Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Wifi - pásmo  (Přečteno 3214 krát)

Ventero

  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 3078
Wifi - pásmo
« kdy: 26 Ledna 2022, 10:26:35 »
Pořád nemůžu zjistit v jaké normě jsem připojen (B,G,N - iwconfig to neukazuje) a už vůbec na to můj správce sítí nemá samostatné nastavení - je tam jen B/G 2,4GHz a A 5GHz - tedy podle něj nemám možnost si vynutit normu N ani v jedné frekvenci.
Někdo tu psal, že se dá připojovat via příkazy a tam by mělo jít definovat všechno. Mám Xubu 18.04 - můžete mě navést, jaká příkazová utilita toto obstarává? Jak zjistiti v které normě jsem připojen a jak vynutit normu N? Chápu to tak, že Network Manager je jen GUI nadstavba nějaké té přík. utility ..

Citace
IEEE 802.11  ESSID:"wifiXY" 
          Mode:Managed  Frequency:2.452 GHz  Access Point: XY:XY:XY:XY:XY:XY 
          Bit Rate=65 Mb/s   Tx-Power=20 dBm   
          Retry short limit:7   RTS thr:off   Fragment thr:off
          Power Management:on
          Link Quality=52/70  Signal level=-58 dBm 
          Rx invalid nwid:0  Rx invalid crypt:0  Rx invalid frag:0
          Tx excessive retries:0  Invalid misc:33   Missed beacon:0

A ani
Kód: [Vybrat]
iwlist wlpXYblabla scanning to neukazuje
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

juwa2

  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 4758
Re:Wifi - pásmo
« Odpověď #1 kdy: 26 Ledna 2022, 10:59:15 »
To přeci určuje nastavení wi-fi routeru/ap.  Takže se podívej do jeho konfigurace co vlastně momentálně "vysílá" (je schopen vysílat).
A to, že je nějakou normu schopen "vysílat" ještě neznamená, že libovolné HW ji bude schopno "přijímat" a hlavně "vysílat zpátky" (a k tomu dostatečným výkonem) - vždy záleží na "souhře" vysílač/přijímač...

Jinak samozřejmě, pokud potřebuješ zjistit aktuální stav wi-fi komunikace, použij třebas tohle řešení  ;)
« Poslední změna: 26 Ledna 2022, 11:48:48 od juwa2 »

West

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 397
Re:Wifi - pásmo
« Odpověď #2 kdy: 26 Ledna 2022, 13:29:00 »
V akej norme ti to momentálne ide je vidieť na riadku 'Bit Rate' z výpisu iwconfig. To je inak vysielacia BitRate (TxRate). Akou BitRate prijímaš data sa dozvieš len na lepších routroch v ich statuse. Na routri treba tiež pozerať vysielaciu BitRate. Inak wifi si mení normu aktuálne podľa kvality signálu. Ak si ďaleko od routra, tak to môže spadnúť aj na 11b, alebo 11a na 5 GHz. Problém môže byť u niektorých driverov keď iwconfig ukazuje namiesto aktuálnej BitRate maximálnu akú adaptér zvládne. Napríklad Netgear A6210 3-streamový wifi adaptér ukazuje vždy 1300 Mbps a je jedno ako ďaleko je to od routra.

Ventero

  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 3078
Re:Wifi - pásmo
« Odpověď #3 kdy: 26 Ledna 2022, 14:50:40 »
A ten prikaz na pripojovani pres terminal? Zbytek si uz dohledam a kdyztak doptam ..
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

West

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 397
Re:Wifi - pásmo
« Odpověď #4 kdy: 26 Ledna 2022, 16:54:48 »
Toto by mohlo pomôcť...
https://wiki.archlinux.org/title/Network_configuration/Wireless

