Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Conky [Vyřešeno]  (Přečteno 10528 krát)

PepanB

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 72
Conky [Vyřešeno]
« kdy: 26 Května 2022, 00:18:13 »
Zdravím, poprvé zkousím conky. Zkusil jsem konfiguracni soubor od juwa2 (lua) bez úprav. Funguje to moc pěkně, jenom nezobrazuje teplotu disku. Mám také sda sdb disky. Místo teplot tam je A se stříškou viz https://postimg.cc/vDtnCpfc. Neví někdo jak to napravit? Hddtemp mám nainstalovaný.
« Poslední změna: 01 Června 2022, 00:09:44 od PepanB »

ramael

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 277
Re:Conky
« Odpověď #1 kdy: 26 Května 2022, 04:07:24 »
Co říká hddtemp v terminálu?
Lenovo: Ideapad 5, AMD Ryzen 4000, Ubuntu 20.04.4, pure wayland - Swaywm 
MeWe  Joutůůůůb

PepanB

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 72
Re:Conky
« Odpověď #2 kdy: 26 Května 2022, 08:31:15 »
u sdb : /dev/sdb: WDC WD1003FZEX-00K3CA0: 28°C

u sda se mi nedaří: /dev/sda: Samsung SSD 860 EVO 500G B              �@:  no sensor
po přidání do db pořád píše že není sensor

Ale proč neukazuje ten WD na sdb?

ramael

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 277
Re:Conky
« Odpověď #3 kdy: 26 Května 2022, 09:50:50 »
Tento řádek v konfu:
Kód: [Vybrat]
${color}Temp:  sda ${exec hddtemp /dev/sda | cut -c 35-36} °C    sdb ${exec hddtemp /dev/sdb | cut -c 31-32} °Csi přepiš takto:
Kód: [Vybrat]
${color}Temp:  sda ${exec hddtemp /dev/sda | cut -c 35-36} °C    sdb ${exec hddtemp /dev/sdb | cut -c 35-36} °Cteoreticky elegantněji by to šlo i takto. Pokud nebudou haprovat znakové sady:
Kód: [Vybrat]
${color}Temp:  sda ${exec hddtemp /dev/sda | cut -c 35-36} °C    sdb ${exec hddtemp /dev/sdb | cut -c 35-}Mělo by to vyřešit jen to "sdb". Více asi neporadím. Conky nepoužívám již delší dobu a hddtemp jsem nikdy nepoužíval.

Ještě:
Kód: [Vybrat]
man cut
Lenovo: Ideapad 5, AMD Ryzen 4000, Ubuntu 20.04.4, pure wayland - Swaywm 
MeWe  Joutůůůůb

PepanB

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 72
Re:Conky
« Odpověď #4 kdy: 26 Května 2022, 10:19:18 »
Moc děkuju, vyzkoušel jsem obě možnosti a nic se nezměnilo :( Asi něco bude se znakovou sadou

ramael

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 277
Re:Conky
« Odpověď #5 kdy: 26 Května 2022, 13:30:54 »
Nakopíruj sem ten konfigurační soubor. Moc se mi nechce věřit, že by tam nebyla žádná změna. Znaková sada rozhází jen něco. Také by nebylo od věci napsat jaké Ubuntu používáš. A ještě jaký textový editor používáš na úpravy konfiguráků.
Lenovo: Ideapad 5, AMD Ryzen 4000, Ubuntu 20.04.4, pure wayland - Swaywm 
MeWe  Joutůůůůb

ramael

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 277
Re:Conky
« Odpověď #6 kdy: 26 Května 2022, 17:24:54 »
Jsem si schválně nainstaloval ten hddtemp. Nevím jak u Tebe, ale po mne to chce root práva na spuštění. To může být také problém. A ještě jsem si všiml v nápovědě přepínače -n. Takže další postup bych zvolil změnu už jednou měněného řádku na:
Kód: [Vybrat]
${color}Temp:  sda ${exec hddtemp -n /dev/sda} °C    sdb ${exec hddtemp -n /dev/sdb} °CA pokud to po tobě také chce root oprávnění, tak si uprav nebo vytvoř soubor /etc/sudoers.d/hddtemp. Tam si napiš řádek v tomto formátu:
Kód: [Vybrat]
user    ALL=NOPASSWD: /usr/sbin/hddtempkde user je uživatel pod kterým běží conky (nejspíš ty).
Lenovo: Ideapad 5, AMD Ryzen 4000, Ubuntu 20.04.4, pure wayland - Swaywm 
MeWe  Joutůůůůb

macu

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1203
Re:Conky
« Odpověď #7 kdy: 26 Května 2022, 20:29:56 »
asi to není tvůj případ, ale od hddtemp už se právě upouští (v novém ubuntu 22.04 už ani není v repozitářích) a to z důvodu toho, že hddtemp neumí číst nvme sdd.

zadej do terminálu
Kód: [Vybrat]
sudo smartctl -A /dev/sda |grep Temperature_Celsius| awk '{print $10}'

doufám, že jsem vzal správnou pozici a zobrazí ti to teplotu disku.

