chcem sa spýtať na nastavenie Firewall-vo verziách Ubuntu 20.04 a vyššie.používal som už aj Ubuntu verzie 16,17 potom 18.04,neskôr ubuntu 20.04-chvíľku, ale tá pre mňa nebola medzi top verziami ale to čo chcem povedať je to,že vždy som sa dočítal,že je doporučené ako firewall používať v ubuntu UFW,alebo GUFW.tak som používal GUFW.je to ľahká aplikácia.po nainštalovaní sa len zapne a je to.je to obľúbené aplikácia,používaná aj v iných distrách...včera som dal do PC Ubuntu 21.10 - Impish a veľmi sa mi páči.len som sa dnes dočítal,že v predvolenom nastavení má používať firewall nftables.hľadal som na nete niečo o tomto firewalle a dočítal som sa len také zbežné info.a už som automaticky,lebo som bol zvyknutý nainštaloval GUFW hneď po nainštalovaní ubuntu a keď som hľadal cez synaptic nftables dnes,tak nainštalované nie je.neviem...ale možno sa odinštalovalo,keď som tam dal GUFW.aký je rozdiel medzi iptables,nftables a napr.GUFW?myslím na požívanie,kvalitatívne atď.teraz ako tam mám GUFW asi už nevadí.ale keď už je v PC nftables nainštalovaný,nemusím už nič nastavovať?ja nezvyknem žiadnym programom cez firewall nič povolovať a tak.nechávam východzie nastavenia.čo je lepšia volba?