Tak to už jsme doma - Ubuntu 20.04. - přesně na tomhle jsem končil při pokusu o rozchození skeneru i u HP tiskáren, které mi v 18.04. fungovaly hned po instalaci hplip - skener dokonce snad i bez toho OoB. Když jsem tím stejným způsobem instaloval na 20.04. tak Simple-scan skener viděl, tvrdil že je "ready" ale při pokusu o skenování hlásil I/O error. Tisk fungoval, ale po chvíli zamrzl - ve 100% pokusů. Je to bug (hádám někde kolem udev), který jsem hlásil a který evidentně nikdo neřešil, pokud máš 20.04.5 nebo.6, jak jsem psal v jiném vlákně.
Zkusil jsi hledat ten proprietální soubor pro Canon v tom umístění? Je šance, že se bude jmenovat nějak podobně jen že tam bude v názvu zřetelný odkaz na "canon" - pak vytvoříš podle vzoru symlink.
Dále by mohl někdo zkušenější navrhnout i modifikaci toho přidání vendoru do konfigurace /rules.d - Tibor třeba, Juwa nebo West. Možná bude jen stačit vyměnit slovo "epson" za "canon" a změnit celý vendor (idVendor a idProduct) - ten najdeš ve výpisu lsusb.
U Brother se uvádí jako funkční takto zjednodušený zápis:
# Brother scanners
ATTRS{idVendor}=="04f9", ATTRS{idProduct}=="01ce", ENV{libsane_matched}="yes"
nebo toto
# Brother DCP-115C
SYSFS{idVendor}=="04f9", SYSFS{idProduct}=="018c", MODE="664", GROUP="scanner"
přičemž MODE můžeš otestovat jak 664 tak 666 s nulou i bez na začátku.
Ještě lze pro jistotu udělat toto:
cp 60-libsane.rules 40-libsane.rules
a modifikovat oba soubory.
Někde se ještě uvádí toto - kde se nepoužívá symlink, ale přímé kopírování a pro jistotu se duplikují soubory ve dvou umístěních (tohle je možná trochu bordelařina vývojářů, kteří se zhulí a začnou zničehonic klíčové soubory umisťovat do jiného adresáře, než celé roky předtím bez ošetření - ať se s tím uživatel trápí)
sudo cp /usr/lib64/* /usr/lib
sudo cp /usr/lib64/sane/* /usr/lib/x86_64-linux-gnu/sane
U Simple-scan jsem nenašel, jestli to funguje a co je třeba udělat.
Osobně bych ale Canon vrátil - to mě nesmí do baráku, takový křápy, pokud to nedostanu zadara a měl jsem s nimi na Linuxu největší problémy, kdy v MX jsem kapituloval úplně - a znovu vzal ten Epson, na který je jasný návod.
Ještě bych to možná vyzkoušel v 22.04.