Pokud nemáš smartctl nainstalované, je nutné jej samozřejmě doinstalovat.

Bohužel smartctl je nutné spustit se sudo, což je pro conky problém...tudíž buď to dát do sudoersm, a nebo to zkusit obejít jinak....osobně jsem to ještě z časových důvodů u sebe neřešil, ale na seznamu nedodělků to mám :D . Takže buď někdo poradí líp, a nebo strýček google ;)
PC: Intel i5-6600K, 16 GB DDR4 RAM, Intel 530HD, ASUS Z170 Pro Gaming, , 2TB Toshiba HDD Sata III DT01ACA200, Ubuntu 22.04 64bit, Gnome Shell 3.42
Ntb: Toshiba L850-U12 - Intel i3 , 8 GB DDR3 RAM, Ubuntu 22.04 64bit, Gnome Shell 3.42

PepanB

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 72
Re:Conky
« Odpověď #8 kdy: 26 Května 2022, 21:39:33 »
Jsem si schválně nainstaloval ten hddtemp. Nevím jak u Tebe, ale po mne to chce root práva na spuštění. To může být také problém. A ještě jsem si všiml v nápovědě přepínače -n. Takže další postup bych zvolil změnu už jednou měněného řádku na:
Kód: [Vybrat]
${color}Temp:  sda ${exec hddtemp -n /dev/sda} °C    sdb ${exec hddtemp -n /dev/sdb} °CA pokud to po tobě také chce root oprávnění, tak si uprav nebo vytvoř soubor /etc/sudoers.d/hddtemp. Tam si napiš řádek v tomto formátu:
Kód: [Vybrat]
user    ALL=NOPASSWD: /usr/sbin/hddtempkde user je uživatel pod kterým běží conky (nejspíš ty).
díky opět se nic nezměnilo editaci conkyrc
zádrhel asi je v tom hddtemp který jde spustit pouze pod sudo. Po doplnění sudoers.d a restartu jde jako uživatel spustit hddtemp --drivebase a třeba hddtemp -h ale jak zadám hddtemp /dev/sdb tak musím dát opět sudo  >:( Napadlo mě jestli /dev/sdb nepotřebuje sudo...

PepanB

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 72
Re:Conky
« Odpověď #9 kdy: 26 Května 2022, 21:46:42 »
asi to není tvůj případ, ale od hddtemp už se právě upouští (v novém ubuntu 22.04 už ani není v repozitářích) a to z důvodu toho, že hddtemp neumí číst nvme sdd.

zadej do terminálu
Kód: [Vybrat]
sudo smartctl -A /dev/sda |grep Temperature_Celsius| awk '{print $10}'

doufám, že jsem vzal správnou pozici a zobrazí ti to teplotu disku.

Pokud nemáš smartctl nainstalované, je nutné jej samozřejmě doinstalovat.

Bohužel smartctl je nutné spustit se sudo, což je pro conky problém...tudíž buď to dát do sudoersm, a nebo to zkusit obejít jinak....osobně jsem to ještě z časových důvodů u sebe neřešil, ale na seznamu nedodělků to mám :D . Takže buď někdo poradí líp, a nebo strýček google ;)