Norma závisí od BitRate tabuľky, ktorú vráti router podľa odpovede na ASSOC_REQ. V krátkosti je to prienik BitRate schopností routra a klienta. Na niektorých routroch ako napr. Mikrotik je možné vypnúť BitRates 11b aj 11g. Spojenie potom funguje len na 11n.
Teoreticky by to isté malo ísť urobiť aj na strane klienta, ale nevidel som žiadny driver, ktorý by podporoval vypínanie 11b/11g rýchlostí zmenou v tej tabuľke. Je možné len vypnúť/zapnúť 11n voľbou 11n_disable. Ak driver nemá takú možnosť, tak nejaká nastavovacia utilita to tiež neovláda. Po pripojení sú vždy dostupné všetky normy, ktoré sú na obidvoch stranách podporované. Z nich si potom každá strana vyberá konkkrétnu BitRate podľa kvality signálu. Jedna možnosť ako to spraviť by bola ak by si použil nastavenie na fixnú BiRate. Neviem teraz z hlavy ale myslím, že iw utilita umožňuje nastavenie BitRates v rozsahu zvolených Rates. Toto je ovšem znova platné len pre vysielaciu BitRate. Pre download je to potrebné urobiť na routri.
Inak nemáš zrovna dobrú kvalitu signálu keď ti to ukazuje 52/70 aj keď signál -58 dBm by mohol byť dostatočne silný.
« Poslední změna: 26 Ledna 2022, 17:45:38 od West »

Ventero

  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 3078
Re:Wifi - pásmo
« Odpověď #5 kdy: 26 Ledna 2022, 18:21:19 »
Tak pod Win má tu možnost určit normu skoro každý driver, co jsem kdy viděl. Zatímco dementní FW routerů často už mají volby jen po kombinacích. Nevím, proč v Linuxu tyhle možnosti nastavení nejsou ani tam, kde FW poskytuje výrobce (Intel). Leda se hrabat v tom driveru jak jsi psal, že to děláš - ale už si nepamatuji jak a to umíš jenom ty. Ale normálně na to člověk nemá kapacity.
Ale kdyby to bylo inteligentně v tom routeru, tak je vyřešeno.

Nicméně nejsem si jist, jak to z BitRate poznat - to přeci ukazuje jen současnou propustnost, která je proměnlivá. A iwlist sken, ten ukazuje u všech zobrazených sítí ať už jsou v jakémkoliv pásmu a normě stejnou odstupňovanou řadu bitrate, která vždy končí na 56. Takže opravdu nevím, jak to z toho určit.
Nicméně díky za odkaz - postuduji časem.

No celej ten problém se pořád točí kolem toho, že pokud to nechám na automatice, tak se to připojí v AC a to funguje v Linuxu jen nějakou dobu a pak se to zaseká na kb přenos, dokud nerestartuji modemrouter od UPC. Všechna ostatní zařízení s Win, Android nebo Mac pracují stále dobře. Takže je něco špatně nejspíše v těch driverech Intel pro Linux ..
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

JirkaZ

  • Stálý člen
  • **
  • Příspěvků: 1308
  • Dlouholetý uživatel Linuxu a open source obecně.
Re:Wifi - pásmo
« Odpověď #6 kdy: 26 Ledna 2022, 19:22:40 »
Pokud se v Linuxu používá iwlwifi https://wireless.wiki.kernel.org/en/users/drivers/iwlwifi, tak mu při natahování do jádra jdou nastavit různé parametry. Je to zmíněno na tom odkazu, nebo viz https://duckduckgo.com/?q=iwlwifi+parameters&t=h_&ia=web

Třeba by nastavení vhodného parametru (-ů) pomohlo.

Tady jsou další možná řešení:

https://askubuntu.com/questions/1251341/extremely-slow-wifi-on-ubuntu-20-04 (odpověď dole)

https://askubuntu.com/questions/1176272/wifi-speed-very-slow-iwlwifi-problems

https://askubuntu.com/questions/1243181/wi-fi-on-ubuntu-20-04-is-very-slow
« Poslední změna: 26 Ledna 2022, 19:29:57 od JirkaZ »

West

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 397
Re:Wifi - pásmo
« Odpověď #7 kdy: 26 Ledna 2022, 19:58:33 »
Windows nepoužívam zhruba 15 rokov, tak neviem ako to tam funguje. Jak to poznať z BitRates vo výpise iwconfig?
Nie je to také ťažké, len je potrebné vedieť aké BitRates sú pre 11b, pre 11g a pre 11n.
Pre 11b a 11g je to tuná: https://en.wikipedia.org/wiki/IEEE_802.11
Pre 11n tuná: https://en.wikipedia.org/wiki/IEEE_802.11n-2009

