Je to proto, ze nektere stroje (Umax k nim patri, Lenovo tez a nejcasteji to maji 2v1) maji FW koncipovany tak, ze prijme pouze 32bit efiloader, prestoze na nem bezi 64bit system. Cistokrevna proprietalni svinarna.
Da se to i bez Rufus udelat tak, ze se proste ten zavadec rucne nahradi. U Linuxu nebyl problem si s tim poradit, u Win jsem se s tim tenkrat nedobabral - nahrazeni zavadece hlasilo chybu inkompatibility s efibootmgr - musi se sehnat original firemni instalacka a tu nikdo nechtel poskytnout - zacaluj si servis. Jak jsem psal - proprietalni hajzlarna. Ale proc se s necim babrat, kdyz to skvely Rufus umi.
Jen mi porad nejde do hlavy, proc ho jeste nikdo nekompiloval pro Linux - asi ego ...
Edit: Ještě abych to doplnil, tak to největší úskalí je to, že pokud se tam nainstaluje 32bit Win, tak pro něj pak neexistují některé ovladače. Člověk, pokud není opravdu profík, je pak nucen ten stroj opravdu hodit do autorizovaného servisu a tam nechat neférovou částku za přeinstalaci ze speciálně upraveného proprietálního, neveřejného instalačního média.