No, já to úplně nevylučuju (pokud se s tím už někdo skutečně a prokazatelně setkal), nicméně mně osobně se
během aktualizací v rámci jedné verze distribuce nikdy nestalo, že by mi zmizela nainstalovaná aplikace... A to ať už instaluju/aktualizuju "tupě" příkazem (jeho dlouhou syntaxi jsem tu kdysi popisoval), nebo pomocí Discoveru či úplně interaktivně prostřednictvím Synapticu.
Repozitářů mám ve zdrojích v mém Kubuntu 18.04 LTS momentálně povolených 52 (ano, padesát dva), z toho je spousta PPA.
Pro tazatele znova opakuju, že ten Gambas z nějakých důvodů chybí v oficiálních zdrojích pro 18.04, takže je nutno použít nějakou alternativní metodu instalace.
Buď do zdrojů přidat výše zmíněný
PPA, nebo zkusit instalovat stažený balík pomocí Gdebi nebo Qapt (samy se doplní závislosti, pokud je odkud brát), no a nebo holt kompilovat jako za dřevních dob ;-)
Krátce jsem hledal *.appimage, ale nenašel. Ale můžeš si ho
udělat sám.
Důvodem pro to všechno je nejspíš to, že se jedná o značně okrajovou záležitost (až do včerejška jsem netušil, wo co go).
Jo a ještě něco: pokud jsi tazateli měl svoje data oddělená od aplikace a pravidelně zálohovaná, tak jsi přeci o nic nemohl přijít, že...
Pokud ne, tak si to užij a vezmi to jako poučení pro příště.