Těžko říct. Poslední dobou se děje docela dost záhadných věcí. A to nejen u ubuntu. Dočetl jsem se, že ten modul zlobí a místo něj by měl být 8821ce Jenže ho ubu nezná a nemám chuť po tom pátrat hlouběji. Ještěže původní "zlobivý" funguje.
Tento týden jsem dostal tři notebooky určené na vyhození. Dva ThinkPady a jeden Acer. Testnul jsem nejmladší ThinkPad T430S. Modrá obrazovka smrti. Dal jsem do něho svůj starý HD a světe div se. Funguje to super. A překvapení. Na HD mám ještě ubu18 povýšené buď ze 14 nebo 16ky. Instaloval jsem ho tenkrát na acer one nebo jak se ten nettop jmenoval. Takže intel. Pak byl v PC na AMD. A teď opět na Intelu. Jedna z věcí které Win nedá. A zárověň věcí které je těžké udržovat pohromadě. Tady zkrátka musí k nějaké chybě jednou dojít. Systém svěží, ubu s i3 a PekWm. Vše super funkční včetně kláves na ovládání zvuku. Dnes jsem to aktualizoval... No co, klávesy nejdou. Abych nekopal jen do ubuntu. Archlinux zase s LTS jádrem neobsluhuje zvukovku. Musím mít nejnovější jádro abych měl zvuk. Ok, je to rolling distribuce a holt se musím podřídit novinkám, nebo najít něco konzervativního. Alpine linux, super jak 32 tak 64 bit. Avšak nestandardní chování core příkazů. Myslel jsem že je to busy-boxem. Nainstaloval jsem Bash a ono se to v něm chová stejně blbě. Nakonec aby si člověk nakompiloval celý systém sám. Velká záhada je pro mne debian. Nevím proč, ale tahle distribuce se mne ještě nikdy nepodařila nainstalovat. A že jsem se snažil. Asi mám všechny železa nekompatibilní.
Abych to shrnul. Blokace modulu je myslím ještě docela prkotina ač otravná.