Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Browsery - Google Translator - vysoké vytížení CPU  (Přečteno 1959 krát)

juwa2

  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 4758
Browsery - Google Translator - vysoké vytížení CPU
« kdy: 24 Června 2022, 11:09:58 »
Občas je užitečné nechat si přeložit (celou) cizojazyčnou www stránku pomocí překladače.
Jako nejjednodušší se nabízí použít vestavěný google translator který je k dispozici ve všech chrome-based prohlížečích.
Překlad samotný funguje slušně. Ale:
Při zobrazení přeložené stránky vyskočí (z nějakého důvodu) vytížení CPU skoro na 60%
Při "přepnutíí" do původního jazyka vytížení přetrvá, pomůže jedině reload stránky - pak ustane.
Takto  se to chová i u úplně čerstvé instalace prohlížeče, s úplně novým profilem, bez jakýchkoli doplňků.
Stejně se to chová na různých PC (3 stolní, 2 NTB), v různých OS (Ubuntu, live Ubuntu, W7, W10, W11). Vše s "čistým profilem".
Vestavěný (v chrome) Správce úloh ukazuje vytížení u procesu "prohlížeč"....

Dosti mě to štve, protože pokud se jedná o krátkou stránku která je přečtená za 3 minuty, dá se s tím žít. Ale překlad stránky objemné, kterou čtu třeba půl hodiny způsobí, že PC po celou dobu hřeje/funí/hlučí, což není vůbec příjemné. O mrhání spotřebou energie nemluvě..

Zajímavé je, že pokud se okno prohlížeče minimalizuje (na hlavní lištu), vytížení zmizí (stejné jako u přehrávání videa).
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Zkoušeno bylo:
1. Použít místo vestavěného translatoru externí doplněk (rozšíření). Všechny doplňky (zkoušeno 20+) které používají google engine se chovají stejně - tudy cesta nevede).
2. Použít doplněk "Mate Translate".  Používá k překladu bing (microsoft-translator). Vytížení se nekoná, ovšem překlad je pomalejší/horší, některé stránky nepřeloží vůbec...
3. Vivaldi - nyní používá vestavěný "lingvanex" - nevytěžuje, ale překlad je otřesný....
4. Edge - používá vestavěný ms-translator. Svižné, nevytěžuje, přeloží vše. Kvalita překladu o něco horší jak google. Samotný prohlížeč je však otřesný..
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Takže nyní k dotazu:
1. Jak se to chová u vás, je to stejné?
2. Měl by někdo nápad co s tím?  Co je příčinou a jak to případně řešit (nějakým nastavením v chrome://flags)??

Kdesi jsem vyčetl, že vytížení je snad prý kvůli tomu, že se (k překladu) pořád dokola načítají určité prvky na stránce (obrázky?). Pak by možná stačilo nějak tomu translatoru "říct" čeho si nemá všímat (ten bing to zřejmě umí...).

Aby si překlad každý mohl vyzkoušet dávám odkaz na delší stránku z eng wiki
https://en.wikipedia.org/wiki/Winston_Churchill

A ano, proč vůbec překládat anglickou wiki když existuje česká?  Ta česká je značně redukovaná, informací je tam vždy podstatně méně. :-\
« Poslední změna: 24 Června 2022, 11:17:06 od juwa2 »

Roman Vacho

  • Člen placené komunitní podpory
  • Moderátor
  • ***
  • Příspěvků: 5633
  • Jeden vykope studnu, tisíce z ní pijí tisíc let.
Re:Browsery - Google Translator - vysoké vytížení CPU
« Odpověď #1 kdy: 24 Června 2022, 12:24:32 »
Tak jsem to prubl ve Firefoxu. Vytížení na 2 vteřiny 20% na jedno jádro. Poté stránka přeložena. Doplněk: IMTranslator. Ale ten doplněk to překládá postupně... podle toho jak brouzdáš a nějakého vytížení si nevšimnu.
Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít dodáním znaků "[vyřešeno]" do názvu téma v editaci prvního příspěvku.

JirkaZ

  • Stálý člen
  • **
  • Příspěvků: 1308
  • Dlouholetý uživatel Linuxu a open source obecně.
Re:Browsery - Google Translator - vysoké vytížení CPU
« Odpověď #2 kdy: 24 Června 2022, 12:51:10 »
No, vyjádřím se jen krátce a to takhle:

1) snažím se louskat sám, co můžu (zvlášť angličtinu), člověk se tím prostě učí a nekrní.

2) takže strojově překládám jen složité texty, některé úseky, nebo když se mi extra nechce.

3) využívám k tomu DeepL Translate. Volná verze má omezení tuším do 1000 znaků, ale od toho tu jaksi máme panely a možnost ručního rozdělení, že... Tenhle překladač je suverénně nejlepší a s ostatními (zejména s Velkým Bratrem) nesnese srovnání.

juwa2

  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 4758
Re:Browsery - Google Translator - vysoké vytížení CPU
« Odpověď #3 kdy: 24 Června 2022, 13:04:29 »
No, vyjádřím se jen krátce a to takhle:

1) snažím se louskat sám, co můžu (zvlášť angličtinu), člověk se tím prostě učí a nekrní.

2) takže strojově překládám jen složité texty, některé úseky, nebo když se mi extra nechce.

