Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: DVD recorder -> vypálené DVD nelze namountovat  (Přečteno 8696 krát)

CervenyJ

• Návštěvník
DVD recorder -> vypálené DVD nelze namountovat
« kdy: 29 Června 2023, 23:01:28 »
Dobrý den,
              jsem vlastníkem stařičkého DVD rekordéru LG DR175. Tento rekordér používám pro stažení video záznamu z VHS-C videokamery JVC a vypálení na přepisovatelné DVD. Dříve jsem používal Windows 10, který tato vypálená přepisovatelná DVD bez problému připojí a záznamy lze zkopírovat do pc. Nedávno jsem na své hlavní pc nainstaloval do dualbootu Zorin Linux s předpokladem plného přechodu na Linux po určitém čase. Na pc připojené k televizi jsem před časem nainstaloval Ubuntu, které k mé veliké spokojenosti funguje jako multimediální server pro zbytek domácnosti.
              S velikým překvapením jsem zjistil, že vypálená přepisovatelná DVD z rekordéru nelze použít v žádné linuxové distribuci, kterou jsem vyzkoušel viz. seznam níže. Všechny pokusu o namountování DVD skončí neurčitým chybovým hlášením oznamující několik možných příčin v jedné větě ( poškozený superblok na DVD, poškozené DVD, poškozená mechanika, chybějící kódová stránka a další ) Zajímavé ovšem je, že DVD rekordér nabízí funkci finalizovat DVD = tato funkce má zajistit čitelnost takto vytvořeného DVD i na přehrávačích nejstaršího data výroby. Tuto skutečnost mám vyzkoušenou na všech DVD a blueray přehrávačích, které mám doma a tuto funkci i standardně využívám ( doporučený postup dle návodu k rekordéru ). Rovněž všechny Windows pc a NTB nemají žádný problém se čtením takto vypálených DVD.

Obsah vypáleného DVD:
adresář: DVD_RTAV
soubor: .Sys-Reserved-RW-bitmap.GROW ( ta tečka na začátku je správně )
V adresáři DVD_RTAV se nacházejí soubory: VR_MANGR.IFO a vlastní soubor s videm: VR_MOVIE.VRO

Mé pokusy o vyřešení:

1, Youtube – dle návodů jak nastavit Zorin Linux a Ubuntu po čisté instalaci doinstalovány všechny kodeky, knihovny a programy.
2, Toto fórum – prošel jsem toto fórum a dle různých diskusí jsem nainstaloval v zásadě vše,  co nainstalovat šlo – alespoň doufám.
3, Google – stejný postup, jako v bodu 2
4, V jedné diskusi bylo uvedeno, že Ubuntu má letité problémy s DVD disky = napadlo mne tedy vyzkoušet jiné distribuce. Stáhl jsem live verze na „flešku“ a pokusil připojit DVD – bez úspěchu ( vždy výše uvedené chybové hlášení ).
Vyzkoušeny tyto distribuce:
Zorin Linux - poslední verze
Ubuntu-poslední verze ( gnome )
Linux Mint
MX linux
5, Napadlo mne nainstalovat program (jméno si teď nevzpomenu) do Zorin Linuxu z jeho repozitářů na prověření všech sektorů na DVD. Tento program bez problémů ověřil sektor po sektoru a prohlásil, že DVD je v pořádku. Jestli ovšem tento program ke své činnosti potřebuje přimountovat DVD opravdu netuším.
6, Jako poslední možnost, dle jedné z diskusí, jsem ještě vyzkoušel nastavit číslo regionu DVD mechaniky. Úspěšně nastaveno, ale bez pozitivního vlivu na řešení problému.

Jsem v linuxu lehce otrkaný začátečník, ale dostal jsem se takříkajíc na dno sudu svých znalostí, proto jsem se osmělil a napsal tento dotaz. Děkuji Vám všem předem za jakékoli nasměrování.
« Poslední změna: 29 Června 2023, 23:40:40 od CervenyJ »

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
Re:DVD recorder -> vypálené DVD nelze namountovat
« Odpověď #1 kdy: 30 Června 2023, 09:08:22 »
Nikdy jsem neměl myslím problém s různými DVD disky pod Linuxem. Ale je pravda, že jsem snad nikdy nepoužíval DVD rekordér a data na DVD co z nich lezou.

Jaké je to DVD formátu? DVD-R? RW? RAM?

A ten finalizovaný disk to také nečte/nepřipojí?
Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít "Topic Solved" dole pod vláknem.

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #2 kdy: 30 Června 2023, 09:14:06 »
Zkusme jednu utilitku.
Kód: [Vybrat]
sudo apt install dvd+rw-tools udftools libdvdcss2 libdvdread8 libdvdnav4
dvd+rw-mediainfo /dev/sr0
Co vypíše prosím druhý příkaz sem zkopírovat.

Odpoledne zkusím jedno DVD z asi Panasonicu na Linuxu.
« Poslední změna: 30 Června 2023, 09:25:27 od Roman Vacho »

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

CervenyJ

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 30 Června 2023, 09:51:06 »
Nikdy jsem neměl myslím problém s různými DVD disky pod Linuxem. Ale je pravda, že jsem snad nikdy nepoužíval DVD rekordér a data na DVD co z nich lezou.

Jaké je to DVD formátu? DVD-R? RW? RAM?

A ten finalizovaný disk to také nečte/nepřipojí?

