Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: DVD recorder -> vypálené DVD nelze namountovat  (Přečteno 6886 krát)

CervenyJ

  • Návštěvník
  • Příspěvků: 11
Re:DVD recorder -> vypálené DVD nelze namountovat
« Odpověď #25 kdy: 01 Července 2023, 05:32:39 »
Zkusil bych na to DVD pustit Photorec, zda tam uvidí a zkopíruje nějaké použitelné soubory.

Jiný možný pokus:

na konec souboru /etc/fstab přidat řádek

Kód: [Vybrat]
/dev/sr0 /media/cdrom0 udf,iso9660 user,noauto,exec,utf8 0 0
uložit, rebootovat PC a zkusit číst to DVD.

Dobré ráno :-)
Probudil mne kocour a když jsem tu viděl tuto radu, tak jsem neodolal a hned vyzkoušel upravit soubor fstab

V mém originále byl na posledním 11-tém řádku tento záznam:
Kód: [Vybrat]
/dev/sr0 /media/cdrom0 udf,iso9660 users,noauto,uid=0,gid=46,mode=0777,dmode=0777,nosuid,noexec 0 0takže jsem jej označil jako koméntář a na záčátek řádku vložil #.
Na poslední řádek jsem vložil tebou navržený kód, uložil a restartoval pc. Po restartu skončil pokus o přimountování DVD stejnou chybou jako obvykle = beze změny. Soubor fstab jsem vrátil do původního stavu a znovu restartoval.

Nyní ještě vyzkouším navržený Photorec a dám vědět...

Photorec - ÚSPĚCH !

Přes Synaptic jsem naistaloval balík -testdisk-, jehož součástí je -photorec-
Photorec běžel asi 8 minut a vyplivnul kompletní video soubor do adresáře: /home/user/recup_dir directory. Výsledkem obnovy byl tedy kompletní soubor o velikosti 2.8 GB ( to odpovídá ) ve formátu mpg, který lze bez problémů přehrávat. S takto získaným souborem jsem spokojen, zdá se být kompletní a dá se s ním dál pracovat.
Jenom jsem nepochopil, proč se mne photorec zeptal, kam má uložit obnovené soubory, před spuštěním obnovy a nakonec je stejně uloží do "svého" adresáře. Spustil jsem photorec ještě jednou, dal si záležet na výběr adresáře a stejně to uloží do "svého" adresáře - tento detail dále neřeším- jsem spokojen.

Pokusím se i dále pokračovat a zkoušet najít nějaké "systémové" řešení, ale tento nouzový způsob, jak se dostat k videodatům na DVD mi aktuálně, pro mé potřeby, stačí.

Děkuji všem, kteří se účastnili diskuse - opravdu upřímně děkuji !
« Poslední změna: 01 Července 2023, 06:34:13 od CervenyJ »

JirkaZ

  • Moderátor
  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 1715
  • Dlouholetý uživatel Linuxu a open source obecně.
Re:DVD recorder -> vypálené DVD nelze namountovat
« Odpověď #26 kdy: 02 Července 2023, 10:33:49 »
Photorec by asi šel použít pomocí skriptu (tedy pokud má uložený soubor či soubory pořád stejný formát).

Jinými slovy: vložit DVD, spustit skript (klidně i zástupcem, čili poklikáním), počkat, hotovo (soubory jsou ve správném formátu na správném místě na HDD).

CervenyJ

  • Návštěvník
  • Příspěvků: 11
Re:DVD recorder -> vypálené DVD nelze namountovat
« Odpověď #27 kdy: 03 Července 2023, 17:10:15 »
Již vše funkční !

    Přeci jenom mi to nedalo a procházel jsem všechna nastavení rekordéru, tak říkajíc řádek po řádku. Nastavení jazyka ve všech položkách bylo všude správné ( menu, audio, titulky ). V nastavení Oblasti jsem našel hodnotu F-R ( Francie ) , nicméně tato hodnota se nerovná hodnotě číselného označení světového regionu ( Evropa - 2, atd. ). Číslo regionu je "natvrdo" nastaveno z továrny a její hodnota je vyražena na zadní části panelu přístroje. Hodnota Oblasti patrně souvisí s televizním signálem dané země = rekordér má tuner a možnost nahrávat televizní pořady. Nicméně po tomto zjištění jsem zanechal dalšího pátrání ( což byla chyba - jak se později ukázalo ) a uvedl jsem rekordér do továrních nastavení a nastavil správné výchozí hodnoty rekordéru ( i Oblast na C-Z dle tabulky z návodu ).

Ověření funkčnosti:

1, Začal jsem zlehka a použil nepřepisovatelné DVD-R. Linux je spokojený a mountování i přehrávání z DVD funguje na 100%. Dokonce i starý přehrávač, který jsem zmiňoval výše byl
    spokojený a poslušně vše přehrál, přestože se dříve vzpíral a přehrávat odmítal.
2, Přitvrdil jsem a použil původní přepisovatelné DVD-RW. Linux je spokojený a mountování i přehrávání z DVD funguje na 100%. Dokonce i starý přehrávač byl spokojený a poslušně vše
    přehrál (alespoň jsem si potvrdil, že dokáže číst i DVD-RW).

Výše uvedený stav mne sice přivádí k nadšení, ale schází mi logické vysvětlení, co tedy způsobovalo původní problémy s mountováním - že by to opravdu dělala ta hodnota Oblasti, která byla původně nastavena na F-R ? V rekordéru jsem tedy změnil hodnotu C-Z na F-R a opět použil DVD-RW. Po otestování v pc jsem zjistil, že Linux je spokojený a mountování i přehrávání z DVD funguje na 100%. Dokonce i starý přehrávač byl spokojený a opět poslušně vše přehrál.

