Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Samsung Deskmaster 386s/16 [vyřešeno]  (Přečteno 750 krát)

ramael

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 366
Samsung Deskmaster 386s/16 [vyřešeno]
« kdy: 05 Prosince 2022, 21:43:41 »
Popravdě řečeno nevím jestli jsem dotaz zařadil správně. Tážu se čistě jen ohledně hardware na kterém nikdy linux nebyl a nebude. Ikdyž to "nebude" vlastně nemusí být jisté :-D
Jedná se o prehistorické PC. Z dob kdy jsem měl v počítačovém světě pauzu. Takže nevím a jen odhaduji. Je to firemní PC. Prý je na něm "něco" k čisticí sekvenci linky které jsme se nedávno zbavili. Starý elektrikář co to měl pod palcem, šel do důchodu a zmrdeček si sebral všechna důležitá data s sebou. Nový elektrikář je čistě elektrikářem a PC světu nerozumí. Chtěl PC zapnout a nešlo. na nějakém fóru dohledal, že je v pr.. baterie biosu. A tak ji vyměnil za alkalickou tužkovku. PC startuje, ale jen do biosu který hlásí chybnou konfiguraci. Takže:
*První bod - domnívám se, že tam má být aku 3V. Dušoval se, že předtím tam byla připájená taky tužkovka avšak aku. Dokonce mne ji i ukázal. Víte někdo co tam má být?
*Druhý bod je konfigurace HDD. Je tam disk Quantum fireball. Je na něm tabulka C/H/S což bych usuzoval na cylindry, hlavy a sektory. Jenže co nabízí bios za volby v nastavení ohledně těchto parametrů je mimo nejen řádově, ale i ciferně. A tak si myslím, že bios potřebuje nastavit aby to mluvilo správně s HDD. Domnívám se že pokud tam bylo pracováno s datama s nastavením např. 16722 cylinrů, 6 hlav a 512sektorů (všechny tři údaje jsem si teď vycucal z prstu), tak to s jiným nastavením fungovat nemůže. Mýlím se? Pokud ano, v čem a pokud ne, jak mohu zjistit původní nastavení?
*Třetí bod. Prý k tomu patří i disketa co byla dovnitř vložená. Avšak zkoušeli jsme se na ni kouknout (na jiném PC), jestli tam třeba není nějaký zavaděč systém, ale je prázdná. Takže ji buď Hans smazal, nebo vyměnil, nebo to tam bylo strčeno jen tak a časem se na ni zapomělo. Byli v té době (1993) nutné diskety na start systému i když má HDD 6GB?

Buď špatně hledám, nebo na internetu není k tomuto PC skoro nic dostupného.
« Poslední změna: 06 Prosince 2022, 20:09:21 od ramael »
Lenovo: Ideapad 5, AMD Ryzen 4000 
MeWe  Joutůůůůb

Ventero

  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 3119
Re:Samsung Deskmaster 386s/16
« Odpověď #1 kdy: 05 Prosince 2022, 22:35:23 »
Asi tam byl CR AA - ta má rozměr tužkovky při 3V. Každopádně bych si na 3V vsadil a pak tam, pokud to bylo napájené, dal cokoliv nejlevnějšího - 3V jako 3V.

Co se týče těch hodnot C/H/S tak se domnívám, že jde o klasickou problematiku - v BIOS je asi maximální velikost obsluhy kapacity disku, takže pokud tam jsou jiné hodnoty, tak ti selže formátování, které budeš realizovat na tomto PC - disk bude třeba naformátovat jinde.
Možná by pomohlo, kdyby jsi tady dal k dobru ty hodnoty z BIOS - nejnižší, nejvyšší a nějakou středovou - z toho by se dalo možná něco vyčíst a pro porovnání ty hodnoty na disku - ty bychom si sice mohli odvodit, ale bude jednodušší to sem přepsat.
A jak se ta sekce a ta volba nastavení přesně jmenuje.
Pokud jde o přístup k datům a systém z disku nenabootuje z HDD, přičemž z něj předtím bootoval, tak ano - může to být v té konfiguraci HDD stejně jako v tom, že boot byl realizován z diskety, kde vyšší verze MS-DOS už třeba i dokázala obsluhovat fat32 a disk byl v 6GB jako celek.
Něco k tomu zde:
https://www.zive.cz/clanky/souborove-systemy-fat16-/32x/sc-3-a-1312/default.aspx

Co se týče bootu, tak je jasné, že formát bude fat16 a pak záleží na BIOS, jestli umí bootovat z HDD nebo jen z diskety - asi rychleji vyzkoušíš, než dohledáš na netu. fat32 podle mě tahle deska umět nebude, ale na disketě se to dá zkusit.
Aby to nastartovalo z HDD pod fat16, tak by musel mít 3 oddíly po 2GB.

PS: Osobně bych to spíš zařadil do volné diskuze, ale to je šumák ..


Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

JirkaZ

  • Stálý člen
  • **
  • Příspěvků: 1345
  • Dlouholetý uživatel Linuxu a open source obecně.
Re:Samsung Deskmaster 386s/16
« Odpověď #2 kdy: 05 Prosince 2022, 22:45:14 »
1) na 99% tam bude 3V lithiovka, nebo někdy býval externí držák na několik sériových (až 4) AA článků po 1,5V a konektor na motherboardu pro připojení. Rozhodně jsem nikdy neviděl napájení zálohování pouze 1,5V. Ale podívej se motherboard na obvod RTC a na CMOS RAM pro setup (myslím typy obvodů), to bude rozhodující.

2) 6 GB disk na tak starém motherboardu? Pochybuju, že vůbec bude mít schopnost ho "vidět"... Tehdy byly standardem desítky až stovky MB...

3) bod 2 odpovídá i na otázky ohledně nastavení BIOSu, prostě ten BIOS vůbec není stavěný na novější a velkokapacitní disky.

4) od počátku, co jsem se setkával s PC (možná 286?) byla disketa volbou, nikoliv nutností a systém (DOS) pochopitelně bootoval z HDD.

5) několik odkazů k jen o něco rychlejšímu typu - ale moc tam toho není:

https://pcrebuilding.altervista.org/94/1278/TOTAL+HARDWARE+99+2.0/386+MI-SH/SAMSUNG+ELECTRONICS,+INC.+DeskMaster+386S__25+386+/download/th99_20/59a66818c123d_30802_jumper_settings.txt

https://iptool.net.ua/th99/m/S-T/30802.htm

https://theretroweb.com/motherboards/s/samsung-deskmaster-386s-25-n

https://stason.org/TULARC/pc/motherboards/S/SAMSUNG-ELECTRONICS-AMERICA-INC-386-DeskMaster-386-62.html

https://forum.vcfed.org/index.php?threads/samsung-deskmaster-386s-16-motherboard-help-needed.1240469/

No a abychom se alespoň trochu drželi v rámci tohoto fóra, tak viz třeba https://www.reddit.com/r/vintagecomputing/comments/iark3h/linux_on_a_386_in_2020/ nebo https://www.youtube.com/watch?v=Yhn_PHU6WVA

Hardcore ;-)

« Poslední změna: 05 Prosince 2022, 23:00:19 od JirkaZ »

ramael

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 366
Re:Samsung Deskmaster 386s/16
« Odpověď #3 kdy: 05 Prosince 2022, 23:27:28 »
Díky za odpovědi. To PC je v HW konfiguraci jak to fungovalo (údajně). Zítra na to pořádněji kouknu. Je možné, že ten disk má menší kapacitu. Ty odkazy už jsem také prošel. Je to přesně jak píše uživatel geiger9 na jednom z posledních odkazů od JirkaZ. Ta deska je jiná než 386s/20 nebo 386s/25. Volby biosu na HDD jsou přednastaveny a na výběr je z 49 možností. Už jsem navrhl, postupně všechny vyzkoušet s vynecháním dvou možností kde byli heads 0 (nula). Každopádně tu mám s sebou několik držáků na knoflíkové baterie (rád si hraju s MCU a to k tomu patří), tak bych tím mohl zachránit alespoň to podpětí. Zítra to kdyžtak nafotím.

Citace
No a abychom se alespoň trochu drželi v rámci tohoto fóra, tak viz třeba https://www.reddit.com/r/vintagecomputing/comments/iark3h/linux_on_a_386_in_2020/
Drsoňové :-D
Já si zrovna včera začal číst o SliTazu, ale ten je přece jen na "vyspělejší mašinky".
Lenovo: Ideapad 5, AMD Ryzen 4000 
MeWe  Joutůůůůb

Ventero

  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 3119
Re:Samsung Deskmaster 386s/16
« Odpověď #4 kdy: 06 Prosince 2022, 08:51:04 »
Nechce se mi to číst, ale na tohle se tuším dává TinyCore - myslím, že je i disketová verze pro zkoušku.
A ano - tento model míval tuším běžně disk 80MB.
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

miro_

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 197
Re:Samsung Deskmaster 386s/16
« Odpověď #5 kdy: 06 Prosince 2022, 11:38:15 »
Dle mych zkusenosti

- Musis znat parametry HDD. Nekdy byly na  nalepkce na HDD
  (pocet sektoru, cylindru atd ...)   a nastavit zadat je tam z klavesnice.
  Nabizene predvolby byly vetsinou  k nicemu.
  Pozdeji, novejsi MB s novejsimi BIOSY, umely  tyto parametry i
   u neznameho HDD precist a zobrazit.
 
- Tyto velmi stare MB mely BIOS v EEPROM, vetsinou v patici.
  Otazkou je take, zda data v eeprom jsou OK citlene-stabilni.
  Nekde se uvadi, ze problemy mohou byt i mene nez po deseti 10 letech.
  Zazil jsem problemy s PC, kdy asi po 5-letech se chovalo divne,
  obcas bylo nacitani  z HDD velmi pomale.
  Pomohla az nova preprogramovana EEPROM biosu. Cteni nekterych
  byte z pameti biosu jiz nemusi byt spolehlive.
 
