Dobrý den,
jsem vlastníkem stařičkého DVD rekordéru LG DR175. Tento rekordér používám pro stažení video záznamu z VHS-C videokamery JVC a vypálení na přepisovatelné DVD. Dříve jsem používal Windows 10, který tato vypálená přepisovatelná DVD bez problému připojí a záznamy lze zkopírovat do pc. Nedávno jsem na své hlavní pc nainstaloval do dualbootu Zorin Linux s předpokladem plného přechodu na Linux po určitém čase. Na pc připojené k televizi jsem před časem nainstaloval Ubuntu, které k mé veliké spokojenosti funguje jako multimediální server pro zbytek domácnosti.
S velikým překvapením jsem zjistil, že vypálená přepisovatelná DVD z rekordéru nelze použít v žádné linuxové distribuci, kterou jsem vyzkoušel viz. seznam níže. Všechny pokusu o namountování DVD skončí neurčitým chybovým hlášením oznamující několik možných příčin v jedné větě ( poškozený superblok na DVD, poškozené DVD, poškozená mechanika, chybějící kódová stránka a další ) Zajímavé ovšem je, že DVD rekordér nabízí funkci finalizovat DVD = tato funkce má zajistit čitelnost takto vytvořeného DVD i na přehrávačích nejstaršího data výroby. Tuto skutečnost mám vyzkoušenou na všech DVD a blueray přehrávačích, které mám doma a tuto funkci i standardně využívám ( doporučený postup dle návodu k rekordéru ). Rovněž všechny Windows pc a NTB nemají žádný problém se čtením takto vypálených DVD.
Obsah vypáleného DVD:
adresář: DVD_RTAV
soubor: .Sys-Reserved-RW-bitmap.GROW ( ta tečka na začátku je správně )
V adresáři DVD_RTAV se nacházejí soubory: VR_MANGR.IFO a vlastní soubor s videm: VR_MOVIE.VRO
Mé pokusy o vyřešení:
1, Youtube – dle návodů jak nastavit Zorin Linux a Ubuntu po čisté instalaci doinstalovány všechny kodeky, knihovny a programy.
2, Toto fórum – prošel jsem toto fórum a dle různých diskusí jsem nainstaloval v zásadě vše, co nainstalovat šlo – alespoň doufám.
3, Google – stejný postup, jako v bodu 2
4, V jedné diskusi bylo uvedeno, že Ubuntu má letité problémy s DVD disky = napadlo mne tedy vyzkoušet jiné distribuce. Stáhl jsem live verze na „flešku“ a pokusil připojit DVD – bez úspěchu ( vždy výše uvedené chybové hlášení ).
Vyzkoušeny tyto distribuce:
Zorin Linux - poslední verze
Ubuntu-poslední verze ( gnome )
Linux Mint
MX linux
5, Napadlo mne nainstalovat program (jméno si teď nevzpomenu) do Zorin Linuxu z jeho repozitářů na prověření všech sektorů na DVD. Tento program bez problémů ověřil sektor po sektoru a prohlásil, že DVD je v pořádku. Jestli ovšem tento program ke své činnosti potřebuje přimountovat DVD opravdu netuším.
6, Jako poslední možnost, dle jedné z diskusí, jsem ještě vyzkoušel nastavit číslo regionu DVD mechaniky. Úspěšně nastaveno, ale bez pozitivního vlivu na řešení problému.
Jsem v linuxu lehce otrkaný začátečník, ale dostal jsem se takříkajíc na dno sudu svých znalostí, proto jsem se osmělil a napsal tento dotaz. Děkuji Vám všem předem za jakékoli nasměrování.