Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Creative Z a jiné bejkárny  (Přečteno 9503 krát)

Ventero

• Závislák
Re:Creative Z a jiné bejkárny
« Odpověď #100 kdy: 17 Listopadu 2023, 11:48:45 »
Abby, tohle není složité - jen si okopíruješ 2 konfiguráky a uděláš pár znaků změnu zápisu.
Jediné, co je na tom případně pracnější je systematický test, pokud Ramael netrefil to rozvržení kanálů a budeš to muset sama určit.

Jinak, jestli má integr. zvukovka též tolik kanálů a budou tam správně, tak osobně nejsem přesvědčen, že by ten rozdíl ve zvuku byl až tak strašně markantní, byť karty Creative patří ke špičce. Realtek za ty roky udělal dost velkou progresi a ve finiši je pro zvuk majoritně určující to, do čeho tu kartu připojíš - jestli do Geniusu, Yamahy nebo Marantz ...
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

Abby

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #101 kdy: 17 Listopadu 2023, 13:37:13 »
Jako jo, okopíruju a vložím. Ale nechápu, proč mi to změnila aktualizace bůhvíčeho, jediné co si pamatuju, že přišlo 27 aktualizací, nesleduji čeho konkrétně, protože aktualizace jsou věcí tvůrce OS, ale prostě tam zjevně bylo něco, co rozbilo nastavení zvuku. Přišla jsem na to náhodou, při sledování filmu.

Ten Realtek má dokonce podporu 7.1, takže v tomhle je lepší, i když moje repro jsou jenom 5.1. Žádný Marantz to není, ale žádný šunt taky ne, mám Logitech Z906 a se zvukovým projevem jsem spokojená. Měla jsem doma půjčené repro + receiver Yamaha za celkem cca 40k czk a i když to hrálo líp, tak ne o tolik, aby to zdůvodnilo cenový rozdíl. Jediná výhoda byla, že to šlo digitálně přes HDMI.

Abby

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #102 kdy: 17 Listopadu 2023, 13:54:16 »
Tak jsem to upravila a teď mi hraje levá strana z centru a pravá strana ze subwooferu... Zkusila jsem nastavit jen 2.1 a opět, levý přední hraje z centeru, pravý přední ze subwooferu, subwoofer ze subwooferu. Když dám výstup jen stereo, tak  opět to samé, levý přední hraje z centeru a pravý přední ze subwooferu... Ve Windows to hraje správně, takže kabely pomotané nejsou.

ramael

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #103 kdy: 17 Listopadu 2023, 17:18:12 »
Dnes těžký den a hlava mě moc nebere. Tak to uděláme trochu jinak. Pusť si nějaký mono zvuk. Spusť pavucontrol. Vyber ouško výstupní zařízení. A klikni na zámeček. tím si odemkneš ovládání hlasitosti jednotlivých kanálů. Všechny je ztlum a postupně po jednom přidej zvuk, napiš který to je podle aplikace (např Front Right) a který doopravdy hraje. Zase mu uber a vyber další. A napiš to v tom pořadí jak to má aplikace seřazené od shora dolu.
Lenovo: ThinkPad X1 Tablet
MeWe  Joutůůůůb

ramael

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #104 kdy: 17 Listopadu 2023, 17:39:46 »
Přepisování aktualizacema je bohužel normální a zároveň logické. Ale máme jednoduchý mechanismus jak se proti tomu bránit. Všechna důležitá nastavení (vzory) jsou ve složce /usr/share/. Ty se můžou a také to dělají, měnit aktualizacemi. Kopírují se do systémové složky /etc/. Ty životně důležité (ne pro uživatele, ale pro systém) se můžou i tam změnit. Moc často se to nestává. A pak máme složku .config v domovském adresáři a ta je svatá. Na tu aktualizace nesahají. Takže aby se nestávali věci které se třeba stali Tobě, tak si tam uživatel uloží nastavení a přes to vlak nejede. Zůstane to tak dokud si to uživatel nemění (je jedno jestli texťákem nebo nějakou "apkou"). Systém funguje v tomto pořadí: načte nastavení ze složky /usr/share/, pak se koukne do složky /etc/ parametr odlišný od /etc/ přepíše hodnotou z etc. A pak se koukne na uživatelovo nastavení. A opět přepíše podle uživatele. Takže uživatelovo nastavení přebije jak system wide tak základní nastavení. Je svaté.
To znamená, co nemáš uloženo v ~/.config/ se může kdykoliv nějakou aktualizací přepsat a chovat jinak.
Lenovo: ThinkPad X1 Tablet
MeWe  Joutůůůůb

Abby

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #105 kdy: 18 Listopadu 2023, 13:31:32 »
Dnes těžký den a hlava mě moc nebere. Tak to uděláme trochu jinak. Pusť si nějaký mono zvuk. Spusť pavucontrol. Vyber ouško výstupní zařízení. A klikni na zámeček. tím si odemkneš ovládání hlasitosti jednotlivých kanálů. Všechny je ztlum a postupně po jednom přidej zvuk, napiš který to je podle aplikace (např Front Right) a který doopravdy hraje. Zase mu uber a vyber další. A napiš to v tom pořadí jak to má aplikace seřazené od shora dolu.

