Ok. Prošel jsem to a řešení jsem našel. Podle tohoto
https://wiki.gnome.org/Apps/Shotwell/Architecture/Database ty údaje shotwell ukládá do databáze. Tu jsem našel tady ~/.local/share/shotwell/data/photo.db
Nejdříve si to celé přečti! A až pak se do toho pusť. Není to nic složitého:Vysvětlím krok po kroku.Nainstaluješ si
sqlite3! Bez toho to nepůjde. Respektive šlo by to, ale takto je to o dost jednodušší. Pak si vytvoříš složku v domácím adresáři kam se nakopírují všechny ty fotografie. Aby se předešlo kolizím při stejně pojmenovaných atd. Vytvoří se v té složce celá adresářová struktura. Až bude hotovo, uvidíš pohledem dovnitř jak jsem to myslel. Pak si pomocí
sql dotazu vykucháme umístění každé té fotografie a uložíme to do souboru dejme tomu název
adresy v rootu vytvořené složky. Pak jednořádkový skript přečte ten soubor a každou tu fotografii nakopíruje do nově vytvořené adresářové struktury v té složce. Hotovo. Tu složku kam se všechny fota nakopírujou nazveme dejme tomu
backphoto. Nic těžkého to není, jen to neumím popsat. Níže budou příkazy které řádek po řádku zkopíruješ do terminálu a odentruješ:
sudo apt install sqlite3
cd ~
mkdir backphoto
cd backphoto/
sqlite3 ~/.local/share/shotwell/data/photo.db 'select filename from PhotoTable;' > adresy
cat adresy | while read radky; do cp --parents $radky ./; done
A tím budeš mít všechny fotografie co máš v
shotwellu uložené ve složce backphoto. Tu pak můžeš překopírovat kam chceš.