Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Creative Z a jiné bejkárny  (Přečteno 19889 krát)

Abby

  • Stálý člen
  • **
  • Příspěvků: 1347
Creative Z a jiné bejkárny
« kdy: 09 Června 2023, 22:38:41 »
Tak hlásím, že klonování přes Clonezilla se povedlo včetně zavaděče a nebylo nutné nic upravovat zatím při rychlé kontrole se zdá, že funguje všechno. Akorát mi pořád nefunguje analogový 5.1 zvuk (ani jiný, pouze digital funguje, teda jde stereo, ale hrozně potichu) na SB Z. Ale za to klonování nemůže. Takže díky za radu :-)
« Poslední změna: 11 Června 2023, 21:07:28 od Roman Vacho »

Ventero

  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 3576
Re:Creative Z
« Odpověď #1 kdy: 10 Června 2023, 08:30:40 »
Zkus ten zvuk pohledat na netu se zaměřením na Arch-stránky - je velká šance. Tenkrát mi taky nešel ve Slaxu zase vůbec zvuk do HDMI a tam jsou vždy celé sekce věnované několika typům potíží a oprav.
site:wiki.archlinux.org nějaká vhodná formulace v angl. nebo ještě site:bbs.archlinux.org

Je asi nejprve třeba zjistit, kde vzniká - jestli v ALSA nebo pak v PulseAudio či jestli už zvuk spravuje něco jiného - ani už nemám přehled, bo se držím zuby nehty 18.04 - příp. prostě zkoušet řešení jedna po druhém ..
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

Abby

  • Stálý člen
  • **
  • Příspěvků: 1347
Re:Creative Z
« Odpověď #2 kdy: 10 Června 2023, 13:45:02 »
To jsem zkoušela, jenže ono je to všechno staré a už neplatné, postup z roku 2018 nefunguje a novější jsem nenašla.

Roman Vacho

  • Moderátor
  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 6075
Re:Creative Z
« Odpověď #3 kdy: 10 Června 2023, 20:06:24 »
Tuto kartu mám náhodou taky. Bohužel si ani nejsem jistý v jakým režimu mi v Linuxu jela. Zda jen stereo nebo 5.1.
Protože 5.1 bedny nemám. Jedu 5.1 na stereo do sluchátek i ve Windows. Tak si nejsem ničím jist.

Momentálně bylo období kdy s ní byly problémy v Ubuntu v novějších jádrech. Potom to opravili, ale nejede 5.1.
viz. https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/linux-hwe-5.19/+bug/2009243

Takže bych to doporučoval zkusit s jádrem 5.19.0-32. Zvládneš to? Není v repu to jádro. Safra. Odstranili ho.

https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/linux/+bug/2009271

Zmonitoroval jsem všechny možnosti a jako nejlepší a nejsnadnější se mi jeví prostý update na Ubuntu 22.10, poté jeho aktualizace. Dále update na 23.04, jeho aktualizace a je hotovo. Na jádru 6.2 co je v 23.04, už to negeneruje tyto hlášky a prý funguje. Pozor. Až updatované jádro. Pokud bys to zkoušela z live U23.04, tak to stále bude generovat ty hlášky.
Předpokládaný čas je cca 1h práce PC.

Jinak bys musela čekat, až se backportuje daný patch do U22.04. Což nevím kdy bude.

S 23.04 jako bonus získáš patrně Pipewire! Náhrada zvukového systému od pomalejšího Pulseaudio.

Co si vybereš?
« Poslední změna: 10 Června 2023, 20:37:52 od Roman Vacho »
Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít "Topic Solved" dole pod vláknem.
Dlouhé výpisy prosím dávat při psaní příspěvku do bloku funkcí Vložit kód.
Děkujeme.

ramael

  • Stálý člen
  • **
  • Příspěvků: 644
Re:Creative Z
« Odpověď #4 kdy: 11 Června 2023, 09:20:17 »
S 23.04 jako bonus získáš patrně Pipewire! Náhrada zvukového systému od pomalejšího Pulseaudio.

Co si vybereš?
PipeWire bych se nebál. Funguje velmi dobře (vlastní instalace postavená na Ubu22.04.)
Lenovo: ThinkPad X380 Yoga
Joutůůůůb

Abby

  • Stálý člen
  • **
  • Příspěvků: 1347
Re:Creative Z
« Odpověď #5 kdy: 11 Června 2023, 12:07:07 »
Asi mi je jedno, co se stará o zvuk, hlavně když to funguje 🙂  Jinak jádro mám 6.3 a něco, analog mi jde pouze stereo a ještě hrozně potichu.

