Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Snapy - uvolnění místa  (Přečteno 22492 krát)

juwa2

• Závislák
Snapy - uvolnění místa
« kdy: 31 Ledna 2023, 09:40:01 »
Uživatelé se mnohdy diví, kam jim mizí místo na disku - často za to můžou právě snap aplikace. Většina uživatelů ani netuší, že si tyto "molochy" do systému nainstalovali, protože Správci SW je nabízejí mezi ostatními běžnými verzemi (*.deb) aplikací. Jak tedy snapy "zkrotit"?

1. Zjistit zda, které a kolik jich vlastně máme:
Kód: [Vybrat]
snap list --all

2. Všechny snapy zabírají hodně místa. A aby toho nebylo málo, uchovávají defaultně 3 poslední verze. Tím je spotřeba místa trojnásobná... :-\
   Je to dobře vidět ve výpisu výše, některé snapy tam budou víckrát, liší se jen číslem verze (revision).
   To lze částečně změnit na verze dvě příkazem
sudo snap set system refresh.retain=2
Bohužel nastavit pouze jedinou verzi možné není - ale aspoň něco...

3. K odstranění všech verzí kromě aktivní lze použít/vytvořit skript ~/bin/snapclean  s tímto obsahem:
#!/bin/bash
 #Removes old revisions of snaps
 #CLOSE ALL SNAPS BEFORE RUNNING THIS
 echo -e "\e[41m<<<<<<<< Nainstalované snapy/revision >>>>>>>>>>>>\e[0m"
 df -h -x tmpfs -x fuse.portal --output=target,size | grep snap | sed 's/\/snap\///g' | sort
 echo -e "\e[41m<<<<<<<<< Byly odstraněny tyto snapy >>>>>>>>>>>>>\e[0m"
 echo
 set -eu
 LANG=en_US.UTF-8 snap list --all | awk '/disabled/{print $1, $3}' |
     while read snapname revision; do
         sudo snap remove "$snapname" --revision="$revision"
     done

Nastavit mu spustitelnost. Potom stačí otevřít terminál a zadat příkaz
snapclean
Vypíše se seznam všech nainstalovaných snapů a jejich velikostí. Bude vyžádáno heslo a dojde k odstranění všech "nadbytečných" snapů. Jejich seznam se rovněž vypíše.
Skript je možné buďto občas spustit ručně, nebo ho dát do úlohy v rootovském cronu (denně). Pak bude čištění probíhat automaticky.
« Poslední změna: 31 Ledna 2023, 16:33:06 od juwa2 »

Kankys

• Návštěvník
Re:Snapy - uvolnění místa
« Odpověď #1 kdy: 22 Listopadu 2025, 09:48:15 »
Osobně hned první co dělám po instalaci Ubuntu zbavím ho Snap na dobro.
"Nenutim nikoho, aby mi uvěřil,já dukaz nepotřebuji. . ." Bram Stoker

Dr Fuss

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #2 kdy: 14 Března 2026, 23:51:24 »
Linuxy, Ubuntu nevyjímaje jsou záplaty na záplatách kde je možné všechno. Taky se nad tím podivoval  když jsem poznával Snap instalace, že je to tam 3 x nebo 4 x. Nenapadlo mě nic jiné než že to tak musí z nějakého důvodu být. Linux je takové dobrodružství pro nadšence které nevědí co s volným časem.
« Poslední změna: 15 Března 2026, 02:40:05 od Dr Fuss »

JirkaZ

• Moderátor
  • Závislák
  • Dlouholetý uživatel Linuxu a open source obecně.
« Odpověď #3 kdy: 15 Března 2026, 13:32:38 »
Snap, Flatpak a podobné věci jsou mor, který nikdy neměl vzniknout. Mám dojem, že to musel vymyslet nějaký utajený škůdce (koneckonců stejně jako řadu jiných věcí).

K Linuxu obecně: nepoužívej ho, když si myslíš, že je jiné a lepší řešení. Už jsem to psal v jiném vlákně.