Dík tak to je zajímavá informace a proto asi hddtemp nečte ssd i když jsem ho do databáze doplnil.
ten smartctl mi vrátil pouze prompt.
zkusil jsem:
sudo smartctl -d ata -A /dev/sda | grep -i temperature
sudo smartctl -d ata -A /dev/sdb | grep -i temperature
a to vrací teplotu jak ssd tak plotnového disku. Jenom toho sudo kdyby se podařilo zbavit :)

ramael

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 277
Re:Conky
« Odpověď #10 kdy: 26 Května 2022, 22:41:30 »
Páč je to docela zajímavé téma, koukám tomu na zoubek. Našel jsem kde a jak se ty teploty čtou z jádra: https://www.kernel.org/doc/html/latest/hwmon/drivetemp.html
U mne jsou to tyto soubory:
/sys/class/hwmon/hwmon2/temp1_input
/sys/class/hwmon/hwmon2/temp2_input
/sys/class/hwmon/hwmon2/temp3_input
Asi bych to četl od tud takto:
cat /sys/class/hwmon/hwmon2/temp1_input | cut -c -2
V tomto případě není třeba root oprávnění. Jo, vím je to na hulváta a místo přepočítávání oříznu zbytek.
Protože třeba mne smartctl vypisuje údaje jinak než u macu. Musím to zadat takto:
sudo smartctl -a /dev/nvme0 | grep Temperature: | tail -c 11 | cut -c -2
bude to tím, že mám nvme disk. To sudo pořeš přez sudoers.d ikdyž já osobně bych šel do čtení ze sys adresáře.

EDIT:
cat /sys/class/hwmon/hwmon2/temp1_input | awk '{print $1/1000}'
je asi nejčistější řešení, bez instalace dodatečných prográmků.
« Poslední změna: 26 Května 2022, 22:53:16 od ramael »
Lenovo: Ideapad 5, AMD Ryzen 4000, Ubuntu 20.04.4, pure wayland - Swaywm 
MeWe  Joutůůůůb

PepanB

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 72
Re:Conky
« Odpověď #11 kdy: 26 Května 2022, 23:25:47 »
ramael: tak cat /sys/class/hwmon/hwmon2/temp1_input | awk '{print $1/1000}' funguje i s /temp2
jenom nechápu proč neukazuje stejnou teplotu jako smartctl se sudo:
smartctl: sda 29 cat sda 31
smartctl: sdb 30 cat sdb 33
Zkoušel jsem to několikrát za sebou. Bohužel si vůbec neumím představit jak donutit conky aby zobrazily údaje z cat /sys/class/hwmon/hwmon2/temp1_input | awk '{print $1/1000}'

TIBOR

  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 6513
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
Re:Conky
« Odpověď #12 kdy: 26 Května 2022, 23:37:09 »
Zkoušel jsem to několikrát za sebou. Bohužel si vůbec neumím představit jak donutit conky aby zobrazily údaje z cat /sys/class/hwmon/hwmon2/temp1_input | awk '{print $1/1000}'
Skus nieco ako
Kód: [Vybrat]
${exec cat /sys/class/hwmon/hwmon2/temp1_input | awk '{print $1/1000}'}
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 22.04 FF 64bit.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

ramael

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 277
Re:Conky
« Odpověď #13 kdy: 26 Května 2022, 23:38:36 »
Tam bude asi jiný zakopaný pes. Projeď si ten hwmon adresář lépe. Je možné, že na ty disky tam bude ještě jiný soubor. Protože já tam mám tři soubry temp1 až temp3, ale disk mám jen jeden.
Do conky bych to dal tak nějak:
${color}Temp:  sda ${exec cat /sys/class/hwmon/hwmon2/temp1_input | awk '{print $1/1000}'} °C
Je možné, že se tam bude muset pohrát se závorkama. Nemohu posoudit. Conky si nemůžu nainstalovat a odzkoušet, protože mám čistý wayland a conky jedou jen na xkách.
Lenovo: Ideapad 5, AMD Ryzen 4000, Ubuntu 20.04.4, pure wayland - Swaywm 
MeWe  Joutůůůůb

PepanB

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 72
Re:Conky
« Odpověď #14 kdy: 26 Května 2022, 23:57:17 »
ramael: jsi geniální!!! Takhle naslepo vytvořený řádek jsem vložil do conkyrc a teplota ssd je tam jako vyšitá :) Akorát zůstalo to A se stříškou mezi hodnotou teplota a °C jinak perfektní ;D

ramael

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 277
Re:Conky
« Odpověď #15 kdy: 27 Května 2022, 00:11:19 »
To budu muset ukázat manželce  ;D ...
Zkus smazat ten znak ° asi tam bude zlobit kování. Možná by pomohlo smazat jen mezeru mezi °C a }
Lenovo: Ideapad 5, AMD Ryzen 4000, Ubuntu 20.04.4, pure wayland - Swaywm 
MeWe  Joutůůůůb