Roman Vacho

  • Moderátor
  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 6075
Re:Creative Z
« Odpověď #6 kdy: 11 Června 2023, 12:55:20 »
Asi mi je jedno, co se stará o zvuk, hlavně když to funguje 🙂  Jinak jádro mám 6.3 a něco, analog mi jde pouze stereo a ještě hrozně potichu.
napiš do příkazové řádky
Kód: [Vybrat]
alsamixer
tam si s tím pohrej

Osobně vypínám ty nesmysle-zlepšovače zvuku.
« Poslední změna: 11 Června 2023, 12:57:00 od Roman Vacho »
Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít "Topic Solved" dole pod vláknem.
Dlouhé výpisy prosím dávat při psaní příspěvku do bloku funkcí Vložit kód.
Děkujeme.

Abby

  • Stálý člen
  • **
  • Příspěvků: 1347
Re:Creative Z
« Odpověď #7 kdy: 11 Června 2023, 14:26:49 »
To jsem zkoušela, když vyberu analog 5.1, změní se to i v GUI nastavovátku, ale stejně to nehraje.

Roman Vacho

  • Moderátor
  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 6075
Re:Creative Z
« Odpověď #8 kdy: 11 Června 2023, 14:28:36 »
To jsem zkoušela, když vyberu analog 5.1, změní se to i v GUI nastavovátku, ale stejně to nehraje.
Myslel jsem to jako odpověď na tu nízkou hlasitost. Bohužel nic víc.
« Poslední změna: 11 Června 2023, 14:33:10 od Roman Vacho »
Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít "Topic Solved" dole pod vláknem.
Dlouhé výpisy prosím dávat při psaní příspěvku do bloku funkcí Vložit kód.
Děkujeme.

Abby

  • Stálý člen
  • **
  • Příspěvků: 1347
Re:Creative Z
« Odpověď #9 kdy: 11 Června 2023, 14:32:25 »
Mám nastaveno 100%. Při nastavení kroutítka na ovladači repro ve stejné pozici je ve Windows normální hlasitost, přes SPDIF je stejná, ale přes analog v Linuxu je to potichu. Všude samozřejmě nastavena hlasitost v OS na 100%. A 5.1 analog nejde v Linuxu vůbec...

Roman Vacho

  • Moderátor
  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 6075
Re:Creative Z
« Odpověď #10 kdy: 11 Června 2023, 14:33:34 »
Mám nastaveno 100%. Při nastavení kroutítka na ovladači repro ve stejné pozici je ve Windows normální hlasitost, přes SPDIF je stejná, ale přes analog v Linuxu je to potichu. Všude samozřejmě nastavena hlasitost v OS na 100%. A 5.1 analog nejde v Linuxu vůbec...
To, že máš nějakou verzi kernelu 6.3 ale ještě nutně nemusí znamenat, že jsou tam opravné patche na zvukovku.

S hlasitostí jsem nikdy problém neměl.
Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít "Topic Solved" dole pod vláknem.
Dlouhé výpisy prosím dávat při psaní příspěvku do bloku funkcí Vložit kód.
Děkujeme.

Roman Vacho

  • Moderátor
  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 6075
Re:Creative Z
« Odpověď #11 kdy: 11 Června 2023, 14:38:17 »
Ještě bych zkontroloval zda máš ve Windows poslední ovladače. Ono totiž i při restartu může v té zvukovce něco zůstat.

A také bych zvážil přechod na 23.04. Lidi na netu psali, že jim to funguje.
Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít "Topic Solved" dole pod vláknem.
Dlouhé výpisy prosím dávat při psaní příspěvku do bloku funkcí Vložit kód.
Děkujeme.

Roman Vacho

  • Moderátor
  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 6075
Re:Creative Z
« Odpověď #12 kdy: 11 Června 2023, 14:43:33 »
Mám ovladač 6.0.102.0078 a appku 3.5.9.0.
Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít "Topic Solved" dole pod vláknem.
Dlouhé výpisy prosím dávat při psaní příspěvku do bloku funkcí Vložit kód.
Děkujeme.

Abby

  • Stálý člen
  • **
  • Příspěvků: 1347
Re:Creative Z
« Odpověď #13 kdy: 11 Června 2023, 14:46:34 »
No jasný, s tím souhlasím, otázka zní, jak ty patche zjistit případně je tam dodat...