Tak sakra, v čem byla ta chyba ? Že já vůl, jsem si neprošel zbytek nastavení dříve, než jsem rekordér uvedl do továrních nastavení - tady se mi to vymstilo, že jsem to neprošel, řádek po řádku, až do konce.

Výsledek: vše funguje tak, jak jsem si představoval = Linux mountuje i přehrává na 100%. Starý DVD přehrávač přehrává i DVD-RW.

Bohužel už nejsem schopný nasimulovat a zjistit příčinu původních problémů( pokud mi tedy nepomůže paní náhoda ) a tak Vám všem zůstanu konečnou odpověď asi dlužen.

V každém případě pro mne i pro Linux dopadlo nakonec vše dobře a já musím ještě jednou poděkovat všem, kteří se se mnou podíleli na řešení problému. Vážím si Vaší ochoty a času, který jste investovali a přeji Všem klidné dny. Ještě jednou - děkuji (a omlouvám se) !


« Poslední změna: 03 Července 2023, 17:21:14 od CervenyJ »

Ventero

  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 3516
Re:DVD recorder -> vypálené DVD nelze namountovat
« Odpověď #28 kdy: 03 Července 2023, 18:25:10 »
Pozor - to se mohou plést 2 hodnoty do sebe.

Jedna věc je oblast země pro účely signálu (TV, wifi) a podobných věcí. Myslím, že Francie si dlouho držela vlastní SECAM a my jsme hned zkraje devadesátek přešli na německý PAL. Nevím jak přesně v těch letech, ale někde se ještě zvuk kódoval jako AM a jinde už jako FM a také byl rozdíl v pásmech a kanálech.

Druhá věc je tzv region pro přehrávání optických médií, kterých bylo 5 a elektronika mechanik byla nastavena tak, že šlo přepnout pouze 4x  - nevím co přesně to má být, ale takhle od boku hádám na kapitalistický lejno - nějakou souvislost s DRM, protože podle všeho není jediný technický důvod, proč by tomu tak mělo být - standard kódování DVD byl všude mpeg2 a struktura disku má také stejnou koncepci ..

Podle toho, co píšeš to možné není, ale na rozdíl v tom regionu to vypadá - ten by to dokonale vysvětlil, když jsme vyloučili finalizaci. Ale ukázalo se, že to bude na skoro 100% něco, co je skryté někde v nastaveních, když to řeší továrko. Možná že ta hodnota není nastavena tak natvrdo - nevím, jak je to tam přesně psáno.

Hlavně že už to jede a je dobré si zopakovat starou IT moudrost - když něco záhadně nejde, tak prostě hulvát reset ;D
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

JirkaZ

  • Moderátor
  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 1715
  • Dlouholetý uživatel Linuxu a open source obecně.
Re:DVD recorder -> vypálené DVD nelze namountovat
« Odpověď #29 kdy: 04 Července 2023, 12:10:13 »
CervenyJ:

no tak gratuluju k plnému úspěchu. Z čistě výzkumných důvodů by možná stálo za to porovnat DVD s původním a novým nastavením recorderu právě třeba pomocí Photorecu (který "vidí" raw strukturu média bez ohledu na souborový systém).

Pro všechny minulé, současné i budoucí tazatele: takto má vypadat komunikace, a to od A až do Z. CervenyJ splnil úplně všechny požadavky na dotaz, počínaje existující smysluplnou vlastní snahou, přes poměrně svižné reakce na různé tipy členů fóra až po popsaný závěr z celého případu (přestože nakonec postup vedl jinam).

To pak člověk radí s chutí...

Ještě k problému samotnému: v klidu mohlo být v přístroji cosi přepsáno (on stačí 1 bit) a výsledek byl na pomezí funkčnosti, takže někde DVD fungovalo a jinde ne. No a tovární reset vše napravil...
« Poslední změna: 04 Července 2023, 12:12:39 od JirkaZ »

Ventero

  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 3516
Re:DVD recorder -> vypálené DVD nelze namountovat
« Odpověď #30 kdy: 04 Července 2023, 12:45:34 »
Pokud to je otázka hodnoty regionu, tak struktura bude stejná - pouze PC mechanika odmítla na základě DRM placku načíst.
Myslím, že je možné, že proprietální mechanika (LG je v konsorciu s Hitachi samo vyrábí) nemusí mít tuto hodnotu natvrdo nastavenou (nadepsaná hovnota může být jen výchozí a nikoliv pevná) a může se právě měnit v závislosti na nastaveném regionu obecně nebo je tam nějaké nastavení, které třeba umožňuje finalizovat (DRM nejspíše logicky bude přidáno až s finalizací) pro použití jinde. A nebo toto DRM bylo zapsáno s nějakým exotickým parametrem, který cílová mechanika nezná a tedy to vyhodnotila zamítavě, jako nesplnění nároku - to by byl, s trochou nadsázky, ten JirkaZ "1 bit".
Buď jak buď, a osobně tomu dávám 90%, problém by byl na úrovni této volby regionu DRM.

Přidám se ke chvále JirkaZ - tohle je opravdu ukázka účasti na úrovni a tak to má vypadat jednání s lidmi, od kterých se chce pomoci. A není třeba nějaké servility či přehnané úcty, jak tady někteří arogaignoranti vylevovali coby kontra oprávněným výtkám - stačí jen poskytovat relevantní informace a dát si trochu snahy na spouluparticipaci ..
Pokud s tím má někdo problém, že chceme usnadnit dobrovolnou práci, tak ať si táhne do servisu a tam cáluje !!!
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

 

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.