Díky.
Ano, je ta možnost, ale ono to vyignoruje resp. poslední, co jsem zkoušela, bylo Ubu 22.04 a tam to ještě vyignorovalo. Hlásila jsem to už před lety, dokonce jsem kvůli tomu vytvořila pro mě zbytečný účet (fakt nepochopím, proč nemůžu nahlásit chybu anonymně), ale chyba stále přetrvává. Aby tam nebylo nějaké zdůvodnění ve smyslu, že je to pro dobro uživatele, jako třeba nefunkční SU v KDE pro Dolphin...
Já vlastně nevím, příkazy pro terminál neznám, GUI správce funguje skvěle a v AUR jsem zatím našla všechno (tedy s výjimkou plnohodnotného přístupu na iCloud Drive, Apple Music a celkově jablíčkářské věci, které asi moc linuxáků nezajímají). A hlavně se mi líbí, že je všechno pohromadě "pod jednou střechou". A hlavně mi Manjaro přijde jako asi nejvíc dotažená distribuce, kterou prostě používám aniž bych musela pořád něco nastavovat. I takovou sambu si z Aur stáhnu cfg a začne "zázračně" fungovat nejen přístup k síti, ale i vidím počítače pod svými jmény, což teda je opět věc, která v KDE nikdy nefungovala a s tím cfg tak nějak napůl.
Jjj, to škálování se to celkem naučilo a je to funkční. Ale stále tu přetrvává problém s roztříštěností, kdy některé app škálování respektují a jiné ignorují a je úplně jedno, jestli jde o GTK nebo QT nebo něco úplně jiného, prostě některý programátor je prase...