Podobné správanie ako popisuješ s poklesom na nejakých málo kbps po nejakom čase je badať tiež u driverov pre niektoré Mediatek chipsety. Zaujímavé je to, že to robí len niekedy. Nemám to ešte podrobne diagnostikované kde sa chyba nachádza, vychádzam z toho, že by to mohlo byť niekde v spracovaní fragmentov fragmentovaného paketu. Pomôže nastaviť ip vrstvu na 1472 bytes namiesto na 1500 bytes.
ip link set dev wlan0 mtu 1472.
« Poslední změna: 26 Ledna 2022, 20:20:13 od West »

Ventero

  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 3078
Re:Wifi - pásmo
« Odpověď #8 kdy: 26 Ledna 2022, 21:04:02 »
JirkaZ:
Dík za odkazy.

West:
Možná to bude otázka komunikace těch modelů nebo dokonce konkrétních zařízeních - třeba s jiným FW toho routeru nebo routerem od jiného výrobce by se to nedělo ...
Co se týče bitrate, tak pokud iwconfig ukazuje nějaké současné číslo průtoku, tak jsou většinou dvě nebo více možností. Nicméně zde konkrétně (65) mohu určit, že je to N, protože G končí na 54 a AC nemá 2,4GHz - je z toho i jasné, že popisek v NM Xubu je nepřesný.
také mám pocit, že v routeru jsem A,B,G zakázal, ale N a AC tam jsou neděleně. Můžu ještě zkusit UPC, jestli nemají nový FW ...
A pokud iwlist sken ukazuje všechny stupně do maxima normy A a G u čehokoliv, tak to z toho nejspíše vyčíst nepůjde vůbec.
Ten pokles se mi stane pokaždé - jen někdy to je po necelé hodině - jindy nejpozději do druhého dne.
« Poslední změna: 27 Ledna 2022, 09:44:44 od Ventero »
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

West

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 397
Re:Wifi - pásmo
« Odpověď #9 kdy: 27 Ledna 2022, 08:30:03 »
Vyskúšaj zmeniť MTU na 1472. Mne to pomohlo. Odkedy som to zmenil tak rýchlosť už nepadá.

Ventero

  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 3078
Re:Wifi - pásmo
« Odpověď #10 kdy: 27 Ledna 2022, 10:03:17 »
Upravuji soubor
Kód: [Vybrat]
/etc/dhcp/dhclient.confnebo
Kód: [Vybrat]
/etc/network/interfaces?

Všude ale skoro píší, že se to neprojevilo ? ?
Ještě jsem našel nějaký test optimální hodnoty:
Citace
You should always start at 1472 and work your way down by 10 each time. Once you get a reply, go up by 1 until you get a fragmented packet. Take that value (last good value) and add 28 to the value to account for the various TCP/IP headers. Eg. let's say that 1452 was the proper packet size (where you first got an ICMP reply to your ping). The actual MTU size would be 1480, which is the optimum for the network we're working with.
ping -c 4 -M do -s 1472 8.8.8.8 # this will probably show fragmentation
ping -c 4 -M do -s 1462 8.8.8.8 # may show fragmentation
ping -c 4 -M do -s 1452 8.8.8.8 # no fragmentation?
ping -c 4 -M do -s 1453 8.8.8.8 # still no fragmentation?
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

West

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 397
Re:Wifi - pásmo
« Odpověď #11 kdy: 27 Ledna 2022, 11:08:36 »
Na to, že pomáha zmeniť MTU som prišiel čiste náhodou keď som si vo wiresharku pozeral ping na router. Vždy to zobrazovalo dva pakety na jeden ping (pri dĺžke pingu 1500 bytov). Hodnotu som zvolil experimentálne. Zmena MTU ide urobiť aj v NetworkManager.
« Poslední změna: 27 Ledna 2022, 11:39:12 od West »

 


Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.