To @ikx je těžké se někomu snažit pomoci, když nereprodukuje co se po něm žádá. Takže pokud by ses koukl na to co jsi pastebinoval ty a třeba na to co sem teď přikládám já, hned by sis všiml rozdílu. Zvlášť když máme hardwarově pomalu totožné stroje, je šance na pomoc větší. Zkrátka první (velice důležitá) půlka výpisu od tebe chybí. Pokud Tě to stále zlobí, tak zkrátka zadej do terminálu toto:
sudo dmesg -dt > vypisdmesg.txt
a ten vzniklý soubor
vypisdmesg.txt přilož do odpovědi.
Na jednu partition jsem nainstaloval ubuntu 22.04 v celé kráse kvůli testování. A třeba dnes jsem zjistil, že mne systém startoval skoro 30sekund. Což někdy před týdnem (není to můj preferovaný systém) nedělal a nic jsem neinstalil ani neupgradoval. Dle výpisu byl dlouhý start na grafice, síťovce a hlavně snapu. Než jsem se pustil do hlubšího bádání jen jsem zadal do terminálu
sudo apt dist-upgrade
a ono se to srovnalo. Koukal jsem, že v defaultu si systém sám automaticky stahuje bezpečnostní aktualizace. Asi holt nějaká ta samoaktualizace kolidovala se zbytkem co se musí růčo. Ten můj výppis je až po upgradu.
A teď k ostatním odpovědím. Vcelku s váma souhlasím, jen bych poupravil tuto větu od @JirkaZ
No a když do toho všeho z druhé strany přispívají programátoři často bez smyslu pro realitu a bez soudnosti, tak se uživatel musí rozhodnout, jakou cestou půjde a držet se jí.
Ono to totiž na 99% asi těma co ty věci programují nebude. Tyhle hlouposti jdou vždy z managementu. Vidím to u nás (potravinářská firma), co navymýšlí ti "nahoře" za debilismy. Pak jdu nakoupit do Edeky a zaslechnu u regálu s chlazeným zbožím jak jedna ženská povídá druhé "tohle už také není co bejvávalo ... oni už to tam neumí vyrobit". By mě pak jeblo. Vyrobit umíme, ale ti nahoře to chtějí jinak. A dost často se stává, že i zákazníci (obchodní řetězce) si sami naporoučí nižší kvalitu. Což se zaplať pánbů na mém oddělení nemůže stát z podstaty vyráběných produktů.
A tak nějak to vidím i v softwarovém světě. Blbý je když ještě navíc podlehnou zaměstnanci různým těm managerským akcím na podporu firemní soudržnosti ap ptákovinám. Já mám výhodu, že si umím "vypnout uši" a ty kraviny neposlouchám. Jen se dívám po ostatních a hlavně po přednášejících a sleduju jejich neverbální komunikaci.