Tak abych tu anabázi nějak shrnul.
Kde je chyba jsem neodhalil.
Teď jedu na 525 s 5.19.0-39. Nejede zvukovka. Jenže se staršíma jádrama mi nejede nevím proč žádná Nvidia 510 počínaje. Ale nedávno to ještě fungovalo!
Dokonce jsem nainstaloval jádro 515.0-69, které něco chtělo. Aby to bylo spokojené a měl jsem 2 starší jádra, jak je to v Ubuntu zamýšleno.
Zatracené skripty a meta balíky a HWE a... a dokonce mám Ubuntu PRO, ale to by nemělo mít na nic vliv.
Ale abych jen nenadával. Nýnější stav distribuce(Linuxu!) je daleko lepší než dřív, protože i když něco zkoním, tak se to dá snáze opravit. Dokonce mám plně grafický režim k dispozici. Luxus.
A některé hry jedou líp než na Windows.
Dokonce po těch experimentech mi update nabídl smazat 2 balíky, které byly zbytečné. Milé.
Co jsem zkoušel v té anabázi. Ovladače nvidie 510 515 525. I odinstalace všeho, kde je slovo nvidia nebo s ní souvisí.
Nouveau funguje se všemi jádry.
Někde se něco změnilo a není jednoduché se v tom orientovat, protože dnešní HW je složitější než byl a je rozdíl zda Nvidii pustíte na UEFI nebo ne a podobně.
A to hlavní. Někde kdysi bylo upozornění, že když se přejde na otevřený ovladač Nvidie (515+), tak není cesty zpět. Ale nevím kde to psali.
Což může být můj zdroj problémů. Bohužel Linux nesleduju nonstop, tak mi občas něco unikne.