Ve Windows mám poslední ovladače, docela mě překvapilo, že Creative na docela dost staré (i když kvalitní) zvukovce stále pracuje. Vždyť já ji mám už asi 6 let a v době, kdy jsem ji kupovala, už to nebyla žádná mladice 🙂 Dostalo to úplně jiný ovládací SW, až zapnu PC, tak se podívám na přesnou verzi, ale vyhledání nové verze mi hlásí, že je to aktuální.

Přechod na 23.04, no, to je těžké, já nemám Ubuntu 🙂 Hodně věcí mi tam nevyhovuje. Vím, že bych tady neměla řešit jiná distra, ale když tady je to jediné české funkční fórum a jsou tu fajn lidi... A taky mi přijde, že jednotlivé distribuce se liší jen v detailech, že ten základ je v podstatě stejný. A na Ubu mi vadí hlavně zastaralost SW a taky, že hodně programů, které mám jinde na jedno kliknutí, tady není vůbec...

Roman Vacho

  • Moderátor
  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 6075
Re:Creative Z
« Odpověď #14 kdy: 11 Června 2023, 14:48:18 »
To nevadí. Je to smutné, jestli tohle je jedno z mála míst kde to žije.
Mně to tak nepřijde, protože dříve tu bývalo živěji.

Ale s tím nebuntu. To jsi mi dala pěknou podpásovku. :-)
Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít "Topic Solved" dole pod vláknem.
Dlouhé výpisy prosím dávat při psaní příspěvku do bloku funkcí Vložit kód.
Děkujeme.

Roman Vacho

  • Moderátor
  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 6075
Re:Creative Z
« Odpověď #15 kdy: 11 Června 2023, 14:50:43 »
A na Ubu mi vadí hlavně zastaralost SW a taky, že hodně programů, které mám jinde na jedno kliknutí, tady není vůbec...
Můžeš být konkrétnější?
Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít "Topic Solved" dole pod vláknem.
Dlouhé výpisy prosím dávat při psaní příspěvku do bloku funkcí Vložit kód.
Děkujeme.

ramael

  • Stálý člen
  • **
  • Příspěvků: 644
Re:Creative Z
« Odpověď #16 kdy: 11 Června 2023, 14:55:11 »
@Abby jake distro a jaky DE pouzivas?
Lenovo: ThinkPad X380 Yoga
Joutůůůůb

Abby

  • Stálý člen
  • **
  • Příspěvků: 1347
Re:Creative Z
« Odpověď #17 kdy: 11 Června 2023, 15:03:28 »
Ale s tím nebuntu. To jsi mi dala pěknou podpásovku. :-)

Omlouvám se 🙂

Jinde to fakt je totálně mrtvé. Ale i na zahraničních fórech, kde to bylo úplně o něčem jiném.

Můžeš být konkrétnější?

Plex klient např., v Aur je na jedno kliknutí, pro Ubu jsem ho nenašla. Nové verze DE, když vím o chybě, která je opravena v nějaké novější verzi, ale LTS Ubu funguje dva roky, tak dva roky bych fungovala s tou chybou a ty "krátkodobé" verze mi dřív nepřišly moc stabilní. Nevím jak je to teď, ale pro Ubu jsem nenašla MS Edge ani Brave (ten první už je irelevantní, v Brave mi už Applí extensions fungují taky, škoda, že k oblíbeným tak musím přes Windows a k heslům se nedostanu vůbec, ale to je jiná věc). Nevyhovuje mi správa repozitářů a nastavení HW taky není úplně dokonalé. Mám aktuálně RTX 3070, vždycky jsem se držela spíše Nvidie a po druhé negativní zkušenosti s GPU AMD to tak už nejspíš bude navždy a nainstalovat ovladače Nvidie v Ubu mi nikdy nějak moc nešlo (nejlepší to má OpenSUSE v Yast podle mě, ale Manjaro Settings taky funguje bezvadně, jen je to navíc další appka).