Něco vytrvale používat a a stejně vytrvale to kritizovat (obvykle místo snahy to nějak změnit) - no nevím, jak se to dá slušně nazvat...

sabraq

• Závislák
  • Bootloader-není téma k hovoru,ani zbytný prostor
« Odpověď #4 kdy: 15 Března 2026, 14:41:14 »
Možná to navazuje na Ubuntu Centrum Softwaru, které se kdysi prosazovalo s tím, že v něm mají být i komerční programy ke stažení - po zaplacení. No nevím, snap ani flatpak jsem osobně zatím nepotřeboval. Zvláštní, když se někdo snažil vytvořit si offline repozitáře, tak aby měl systémové .deb balíky někde stažené, tak snap něco takového právě umožňuje.
Neřekl bych, že nevědí c o s volným časem, to už spíš nevěděli co s volným místem na disku - což se může v současnosti po létech zase změnit.
Mě dřív mi připadali zajímavé třeba soutěže typu survivor, dnes mi to připadá naopak jako ztracený čas. Linux mi jako survivor zatím nepřipadá, zatím tady nikdo nikoho do ničeho nenutí.
PP v kolečku - není licence,pouze upozornění na reklamu
"Dress code" - oblečení podle předpisu(ne kódované oblečení)
CC v kolečku - je licence,značí,že se někdo nesmírně snaží

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #5 kdy: 16 Března 2026, 10:03:56 »
Jako myšlenka Flatpaku nebo Snapu je dobrá.
Provedení je horší.

Snap dokonce umí věci, co neumí Flatpak.

Bohužel ale tím jak vývojáží nebo Ti nad nimi rozhodují o věcech se potom stává, že člověku něco kvůli "firewallu/sandboxu" nejde. A uživatele, mě, nezajímá, že to nejde z toho a toho důvodu. Nechci překračovat tyhle klacky.
Místo toho prostě Snap smažu a program nainstaluji tradičně.
Tím si velmi poškodili pověst. Jako vždy.

Naštěstí zatím neexistují jen Snapové nebo atomické distribuce (i bez systemD), ale máme tu stále to co tu vždy bylo. Jednoho dne to však tak třeba nebude.

Ideální by bylo mít Linux Mint KDE.
Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít "Topic Solved" dole pod vláknem.

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

sabraq

• Závislák
  • Bootloader-není téma k hovoru,ani zbytný prostor
« Odpověď #6 kdy: 16 Března 2026, 15:36:53 »
Bohužel ale tím jak vývojáží nebo Ti nad nimi rozhodují o věcech se potom stává, že člověku něco kvůli "firewallu/sandboxu" nejde. A uživatele, mě, nezajímá, že to nejde z toho a toho důvodu. Nechci překračovat tyhle klacky.
Místo toho prostě Snap smažu a program nainstaluji tradičně.
Tím si velmi poškodili pověst. Jako vždy.
Jistě,mělo jít totiž především o komerční programy,ne ty,které vyrostli s myšlenkou "open source". To se vždy teochu bije, škoda že někde k tomu nenapíše něco ten, "kdo u toho byl". Anebo alespoň "částečně byl".

Edit: Mimochodem, málem bych si ani nevzpomněl, ale ta první věta v citaci, tak jak je napsaná celá, poněkud nedává smysl. Překlep je překlep, ale "ti" nad vývojáři má být s malým "té", pokud to ovšem nepíšeš přímo pro Juwa2.  Za další, pokud máš možnost probrat něco přímo s určitými vývojáři, tak je asi lepší jít přímo za nimi, než metat blesky nad jejich hlavy tady. Já tu možnost nemám, pokud bych měl, zkusil bych jiný způsob něco namítnout.
Či-li, pokud bych měl možnost mluvit s někým třeba ohledně mediální bubliny AI, a než tu češtinu (ale i jiné jazyky) zprzní někdo ještě víc, určitě bych ho oslovil.
« Poslední změna: Včera v 00:49:31 od sabraq »
PP v kolečku - není licence,pouze upozornění na reklamu
"Dress code" - oblečení podle předpisu(ne kódované oblečení)
CC v kolečku - je licence,značí,že se někdo nesmírně snaží

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.