- NiCD Aku byly 3 nebo 2 clanky (vetsinou 3V). Nektere MB uzivaly RAM s baterii
  v pouzdre. Jejich zivotnost, i dle katalogu byla asi 10 roku.
  Zrizeni s temito RAM jsou dnes neopravitelna, takovou funkcni pamet jiz nesezenete,
  I kdyz jsem se setkal s podobnou u ktere se daly baterile na pouzdre IC menit.
 Ta ale  nebyla  plne kompatibilni.
  Tyto NiFe Aku po nejake dobe koroduji a vetsinou to odnese i plosny
  spoj okolo ! z cehoz mohou  vznikat  dalsi  nefunkcnosti MB.

- Boot  byl vzdy nejaky DOS.

- Otazkou je take stav HDD. Zkusit ho cist na nejakem starsim
  funkcim PC s PATA interface, ktereho BIOS si umi jeho parametry precist a pracovat s nim.
 
- Bohuzel i na novejsich PC muze dnes clovek narazit.
  Nabidl jsem nedavno znamemu, ktery dosud zije na XP, ze ho seznamim s Linuxem.
  Na jeho starem PC, ktery umi SATA interface (dle biosu pri spatne
  baterce cca z 2005)
byla moje starsi instalace na SATA SSD SU650    s U18-mate OK funkcni.
  Pro jsem mu zakoupil nyni nabizeny SATA SU800 stejne velikosti.
  K memu prekvapeni se na nem instalovany U18 jiz nerozbel.   V boot byly videt problemy s DMA pristupem atd..
  (Zrejme problem, s vetsi a rychlejsi jeho cache)
  Pritom na vsech mych 'vykopavkach' o malo novejsich je tento SSD fukcni.


West

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 400
Re:Samsung Deskmaster 386s/16
« Odpověď #6 kdy: 06 Prosince 2022, 12:14:19 »
Na 386/33 MHz som mal v r.1992 hard disk 80 MB(!). BIOS nezobral väčší disk ako 128 MB. Linux by som tam dával s jadrom 2.4. To bolo prispôsobené pre stroje s málo RAM (ako napríklad 4 MB) a fičalo to o dosť rýchlejšie ako Win95 na tých 4 MB RAM.

ramael

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 366
Re:Samsung Deskmaster 386s/16
« Odpověď #7 kdy: 06 Prosince 2022, 20:05:41 »
Všem děkuji za rady. Nakonec jsem to vyřešil jinak. Hodnoty které jsou na disku napsané, to nechtělo přijmout. A tak jsem prolezl od/skladiště na půdě a přinesl několik starých skvostných počítačů. No i když oni i ty co jsou v ostrém provozu nejsou o nic moc novější. No a složil jsem jeden funkční comp. Žádná věda. Do case s MB (přesně tohle byl můj první PC :-*) jsem dal zdroj s nevyteklýma kondíkama a na kšandu pověsil dotyčný disk. A už jsem uvnitř. Disk má OS MS-DOS_6 plus obslužný program na tu čistící sekvenci a možná ještě jiné věci navíc. Disk má 4,3GB. Jak je vidět, paměti to má na tehdejší dobu také přehršel. Muselo to stát neskutečný prachy. Blbé je, že tu nejsou manuály k té obsluze. Nastavil bych jim porty aby si to mohl ten kdo od nás tu starou výrobní linku rovnou zapojit a spustit. Tohle si bude muset firma vyřídit s bývalým elektrikářem. Poučení pro firmy a ostatní z toho je dost veliké. Nikdy nenechávejte jediného člověka aby vykonával práci bez náhrady za něho.

Chybová hláška na 386s:
"Chybová hláška na 386s"
Pokus o zadání parametrů:
"Pokus o zadání parametrů"
Běžící systém na sestaveném PC:
"Běžící systém na sestaveném PC"

P.S.:
Jsem přesvědčen, že disk není originál co k tomuto PC byl. Dle mne se koupil později a naklonoval se na něho starý disk. Jakým způsobem se zadali platné hodnoty do biosu aby to vidělo kousek toho disku kde jsou data o velikosti cca 6MB dohromady je mi záhadou (možná je bios poškozen). Každopádně linux se mi na ten stroj nechce cpát, byl by to dost ztracený čas. Protože oficiálně linux na 16b nemaká a kompilovat si něco svého se mi nechce. Chvilku jsem googlil, jak je možné že 16b systém naběhnul na 32b PC. A ono to tak dříve bylo nativné dané.
« Poslední změna: 06 Prosince 2022, 22:30:50 od ramael »
Lenovo: Ideapad 5, AMD Ryzen 4000 
MeWe  Joutůůůůb

 

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.