Prochu som študoval správu systému cez apt a naištaloval balíček 0.5.9.1,dám vedieť ako to dopadne.
To asi nebude to pravé ořechové. V tom Lutrisu nastavíš cokoliv včetně různých buildů Wine. Lutris nerovná se verze Wine. Neznám jinou aplikaci, kde by toho šlo tolik nastavit. A máš tam dvě úrovně nastavení.
Každopádně verze Wine se nastavuje v Lutrisu dole vlevo Manage wine versions, kde vlastně Lutrisu poskytneš verze, které třeba budeš chtít nastavit potom v konfiguraci k danému programu.
Nejdůležitější je dole pod Play Configure a potom vedle Wine configuration.
Pro spuštění winetricks z pravého sloupečku je třeba jej povolit pro daný program v levém sloupečku Play-Configure-Runner options-use system winetricks.
Potom již lze spustit z pravého sloupečku winetricks a po default winetricks je tam možnost z průvodce doinstalovat do této instance Wine knihovny atd.
Jako třeba tyto, který údajně potřebuje Garmin atd. Návod jsem našel na YT z data 2022. Borec píše, že mu to pak jede krásně.
A v Play-Configure-System options je možná ještě třeba zapnout Disable Lutris runtimes.
d3dcompiler_47
dotnet48
vcrun2019
corefonts
A právě mi zmizla skoro celá FF session kromě jedné FFinstance, kde běžely stránky pojednávající o Ramaelovo Mewe(dík! To je sranda ;-), tak momentálně jsou další rady na jiných. S tím jak to FF pořád předělává tu databázi svoji, tak jsem asi v kelu.Anebo ti na základě tohoto klikání někdo napíše pár příkazů a vyjde to nastejno.
Více na wiki
https://wiki.archlinux.org/title/wine.