Tak pár informací - v podstatě závěrem.
Můj notebook je Dell Precision 5530 s Ubuntu 20.04 LTS, z kterého jsem i instaloval spouštěče.
Notebook má pár let najeto, ale pořizoval jsem ho za 60 tisíc a značka Dell by snad měla vyloučit nekvalitní usb porty...
Taktéž Ubuntu 20.04 není nic archaického..
Tak a teď flashky, ty jsem měl obě 8GB, na jednom (Transcend) byla stará verze spouštěče pro Ubuntu 20.04. (po poslední instalaci spouštěče se nepoužívala)
Druhý jsem si půjčil od syna, nějaké autíčko...
Oboje provádělo operace a zápisy. Oboje zahlásilo chybu ve stejnou dobu. A na obou byl po připojení vidět Ubuntu 22.04. Otázkou je, v jakém stavu...
Bootovat to z něj nepodařilo... Odhaduji to na poškozenou tabulkou oddílů.
Jedn se mi dokonce podařilo nějakým postupem Transcend přeformátovat... Ale odhaduji, že to byla souhra náhod, protože přesné postupy nefungovali... Flash se po připojení a unmount zdál být writeble, ale po nějaké komunikaci (formátování atd...) se nastavil na read-only... a operace selhala...
Po nové instalaci spouštěče stejná chyba a už se mi nepodařilo flash naformátovat...
Zdálo se mi, že při pokusech o zprovoznění flashek jsem slyšel nějaké divné zvuky, zřejmě z reproduktorů a tak jsem usoudil, že jsou flashy na vyhození a nechtěl jsem riskovat notebook...
V každém případě jsem ještě koupil novou flash kingston 32GB a na tu jsem spouštěč nahrál (přes Etcher) bez problémů, nabootoval a provedl instalaci...
Zajímavé je však toto:
x@x-Precision-5530:~$ lsblk
NAME MAJ:MIN RM SIZE RO TYPE MOUNTPOINT
...
sda 8:0 1 28,9G 0 disk
├─sda1 8:1 1 3,6G 0 part /media/x/Ubuntu 22.04.1 LTS amd64
├─sda2 8:2 1 4,2M 0 part
├─sda3 8:3 1 300K 0 part
└─sda4 8:4 1 25,3G 0 part /media/x/writable
...
x@x-Precision-5530:~$ sudo hdparm -r0 /dev/sda
/dev/sda:
setting readonly to 0 (off)
readonly = 0 (off)
x@x-Precision-5530:~$ sudo hdparm -r0 /dev/sda1
/dev/sda1:
readonly = 0 (off)
x@x-Precision-5530:~$ sudo hdparm -r0 /dev/sda4
/dev/sda4:
readonly = 0 (off)
Kromě 32GB vs 29GB (zřejmě jiné jednotky) je zajímavé, že mi systém neumožňuje zapisovat na žádný disk.. i ten označený instalátorem jako "writable".
Jelikož budu ještě pár instalací dělat, raději nechci zkoušet flashku přeformátovávat, abych nemusel kupovat novou. :-D