Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Na jaký disk Ubuntu nainstalovat? [vyřešeno]  (Přečteno 2500 krát)

meiilax

• Návštěvník
Na jaký disk Ubuntu nainstalovat? [vyřešeno]
« kdy: 29 Března 2007, 08:22:28 »
Ahojte,

včera jsem se poprvé pokoušel nainstalovat Ubuntu. Mám WinXP Home. Měl jsem vyhražené 2 logické jednotky na root a swap, ale instalace mi hlásí, že jsem nezvolil kořenový adresář nebo něco takového. Je nutné Ubuntu instalovat na primární disk, kde mám Windows nebo to jde i na logickou jednotku? Díky. milan

mirak

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #1 kdy: 29 Března 2007, 08:37:31 »
Je uplne jedno, zda instalujes na logicky nebo primarni oddil. Na Wiki je nazorny obrazkovy pruvodce instalace Ubuntu na pocitac, kde je jiz nainstalovan M$ Window$. Pri instalaci je nutne zvolit pripojne body: /, swap, disk s win.
Omnia sponte fluant, absit violentia rebus.
Maple  ;)

meiilax

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 29 Března 2007, 10:24:22 »
Podle tohoto návodu jsem postupoval. Vůbec jsem tam ale neviděl disk s Win, který mám fyzicky separátně a je to SATAII. V korku 5 se mi zobrazil pouze disk, který jde přes IDE a tam mám ty logické jednotky kam chci Ubuntu nainstalovat. To ale nejspíš vzniklo tím, že jsem zvolil špatný distribuční balík, nezvolil jsem pro AMD64, ale pro x86. Mám Athlon64. Vyzkouším, mám ale panický strach, abych si nějak nepodělal WinXP, které potřebuji. Tak jsem si myslel, že si Ubuntu nainstaluji úplně separátně od WinXP, na jinou logickou jednotku i na jiný fyzický disk, jak popisuju výše. Proč vůbec potřebuje Ubuntu přípojné místo, kde jsou Windows?

nojvirt

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #3 kdy: 29 Března 2007, 11:11:52 »
v kroku 3.7 jsou dva printscreeny, kde je vpravo nahore videt, kde se vybira disk na instalaci - tam by mel jit vybrat
v baliku pro x86 by nemel byt problem, spis naopak, pro zacatek bude asi lepsi
pokud vim, tak Ubuntu windows jako pripojny bod nevyzaduje, ale nejspis na ten disk bude zapisovat GRUB - neni to nutne, ale pro zacatecnika asi nejjednodussi
Ubuntu od 5.04...

"My howercraft is full of eels!!"

meiilax

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 29 Března 2007, 12:13:23 »
Nějak to nejspíš nechápu :-) Mám 2 pevné (fyzické disky). Jeden je SATAII a mám ho rozdělený na dva primární oddíly, z toho na jednom mám WinXP.
Pak mám druhý fyzický disk PATA, který mám rozdělený na 4 logické oddíly a 2 z toho jsou volné a tam jsem si myslel, že nainstaluju Ubuntu. Při instalaci se mi v kroku 5 objevuje ale jen ten druhý fyzický disk se 4 logickými jednotkami (disk s Win vůbec nevidím). Když těm 2 volným přiřadím "/" a "swap", tak se mi objevuje hlášení, že nelze najít kořenový adresář souborů nebo něco takového. milan

nojvirt

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #5 kdy: 29 Března 2007, 12:30:54 »
- nevim, co myslis tim krokem 5, v navodu je 2. (cista instalace) 5. - vytvoreni uzivatele ev. 3.5. - vytvoreni uzivatele
Dle obr. na 3.8. potrebujes oddil na swap a oddil na "/", dale oba oddily preformatovat. Mas na "/" spravny FS? (napr. ext3)
Pokud je vse spravne, tak jsem se asi uz vycerpal ;), musi poradit nekdo zkusenejsi
Ubuntu od 5.04...

"My howercraft is full of eels!!"

meiilax

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 29 Března 2007, 13:28:36 »
Nene, mam tam ntfs, vyzkouším přeformátovat. Tím krokem 5 jsem myslel krok 5 v instalátoru ubuntu, kde se volí disky :-)

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #7 kdy: 29 Března 2007, 20:10:16 »
Abyste viděl jiný fyzický disk, musíte ho vybrat v rozbalovacím menu.
Pokud to stále nejde, odeberte ony 2 partišny, aby vzniklo místo bez oddílů a vytvořte je přímo instalátorem Ubuntu. né ve Win.

N. Á. V. O. D. Y.
 "...naše práce není vidět, ale je důležitá!"

meiilax

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 29 Března 2007, 20:13:56 »
Mockrát díky. Vytvořil jsem to tak a Ubuntu nainstaloval. Ještě jeden dotázek: Jak zajistím možnost výběru nabootování Win nebo Ubuntu, když jsou oba na jiném fyzickém HDD? Jedině přenastavováním Boot sequence v Biosu? Nebo jde Ubuntu nabootovat z CD, ale tak aby se spustil z HDD? Díky.

mirak

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #9 kdy: 30 Března 2007, 22:14:48 »
Ubuntu pri instalaci zapise zavadec systemu GRUB do MBR (pokud nezvolite jinak), ten umoznuje pri startu pocitace zvolit operacni system, ktery chcete spustit.
Omnia sponte fluant, absit violentia rebus.
Maple  ;)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.