Ahoj, potřebuji poradit.
Mám PC s diskem SSD, rozdělený na 4 části. (viz obr.). Půdovně jsem ho měl se dvěma UB 20.04 LTS. Po vydání 22.04 LTS jsem jeden se UB dal upgradovat (přes Správce Aktualizací). Po restartu mě to udělalo děsněj guláš v Grub menu. Ale obě Ubuntu fungovaly, při zvolení správné položky.
Chtěl jsem to mít ale čisté, prostě v základu jen dvě položky pro 20.04 a 22.04. Grub Customizer byl kničemu, jelikož pod 20.04 nenačítal správný konfig.
Usoudil jsem že správný confik pro Grub je aktuálně pod 22.04, jenže ta aktuálně mě neumožnila instalovat Grub Customizer.
Takže další volba padla na Boot-repair a to rovnou z USB Live. Ten ten Grub krásně vyčistil a dokonce správně přidělil konfiguraci z sda4 kde je Ubuntu 20.04 ve které mi funguje i Grub Customizer.
Ovšem nastala nemilá situace. Při 1. nabootování UB 20.04 systém naběhne OK. Při 2. nabootování je pouze čená obrazovka s kurzorem. Po opětovném restaru a 3. nabootovíná a zvolení první položky (stále UB 20.04) se objeví textová informace, že se snaží načíst z sda3 a start se zasekne opět v textovém prostědí. Při restartu a volbě první položky UB 20.04, zase systém naběhne v pořádku, tedy Ubuntu 20.04 LTS z sda4 a je plně funkční. A takhle se to cyklicky opakuje.
Otázka je jak to tedy spravit, aby u první položky Grub se načítalo VŽDY správné Ubuntu 20.04 a pod druhou položkou Ubuntu 22.04 LTS ?
Aktuální nastavení grub.cfg viz příloha.
Děkuji za pomoc