravidelně zálohuj (timeshift) protože mnohdy není řešení problému jednoduché a obnova je otázkou pár minut.
Jako bonus je, že se nemusíš tolik bát experimentovat/zkoušet nové věci/učit se. Protože v případě průkaku obnovíš zálohu a "jede se dál"... ;)

KoXz666

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 23
    • Zobrazit profil
Re:Uložení pozice ikon na ploše. (multi-monitors) Is it possible?
« Odpověď #22 kdy: 29 Říjen 2021, 00:04:48 »
Popravdě to není moje úplně první zkušennost s linuxem, technika mě baví, nějaké distribuce jsem si v průběhu života zkusil :D a nějaké základy jsme měli na škole, (to je 15let) tehdy jsem poprvé (a naposled) instaloval systém přímo z internetu, to byl zážitek :D  Ale teď je to poprvé, kdy mám linux jako hlavní systém, který chci používat a ne jako hračku na notebooku.. :)
jj Timeshift používám. "nastudoval" jsem si všemožná začátečnická videa a doporučení.. :D Jen škoda, že při instalaci jsem ještě nevěděl o tom co je BTRFS a jak rychle to umí dělat zálohy systému.. Tak třeba někdy příště, teď vše funguje, tak to nechci zničit :D
« Poslední změna: 29 Říjen 2021, 00:07:54 od KoXz666 »

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 4324
    • Zobrazit profil
Re:Uložení pozice ikon na ploše. (multi-monitors) Is it possible?
« Odpověď #23 kdy: 29 Říjen 2021, 00:48:50 »
BTRFS snapshoty jsou fajn, ale nezapomeň dělat občas "balance", tj. ten fiesystem udržovat v přijatelném stavu = čistit "unbalanced" bloky.
Kód: [Vybrat]
sudo btrfs balance start -dusage=90 -v /
Provádí se z běžícího systému. Něco si o tom najdi....

Zjednodušeně řečeno -
Velikost oddílu = obsazené místo + volné místo
pokud ale btrfs oddíl používáš déle, vzniká disproporce:
velikost oddílu = obsazené místo + volné místo + "zbytek".  A ten "zbytek" se neustále zvětšuje a ubírá místo.
A právě příkaz "balance" ten "zbytek" zase zmenší...

KoXz666

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 23
    • Zobrazit profil
Re:Uložení pozice ikon na ploše. (multi-monitors) Is it possible?
« Odpověď #24 kdy: 29 Říjen 2021, 02:22:46 »
Snazil jsem se trochu pochopit jak btrfs funguje, ale je to pro me podobna zahada, jako quantovy procesory. :D Prijde mi to, jako kdyz s kazdym snapshotem vytvorim novou kopii systemu, ale tak, ze zaarchivuje vsechny svoje data ale pouziva je, dokud nedojde ke zmenam. Behem zmen vytvori nova data, ze kterych bude vychazet, ale ta puvodni neodstrani a to by byl vlastne ten brtfs snapshot.. Vysvetlovalo by to tu rychlost zalohy. Jen vytvorit novou prazdnou slozku,(nova kopie os) kam se ale zapisuji az zmeny, bez zmeny dat puvodnich. Ale mozna to vnimam uplne blbe, teda urcite ,protoze kdyby to fungovalo jak jsem to popsal, nevytvarelo by to tolik mista.. Ale prijde mi to takhle nejlogictejsi..:) asi pred tydnem jsem si s tim hral na notebooku na 10GB oddilu a dostal jsem se do bodu, (s pouhyma 3 snapshotama maleho lubuntu) kdy nezbyl ani bit volneho mista a system nenabootoval.. A odmital v recovery rezimu provest jakykoliv prikaz pracujici se soubory.. Resil jsem to z jineho systemu mazanim nejakych dat z home slozky (protoze ta jedina davala na tom oddilu trochu smysl :D) povedlo se mi uvolnit dost mista, aby system nabootoval driv nez se zase zahlti a odstranit snapshoty.. Pak uz bylo vyhrano, ale to volne misto na disku mi u tohoto filesystemu nedava vubec smysl.. A baobab z druheho linuxu z toho byl taky zmateny, mozna vic nez ja :D ten prikaz na procisteni disku by se hodilo znat pred tydnem :) zjistim si o tom vic, mam i system na ntb, kde to otestovat :) ale nechapu jak muze udelat snapshot tak rychle a pritom zabrat tolik mista.. Ale nejpalcivejsi otazku kterou u toho mam ,je ,zda ten prostor skutecne obsadi (zapise data) nebo je to jen jakysi ten volny prostor. Jinymi slovy ,zda se mi tento filesystem velmi nesetrny k ssd disku ,pokud skutecne zapisuje data tou rychlosti, kterou mizi "volne misto"
« Poslední změna: 29 Říjen 2021, 02:46:13 od KoXz666 »