3) využívám k tomu DeepL Translate. Volná verze má omezení tuším do 1000 znaků, ale od toho tu jaksi máme panely a možnost ručního rozdělení, že... Tenhle překladač je suverénně nejlepší a s ostatními (zejména s Velkým Bratrem) nesnese srovnání.

Tak si schválně zkus tím opěvovaným Deeplem přeložit článek o Churchillovi výše - a hlavně napiš, kolikrát jsi to musel dělit....
A není jenom agličtina, co třebas čínština, tu se taky budeš snaživě učit louskat?
« Poslední změna: 24 Června 2022, 13:07:01 od juwa2 »

Roman Vacho

  • Člen placené komunitní podpory
  • Moderátor
  • ***
  • Příspěvků: 5633
  • Jeden vykope studnu, tisíce z ní pijí tisíc let.
Re:Browsery - Google Translator - vysoké vytížení CPU
« Odpověď #4 kdy: 24 Června 2022, 13:55:14 »
A co ten IMTranslator? Asi je to na Googlu. , ale je i verze pro Chrome. Anebo prostě jinej prohlížeč, no.
Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít dodáním znaků "[vyřešeno]" do názvu téma v editaci prvního příspěvku.

juwa2

  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 4758
Re:Browsery - Google Translator - vysoké vytížení CPU
« Odpověď #5 kdy: 24 Června 2022, 14:31:31 »
A co ten IMTranslator? Asi je to na Googlu. , ale je i verze pro Chrome. Anebo prostě jinej prohlížeč, no.

Teď jsem zkoušel firefox (v 101.01) s doplňkem imtranslator (v 16.21):
1. Překlad se otevře na nové kartě (tabu).
2. Ano, stránka se překládá postupně (jak se scrolluje), ale to nevadí.
3. Vytížení je 70% stále, i při zastaveném scrolování  (nebo i na krátké stránce kde scroll není potřeba) - ale přece je změna, dělá to proces s prapodivným názvem "Isolated Web Co".  Ten proces se mi ani trochu nelíbí (je tam dokonce 3x) - FF letí okamžitě pryč, tento "novodobý mor" nemá s původním FF už pranic společného, brr....
----------------------------------------------------------------------------------------------
V Chrome jsem vyzkoušel 30+ translátorů: Všechny které používají google engine (včetně imtranslator) vytěžují trvale CPU. I na krátké stránce.
A děje se tak nezávisle na OS, HW i prohlížeči, ale to už jsem psal....
« Poslední změna: 24 Června 2022, 14:56:01 od juwa2 »

GdH

  • Moderátor
  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 3170
    • GdH-Notes
Re:Browsery - Google Translator - vysoké vytížení CPU
« Odpověď #6 kdy: 24 Června 2022, 16:35:03 »
...
... proces s prapodivným názvem "Isolated Web Co".  Ten proces se mi ani trochu nelíbí (je tam dokonce 3x) - FF letí okamžitě pryč, tento "novodobý mor" nemá s původním FF už pranic společného, brr....
...

Tomuhle se fakt musím smát  ;D Ano, Firefox již nějakou dobu neběží v jednom jediném procesu (stejně jako chromium based prohlížeče) a snaží se sandboxovat, co jde, aby nám šmejdi nelezli, kam nemají. Celý název toho procesu je Isolated Web Content a v každém máš jednu aktivní stránku.

Kód: [Vybrat]
smem -abiktP 'firefox' -c 'pid command name pss swap' -rs pss
    PID Command Name                PSS    Swap
------------------------------------------------
3822996 firefox firefox          734.8M   80.0K
3823305 firefox Isolated Web Co  349.1M       0
3823792 firefox Isolated Web Co  210.3M       0
3823351 firefox Isolated Web Co  167.8M       0
3823941 firefox Isolated Web Co  140.8M       0
3823630 firefox WebExtensions    120.8M       0
3883783 firefox Isolated Web Co   99.9M       0
3823320 firefox Isolated Web Co   72.4M       0
3823382 firefox Isolated Web Co   71.0M       0
3823939 firefox Isolated Web Co   69.3M       0
3823405 firefox Isolated Web Co   57.7M       0
3823266 firefox Privileged Cont   55.9M       0
4013355 firefox Isolated Web Co   50.4M       0
3883500 firefox Isolated Web Co   48.0M       0
3823395 firefox Isolated Web Co   47.6M       0
3996176 firefox Isolated Web Co   46.5M       0
3823309 firefox Isolated Web Co   42.5M       0
3823339 firefox Isolated Web Co   36.4M       0
3846460 firefox Isolated Web Co   31.6M       0
3823617 firefox Isolated Servic   24.9M       0
4087852 firefox Isolated Servic   17.9M       0
4083280 firefox Isolated Servic   17.4M       0
3824184 firefox RDD Process       15.5M       0
3823209 firefox Socket Process     9.3M       0
------------------------------------------------
     24                            2.5G   80.0K

ikx

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 351
Re:Browsery - Google Translator - vysoké vytížení CPU
« Odpověď #7 kdy: 24 Června 2022, 20:57:19 »
...vyskusal som to s mojim prekladacom...
...ked dam prelozit v novom okne,tak chvilkovo je 60% cpu...ked lentak bezne,vtedy nič... :o :o :o...prekladac má viac moznosti prekladu... ::)
...pritom kuchynsky notbuk ma dvojjadrové ryzen... ;D ;D ;D...
...firefoks...

 


Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.