A v neposlední řadě problém, který trvá snad už 10 let, občas je na netu o něm zmínka, ale asi není moc lidí, kteří používají scénář jako já. A to je instalace čistě na vlastní disk. Pro představu - mám 2 TB NVMe SSD pro Windows a hry v primárním slotu a v sekundárním slotu mám NVMe 1 TB pro Linux. Manjaro, OpenSUSE, Fedora se nainstalují na druhý SSD vyhražený Linuxu včetně zavaděče, to co je potřeba je ve vlastím EFI oddílu a Windows disku si to ani nevšimne, jako by tam, nebyl. Jenže Ubuntu, Mint, Neon a další odnože postavené na Ubu sice vidí nebo vytvoří EFI oddíl na svém disku, ale zavaděč nainstalují na Windows disk, jak EFI záznam tak GRUB. Já si OS vybírám klávesovou zkratkou, když chci jinam, než do Windows, které jsou jako primární, prostě stisknu F12 a vyberu si druhý disk, tam se spustí Grub a jede se. Jenže cokoliv na Ubu tohle požadované udělá jen tehdy, když vyndám Windows disk fyzicky ven. Tahle chyba byla už v Ubu 14.04 a přetrvává dodnes (já teda jsem se s PC a Linuxem setkala až někdy v roce 2016, ale zkoušela jsem i 14.04)... A právě proto jsem se poohlédla jinde.

@Abby jake distro a jaky DE pouzivas?

Manjaro a XFCE.

Ventero

  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 3576
Re:Creative Z
« Odpověď #18 kdy: 11 Června 2023, 16:33:09 »
MS Edge pro Ubuntu je tady:
https://www.microsoft.com/en-us/edge/download?form=MA13FW
a přímý link na balík:
https://go.microsoft.com/fwlink?linkid=2149051&brand=M102_.%

Brave - jde i bez Curl přímou úpravou - to by jistě někdo poradil:
https://brave.com/linux/#release-channel-installation

U instalace máš možnost zvolit vlastní, tam udělat ruční konfiguraci a přesně určit, kam bude zavaděč instalován.
Pakliže jsi to dělala a bylo to ignorováno, tak hlásit na bug report.

Manjaro je vlastně už hotový Arch - jejich balíčkovací systém je specifický a není moc aplikací, které rovnou vývojář balí do AUR - prakticky vše je k dispozici jako DEB nebo RPM. XFCE je dobrá volba vždy - dnes už jakštakš umí i to škálování, co ti onehdy lezlo krkem  ;)
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

Abby

  • Stálý člen
  • **
  • Příspěvků: 1347
Re:Creative Z
« Odpověď #19 kdy: 11 Června 2023, 19:21:45 »
Díky.

Ano, je ta možnost, ale ono to vyignoruje resp. poslední, co jsem zkoušela, bylo Ubu 22.04 a tam to ještě vyignorovalo. Hlásila jsem to už před lety, dokonce jsem kvůli tomu vytvořila pro mě zbytečný účet (fakt nepochopím, proč nemůžu nahlásit chybu anonymně), ale chyba stále přetrvává. Aby tam nebylo nějaké zdůvodnění ve smyslu, že je to pro dobro uživatele, jako třeba nefunkční SU v KDE pro Dolphin...

Já vlastně nevím, příkazy pro terminál neznám, GUI správce funguje skvěle a v AUR jsem zatím našla všechno (tedy s výjimkou plnohodnotného přístupu na iCloud Drive, Apple Music a celkově jablíčkářské věci, které asi moc linuxáků nezajímají). A hlavně se mi líbí, že je všechno pohromadě "pod jednou střechou". A hlavně mi Manjaro přijde jako asi nejvíc dotažená distribuce, kterou prostě používám aniž bych musela pořád něco nastavovat. I takovou sambu si z Aur stáhnu cfg a začne "zázračně" fungovat nejen přístup k síti, ale i vidím počítače pod svými jmény, což teda je opět věc, která v KDE nikdy nefungovala a s tím cfg tak nějak napůl.

Jjj, to škálování se to celkem naučilo a je to funkční. Ale stále tu přetrvává problém s roztříštěností, kdy některé app škálování respektují a jiné ignorují a je úplně jedno, jestli jde o GTK nebo QT nebo něco úplně jiného, prostě některý programátor je prase...

Roman Vacho

  • Moderátor
  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 6075
Re:Creative Z
« Odpověď #20 kdy: 11 Června 2023, 21:07:15 »
Manjaro mám na flešce, ale na RPM nemám sílu. Špatné zkušenosti z minulosti, kdy se to vždy doprasilo.

Jabko vlastním, ale nepoužívám jej tak mohutně, tak bohužel neporadím. V tomhle jsem zpátečník a mám problém ukočírovat tu filozifii obecně. Nejde prostě nic nastavit jak si vysním. Musím se přizpůsobit.

