Dobrý den,
nevím na koho se obrátit, tak to píši sem. Včera jsem nainstaloval nové ubuntu 22.04. Vše proběhlo v pořádku, ale zjistil jsem závadu a to: Když kopírujete na "rychlý flash disk" přes rozhraní usb 3.0 v nautilusu máte špatný indikátor kopírování (odhad jak dlouho operace kopírování zabere). Dokonce závada je tak otravná, že v nautilusu indikátor kopírování píše, že již máte operaci hotovou, ale pokud se ihned pokusíte flashdisk bezpečně odebrat, máte problém, že vám to ubuntu nedovolí, protože probíhají stále procesy zápisu na flash disk na pozadí. Hledal jsem na intenetu a moc jsem toho nenašel, ale poté jsem našel diskuzi na github, kde se o tento problém zajímali.
- co jsem pochopil problém spočívá v tom, že nejprve jde soubor přes takový "bufer" a poté se zápis provádí fyzicky na USB flash disk, ovšem linux nepočítal zřejmě s příchodem rychlých zápisů a proto hodnoty "buferu" jsou nastaveny špatně.
- řešení je toto:
-> upravit soubor: /etc/sysctl.d/99-sysctl.conf a přidat tyto hodnoty:
vm.dirty_bytes=50331648
vm.dirty_background_bytes=16777216
Závada se prý v linuxu nachází již dlouho. Nešlo by nějak přidat opravu do další aktualizace :-) Děkuji