Omlouvám se, ale úplně nevím, jak to myslíš.

Přepisování aktualizacema je bohužel normální a zároveň logické. Ale máme jednoduchý mechanismus jak se proti tomu bránit. Všechna důležitá nastavení (vzory) jsou ve složce /usr/share/. Ty se můžou a také to dělají, měnit aktualizacemi. Kopírují se do systémové složky /etc/. Ty životně důležité (ne pro uživatele, ale pro systém) se můžou i tam změnit. Moc často se to nestává. A pak máme složku .config v domovském adresáři a ta je svatá. Na tu aktualizace nesahají. Takže aby se nestávali věci které se třeba stali Tobě, tak si tam uživatel uloží nastavení a přes to vlak nejede. Zůstane to tak dokud si to uživatel nemění (je jedno jestli texťákem nebo nějakou "apkou"). Systém funguje v tomto pořadí: načte nastavení ze složky /usr/share/, pak se koukne do složky /etc/ parametr odlišný od /etc/ přepíše hodnotou z etc. A pak se koukne na uživatelovo nastavení. A opět přepíše podle uživatele. Takže uživatelovo nastavení přebije jak system wide tak základní nastavení. Je svaté.
To znamená, co nemáš uloženo v ~/.config/ se může kdykoliv nějakou aktualizací přepsat a chovat jinak.

To chápu, ale co nechápu, tak jak může aktualizace přepsat reproduktory na zvukové kartě... Proč se jedna věc nastavuje na několika různých místech, proč to nemůže být na jednom místě pro všechny?

Ventero

• Závislák
« Odpověď #106 kdy: 18 Listopadu 2023, 14:39:12 »
Jdi do ovladani zvuku pulseaudiopanel a tam se zorientujes.

Nemyslim, ze nby to neco prepsalo na zvukovce - zvukovy SW ma proste popletene adresy ..
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

Abby

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #107 kdy: 18 Listopadu 2023, 17:16:12 »
Šla jsem tam, ale pořád to nějak nechápu, mono zvuk přece hraje pořád jen z jednoho kanálu, ne?

No ale něco to poplést muselo, protože mi to fungovalo normálně.

JirkaZ

• Závislák
  • Dlouholetý uživatel Linuxu a open source obecně.
« Odpověď #108 kdy: 18 Listopadu 2023, 19:44:05 »
mono zvuk přece hraje pořád jen z jednoho kanálu, ne?

Fakt ne.

Mono zvuk hraje právě z tolika kanálů, do kolika je přiveden. Rozdíl mezi mono a prostorovým (stereo a výše) zvukem je pak v tom, že mono zvuk je ve všech kanálech zcela identický, kdežto prostorový se může lišit (a zpravidla liší) amplitudou a fází.

Abby

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #109 kdy: 18 Listopadu 2023, 21:34:54 »
Já už jsem to konečně asi pochopila 😂 Nj, mrzne, nějak se mi zpomalily obvody 😂

Abby

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #110 kdy: 18 Listopadu 2023, 23:02:39 »
Takže teda než to začnu řešit, co doporučíte? Radši vyřešit problém na SB Z, protože SB Z je mnohem lepší nebo radši použít integrovanou ALC 1200, protože už je na takové úrovni, že nepoznám rozdíl? Nebo Logitech Z906, ač kvalitní, nejsou tak moc kvalitní, abych poznala rozdíl?

Je jasné, že na předchozí desce Realtek 887 byl odpad, to bylo slyšet na první poslech, ale s tím ALC 1200 si nejsem až tak moc jistá. Ale zase SB Z má některé fajn herní věci, jako třeba Scout Mode, které sice v Linuxu nevyužiju, ale koneckonců, v Linuxu se ani zatím pořádně hrát nedá...

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #111 kdy: 19 Listopadu 2023, 09:08:22 »
Takže teda než to začnu řešit, co doporučíte? Radši vyřešit problém na SB Z, protože SB Z je mnohem lepší nebo radši použít integrovanou ALC 1200, protože už je na takové úrovni, že nepoznám rozdíl? Nebo Logitech Z906, ač kvalitní, nejsou tak moc kvalitní, abych poznala rozdíl?

Je jasné, že na předchozí desce Realtek 887 byl odpad, to bylo slyšet na první poslech, ale s tím ALC 1200 si nejsem až tak moc jistá. Ale zase SB Z má některé fajn herní věci, jako třeba Scout Mode, které sice v Linuxu nevyužiju, ale koneckonců, v Linuxu se ani zatím pořádně hrát nedá...
Zkus a uvidíš. Každý má jiný ucho. :-)
Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít "Topic Solved" dole pod vláknem. Děkujeme.

Abby

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #112 kdy: 19 Listopadu 2023, 13:49:02 »
Jasný, no tak dík 😂 Vzhledem k tomu, že prioritní je pro mě na PC hraní her, tak si nechám herní zvukovku 🙂 A snad se to v Linuxu podaří nějak vyřešit. Zatím na to nemám čas a hlavně musím najít nějaký mono zvuk...

Ventero

• Závislák
« Odpověď #113 kdy: 19 Listopadu 2023, 14:01:21 »

Abby

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #114 kdy: 19 Listopadu 2023, 14:08:49 »
Díky 👍🏻

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.