Ta věc se zavaděčem *buntu mi přijde podivná. Instaloval jsem několik verzí všelijakých *buntu na 4 fyzický disky(ano, jen SATA, kdysi možná IDE) a nikdy nebyl problém. Nevolíš tam něco špatně? Vždy(co si pamatuju) se mi instaloval zavaděč korektně. Oproti tomu u Windows byl problém někdy při instalaci, někdy při aktualizacích.
S nástupcema po SATA nemám zkušenosti vůči zavaděči.
« Poslední změna: 11 Června 2023, 21:11:55 od Roman Vacho »
Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít "Topic Solved" dole pod vláknem.
Dlouhé výpisy prosím dávat při psaní příspěvku do bloku funkcí Vložit kód.
Děkujeme.

Roman Vacho

  • Moderátor
  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 6075
Re:Creative Z a jiné bejkárny
« Odpověď #21 kdy: 11 Června 2023, 21:13:54 »
Přečetl jsem si znova co píšeš. Volíš to při instalaci možná špatně. Musíš mu určit to EFI pro všechny Linuxy.
Mám ozkoušeny varianty s Windows i jen Linuxy v jednom EFI oddíle a vše dobré. Ale i odděleně.
Anebo je to nějaký fakt bug.
Neuraž se, že to takhle říkám, ale z popisu mi není úplně jasné vše na 100% jak děláš. Proto píšu to, co píšu.
« Poslední změna: 11 Června 2023, 21:17:45 od Roman Vacho »
Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít "Topic Solved" dole pod vláknem.
Dlouhé výpisy prosím dávat při psaní příspěvku do bloku funkcí Vložit kód.
Děkujeme.

Ventero

  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 3576
Re:Creative Z a jiné bejkárny
« Odpověď #22 kdy: 11 Června 2023, 21:27:49 »
Me to v Xubu 18.04 funguje, jak urcim - jsem zvykly vzdy ostatni disky odpojit, ale posledni 3 dualbooty jsem byl dvakrat liny a jednou se mi nechtelo :D
Zvlast, kdyz bych v tom druhem pripade musel kompletne vykostit cele miniPC - je totiz koncipovano jen na pridani satadisku 2,5 a M2 je nepristupny.
Jedno PC CSM i EFI druhe nema CSM.

U 20.04 jsem zkousel jen na jeden disk zatim - tak jestli se bug objevil az po 18ce? Nemyslim si, ze by Xubu melo jine Ubiquity nez Ubu ..
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

Roman Vacho

  • Moderátor
  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 6075
Re:Creative Z a jiné bejkárny
« Odpověď #23 kdy: 11 Června 2023, 21:29:51 »
Xubu melo jine Ubiquity nez Ubu ..
Příteli. Dneska už jedou hlavní distribuce na jiném instalačním frameworku. Jeden nám všem vládne...
Nová doba-stejné bugy napříč distribucemi.

Tedy nevím od kdy zhruba.
« Poslední změna: 11 Června 2023, 21:33:52 od Roman Vacho »
Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít "Topic Solved" dole pod vláknem.
Dlouhé výpisy prosím dávat při psaní příspěvku do bloku funkcí Vložit kód.
Děkujeme.

Abby

  • Stálý člen
  • **
  • Příspěvků: 1347
Re:Creative Z a jiné bejkárny
« Odpověď #24 kdy: 11 Června 2023, 21:40:33 »
Přečetl jsem si znova co píšeš. Volíš to při instalaci možná špatně. Musíš mu určit to EFI pro všechny Linuxy.
Mám ozkoušeny varianty s Windows i jen Linuxy v jednom EFI oddíle a vše dobré. Ale i odděleně.
Anebo je to nějaký fakt bug.
Neuraž se, že to takhle říkám, ale z popisu mi není úplně jasné vše na 100% jak děláš. Proto píšu to, co píšu.

Tak já to zkusím popsat. V instalátoru si vyberu mezi sda a sdb pro linux disk sdb. Ručně na něm vytvořím oddíl EFI ve formátu FAT32. Zbývající prostor dám / btrfs. Takže mám sdb1 EFI a sdb2 pro všechno ostatní, systém, data, swap… Vyberu, že zavaděč se instaluje na sdb1. A po instalaci Ubu je na sda1. Po instalaci Manjaro je na sdb1. V obou případech je postup stejný.

A co se týče Windows, to je rasistický systém, který zřejmě počítá jen s jedním diskem. Když jsem měla ještě SATA disk, musela jsem ho před instalací Windows fyzicky odpojit, protože se hlásil jako disk 1 a systémový NVMe byl disk 2, takže Windows ze SATA disku zaváděly OS na NVMe. Ale narozdíl od Linuxu si to tady nejde vybrat.

 

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.