PepanB

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 72
Re:Conky
« Odpověď #16 kdy: 27 Května 2022, 00:39:00 »
To budu muset ukázat manželce  ;D ...
Zkus smazat ten znak ° asi tam bude zlobit kování. Možná by pomohlo smazat jen mezeru mezi °C a }
Tak teď je to dokonalý dělal to ten znak. Myslel jsem že teploty senzoru musí sedět přesně, ale trochu se to liší(kosmeticky) :-) V kde thermal monitoru a v Psensoru je pro ssd teplota zaokrouhlená 30 stupňů a v conky ukazuje 27.8 . U sdb WD je v thermalmonitoru a Psensoru 31 stupnu a Conky ukazuje 29.8. Ale to je zanedbatelný  ;D

ramael

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 277
Re:Conky
« Odpověď #17 kdy: 27 Května 2022, 00:52:42 »
Mne to ukazuje stejně. Jak smartctl tak přímé čtení z hwmonu temp1. Je možné že to u Tebe čte z temp2 nebo od jinud. Mne se ty teploty v jednotlivých tempech (čeština je krásná) liší o stupeň až dva. Ale temp1 je u mne totožný s výstupem smartctl. Teď mne napadlo jestli není náhodou temp1 nějaký průměr senzorů z temp2 a temp3. Musím dopsat ještě několik metod jedné třídy a rychle spát. Za pár hodin vstávám. Tak se na to kdyžtak kouknu zítra večer nebo pozítří.
Lenovo: Ideapad 5, AMD Ryzen 4000, Ubuntu 20.04.4, pure wayland - Swaywm 
MeWe  Joutůůůůb

PepanB

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 72
Re:Conky
« Odpověď #18 kdy: 27 Května 2022, 07:53:31 »
Tak když v terminálu zadám sensors tak to mj. vypíše:
acpitz-acpi-0
Adapter: ACPI interface
temp1:        +27.8°C  (crit = +119.0°C)
temp2:        +29.8°C  (crit = +119.0°C)
a obě jsou to teploty z
hwmon/hwmon0/temp1_input
hwmon/hwmon0/temp2_input
na desetinu stejné.

ramael

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 277
Re:Conky
« Odpověď #19 kdy: 27 Května 2022, 23:18:21 »
Tak jsem se na to kouknul. Ten temp1 je fakt průměr z temp2 a temp3. Pokud se koukneš na temp*_label, tak 1 je Composite, 2 je Sensor 1 a 3 je Sensor 2. Takže bych klidně používal temp1_input
Zkus si ještě pohrát s tím znakem stupně. Neznám zákonitosti mezi conky, lua a X a možná ještě něco jiného. Tak zkus ten řádek napsat takto:
Kód: [Vybrat]
${color}Temp:  sda ${exec cat /sys/class/hwmon/hwmon2/temp1_input | awk '{print $1/1000}'} $'\u00b0'C
Lenovo: Ideapad 5, AMD Ryzen 4000, Ubuntu 20.04.4, pure wayland - Swaywm 
MeWe  Joutůůůůb

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 4722
Re:Conky
« Odpověď #20 kdy: 28 Května 2022, 03:10:29 »
1. hddtemp vyžaduje root práva. Aby se nemusel přidávat do vyjímek v sudoers, je jednodušší mu práva změnit takto:
Kód: [Vybrat]
sudo chmod u+s /usr/sbin/hddtemp
2. Aby se správně zobrazil znak stupňů, musíme před každou položku "s teplotou" přidat
${iconv_start UTF-8 ISO_8859-1}
a za ni
${iconv_stop}
Příklad:
Kód: [Vybrat]
${color}/dev/sda: ${iconv_start UTF-8 ISO_8859-1}${exec hddtemp /dev/sda | cut -c 34-36} °C${iconv_stop}
Lepší je ale celý soubor .conkyrc převést z utf-8 na latin1 (ISO-8859-1):
Kód: [Vybrat]
iconv -cs -f utf-8 -t latin1 .conkyrc > .conkyrc_latin1
3. Všechny řádky (příkazy) které používají exec vytěžují CPU mnohem více než vnitřní conky příkazy. Z tohoto důvodu je rozumné zvážit jak často je spouštět - např. teplotu opravdu není nutné měřit každou vteřinu, 30s bohatě stačí...
Interval spouštění se definuje pomocí execi
Kód: [Vybrat]
${color}Temp:  sda ${execi 30 hddtemp /dev/sda | cut -c 31-32}
Tento interval je nezávislý na "vnitřní taktu" conky
Jinak asi nejlepší conky wi-ki i s příklady je http://www.ifxgroup.net/conky.htm

