Ahoj,
mám dualboot Ubuntu 22.04 s Windows 11. Včera se mi ve Windows nainstaloval poslední "feature pack" a od té doby nejde nabootovat do Windows. Jelikož Windows potřebuji sem tam, chtěl bych ho reinstalovat (pokusy o opravu z instalačního disku Windows selhaly). Z minulosti si ale pamatuju, že Windows bývala při instalaci netolerantní a např. odstranila GRUB (nebo smazala komplet disk i s linuxovou distribucí) a podobně.
Proto bych se chtěl zeptat, zda se to děje i dnes nebo už je to dnes "safe" a stačí jen standardním způsobem Windows přeinstalovat a dát si jen pozor na vybrání správného oddílu (disku)? Máte někdo s tímto zkušenosti? Já vždy instaloval Windows a až pak Ubuntu (a dříve Mandrivu), proto se raději ptám. Data mám zálohovaná, ale i tak bych nerad přišel i o Ubuntu.
Mám tři fyzické disky (SSD s WIN, SSD s Ubuntu a klasický disk s NTFS oddílem pro data Windows a EXT4 oddílem pro Linux data). Info o sestavě mám v patičce.
Díky za každou radu, zkušenost a podobně. Omlouvám se, že to řeším tady, ale na nějakém WIN foru by mi beztak poradili, ať se na Linux vykašlu nebo něco v tom smyslu