Opakuji se - není to potřeba - protokol SMB resp. CIFS je totiž něco, co Windows v naprosté většině výchozích instalaci obsahují coby položku "Sdílení souborů a tiskáren v síti Microsoft", ten problém dle mého opravdu není v doinstalaci uvedeného balíku.
Ano. obsahují - ale jakou verzi? Já pokud nezapnu SMB1, tak se se starším nasem nebo mediaplayerem "nechytám". Rovněž sdílení souborů s linuxem je obousměrně bezprobémové. Nu, a pokud to takto funguje, nemám nad tím dál co mudrovat.
A ty argumenty o jakési bezpečnosti mají snad význam ve firemním prostředí, ale u mě doma, jeden PC, dva NTB a chytrá TV - tam opravdu žádné "nebezpečí" při použití SMB1 nehrozí. Pro mě je zásadní funkčnost, nikoli bezpečnost za každou cenu až na hranici nefunkčnosti.
Vždyť s novými verzemi samby se nedají ani procházet (observe) sdílené složky ve windows...
Standardně je zapnutá podpora verze 2 a 3 (a stroje by se mezi sebou měly domluvit, co budou používat). Oproti 1 jsou násobné framebuffery, snížená latence, razantně optimalizované režie, podporované souběžné operace a taky funkční oplocking. To za mne pořád je daleko větší benefit, než bezpečnost, kde ano, můžeme se pak bavit o autentizaci, šifrování a podepisování balíčků, což rozumím, že je v kontrolované domácí síti zbytečnost. Nefunkční observe může být daný hromadou věcí, nejčastěji je to prasácká implementace ve windows, která v případě absence jistých položek spoléhá na náhodu, ale prostě nefunguje jak má. Nicméně v domácí síti lze vhodnou konfigurací funkčnosti poměrně jednoduše dosáhnout. Co se týče nepřístupnosti resp. nemožnosti se připojit, většinou jsou za tím nemravnosti typu windows firewall, veřejná namísto privátní síť, špatně nastavená autentizace a zabezpečení. Nerozporuji, že s každou novou aktualizací jsou wokna protivnější, uzavřenější, vyhraněnější vůči cizím implementacím smb resp. bavme se o cifs (popravdě, už hromadu let očekávám, že jednoho dne se tato kapitola uzavře díky šifrovacím klíčům spravovaným MS, prostě komunikace bude uznávat jen klíče MS), ale prostě nemyslím si, že držet se první, nudné a mrtvé verze smb protokolu je řešení. Navíc toto řešení bude funkční už jen vysoce omezenou dobu,
s jistotou lze říci, že kterákoliv z dalších aktualizací může natvrdo podporu odebrat bez možnosti dodatečné instalace.
Takže si zanadávejme, ale řešme, proč to nefunguje, pátrejme kde je příčina, ať příště víme co s tím a nesaháme ke 40 let starým berličkám.