ramael

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 277
Re:Conky
« Odpověď #21 kdy: 28 Května 2022, 07:11:39 »
Jak už jsem psal výše, nemám možnost jak vyzkoušet. Avšak koukl jsem se na manuálovou stránku conky a pak taky sem http://conky.sourceforge.net/variables.html Ono by to mělo jít nativně bez exec a execi. Pokud jsem to dobře pochopil tak řádek by mohl vypadat tak nějak:
Kód: [Vybrat]
${color}Temp:  sda ${hwmon temp 2} °CA k tomu kódování můžu poznamenat jen, že díky tomu jsem opustil Xka. Ikdyž čistý wayland je ještě nevychytaný, ale to beru jako porodní bolesti.
Lenovo: Ideapad 5, AMD Ryzen 4000, Ubuntu 20.04.4, pure wayland - Swaywm 
MeWe  Joutůůůůb

PepanB

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 72
Re:Conky
« Odpověď #22 kdy: 28 Května 2022, 13:34:01 »
Ramael : Tak
Kód: [Vybrat]
${color}Temp:  sda ${execi 30 hddtemp /dev/sda | cut -c 31-32}mi bohužel nic nezobrazí pouze Temp sda
bez exec:
Kód: [Vybrat]
${color}Temp:  sda ${hwmon temp 2} °Cfunguje skvěle teplota je zaokrouhlena na celé stupně  :)

Jenom dnes když jsem zapnul ráno studený PC tak Conky ukazovaly teploty disků cca 28 a 29 stupňů což mi bylo divné když v místnosti bylo méně asi 23 stupňů. Thermal monitor v KDE a nainstalovaný Psensor shodně ukazovaly 24/25 stupňů. Vzal jsem tedy manželčin fén a foukal na ssd i na plotnový WD a když Thermal monitor a Psendor zobrazil něco přes 45 stupňů tak v Conky se změnila teplota jenom o desetiny. Tak opravdu není jasné odkud Psensor a Thermal monitor berou teplotu. Z hwmon asi ne  >:(

PepanB

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 72
Re:Conky
« Odpověď #23 kdy: 28 Května 2022, 13:39:57 »
1. hddtemp vyžaduje root práva. Aby se nemusel přidávat do vyjímek v sudoers, je jednodušší mu práva změnit takto:
Kód: [Vybrat]
sudo chmod u+s /usr/sbin/hddtemp
2. Aby se správně zobrazil znak stupňů, musíme před každou položku "s teplotou" přidat
${iconv_start UTF-8 ISO_8859-1}
a za ni
${iconv_stop}
Příklad:
Kód: [Vybrat]
${color}/dev/sda: ${iconv_start UTF-8 ISO_8859-1}${exec hddtemp /dev/sda | cut -c 34-36} °C${iconv_stop}
Lepší je ale celý soubor .conkyrc převést z utf-8 na latin1 (ISO-8859-1):
Kód: [Vybrat]
iconv -cs -f utf-8 -t latin1 .conkyrc > .conkyrc_latin1
3. Všechny řádky (příkazy) které používají exec vytěžují CPU mnohem více než vnitřní conky příkazy. Z tohoto důvodu je rozumné zvážit jak často je spouštět - např. teplotu opravdu není nutné měřit každou vteřinu, 30s bohatě stačí...
Interval spouštění se definuje pomocí execi
Kód: [Vybrat]
${color}Temp:  sda ${execi 30 hddtemp /dev/sda | cut -c 31-32}
Tento interval je nezávislý na "vnitřní taktu" conky
Jinak asi nejlepší conky wi-ki i s příklady je http://www.ifxgroup.net/conky.htm
Díky za zajímavé informace. Ten převod vyzkouším. S tím hddtemp jsem neuspěl hned ze dvou důvodů. Nepodařilo se mi zbavit se sudo v sudoers.d pořád to chce sudo při hddterm /dev/sda a potom i když jsem do driverbase správně přidal Samsung ssd tak pořád pod sudo píše že není sensor  :(

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 4722
Re:Conky
« Odpověď #24 kdy: 28 Května 2022, 14:01:58 »
Když změníš práva tím příkazem, se sudoers nemusíš dělat nic. A hddtemp sudo vyžadovat nebude.
A smartctl to samé "přes kopírák".
« Poslední změna: 28 Května 2022, 14:18:47 od juwa2 »

 


Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.