Zdravím,
               jak jsem psal výše jedná se o přepisovatelné DVD, v našem případě Verbatim DVD-RW 4,7 GB. DVD vždy používám ve finalizovaném tvaru. Omlouvám se, že to z mého popisu nevyplývalo jednoznačně.
              Zkusil jsem na pc připojené k televizi nainstalovat plnohodnotně Linux Mint ( nainstalována multimediální výbava ) a zkusil DVD použít - opět stejné, výše popsané chybové hlášení. Napadlo mne totiž, že pokus o použití DVD v live verzi z "flešky" nemusí být 100% průkazný.

Pro jistotu uvádím přesný přepis chybového hlášení:

Titulek: Není možné přistoupit k LG_COMBI_RECORDER ( Takto se jmenuje DVD po provedené finalizaci)
Text: Error mounting system-managed device /dev/sr0: wrong fs type, bad option, bad superblock on /dev/sr0, missing codepage or helper program, or other error

Ventero

• Závislák
« Odpověď #4 kdy: 30 Června 2023, 10:01:57 »
Možnosti:
1. Finalizace (uzavření) neproběhla nebo proběhla do jiného formátu. Podívej se pořádně do nastavení LG nebo pohledej manuál, zda není ohledně tohoto více možností.
2. Rozdílný region DVD mechanik.
3. Médium je staré (životnost optické vrstvy DVD je tak 8 let)
4. Jedna z mechanik je už slabá - nebo obě - garantovaná životnost opto je pouhých 3000 hodin a u vypalování už to lze poznat dosti záhy.
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

CervenyJ

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 30 Června 2023, 10:07:14 »
Zkusme jednu utilitku.
sudo apt install dvd+rw-tools udftools libdvdcss2 libdvdread8 libdvdnav4
Co vypíše prosím druhý příkaz sem zkopírovat.

Odpoledne zkusím jedno DVD z asi Panasonicu na Linuxu.

Zdravím a děkuji.
               Výše popsané pokyny jsem aplikoval na svém hlavním pc v Zorin Linux.

První příkaz pouze zkontroloval, že je vše na svém místě (mohu-li to tak říci), pouze u balíku -libdvdread8- zahlásil, že jej nemůže nalézt.

Výstupem druhého příkazu je toto:

~$ dvd+rw-mediainfo /dev/sr0

INQUIRY:                [TSSTcorp][DVD-ROM SH-116CB][D100]
GET [CURRENT] CONFIGURATION:
 Mounted Media:         10h, DVD-ROM
GET [CURRENT] PERFORMANCE:
 Write Performance:     0.0x1385=0KB/s@[0 -> 1376015]
 Speed Descriptor#0:    00/1376015 R@0.0x1385=0KB/s W@0.0x1385=0KB/s
READ DVD STRUCTURE[#0h]:
 Media Book Type:       00h, DVD-ROM book [revision 0]
 Legacy lead-out at:    1376016*2KB=2818080768
READ DISC INFORMATION:
 Disc status:           complete
 Number of Sessions:    1
 State of Last Session: complete
 Number of Tracks:      1
READ TRACK INFORMATION[#1]:
 Track State:           complete
 Track Start Address:   0*2KB
 Free Blocks:           0*2KB
 Track Size:            1376016*2KB
 Last Recorded Address: 1376015*2KB
FABRICATED TOC:
 Track#1  :             14@0
 Track#AA :             17@1376016
 Multi-session Info:    #1@0
READ CAPACITY:          1376016*2048=2818080768
« Poslední změna: 30 Června 2023, 10:19:35 od Roman Vacho »

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #6 kdy: 30 Června 2023, 10:20:56 »
Pokud dáváš nějaký kód, označ jej a klikni v editaci příspěvku na vložit kód. Díky.

A to tam bylo to DVD-RW?

CervenyJ

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 30 Června 2023, 10:33:39 »
Pokud dáváš nějaký kód, označ jej a klikni v editaci příspěvku na vložit kód. Díky.

A to tam bylo to DVD-RW?

Děkuji za úpravu příspěvku :-)

ANO - DVD bylo v mechanice

CervenyJ

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 30 Června 2023, 11:19:02 »
Možnosti:
1. Finalizace (uzavření) neproběhla nebo proběhla do jiného formátu. Podívej se pořádně do nastavení LG nebo pohledej manuál, zda není ohledně tohoto více možností.
2. Rozdílný region DVD mechanik.
3. Médium je staré (životnost optické vrstvy DVD je tak 8 let)
4. Jedna z mechanik je už slabá - nebo obě - garantovaná životnost opto je pouhých 3000 hodin a u vypalování už to lze poznat dosti záhy.

1, - Možná, že na tom něco bude i když mne mate, že pokud vložím DVD do Blueray přehrávače, shodou okolností téže značky LG, tak video lze bez problémů přehrávat -> to by spíše nahrávalo předpokladu, že finalizace proběhla úspěšně. Ale faktem zase na druhou stranu je, že jsem před chvílí vyštrachal starý DVD přehrávač a ten DVD nedokázal přehrát - možná, ale nedokáže načíst DVD-RW media. Zkusím někdy odpoledne obětovat jedno klasické, nepřepisovatelné DVD a vypálit videozáznam znovu.

2, - Teoreticky možné, prakticky však spíše vyloučené. Jak jsem psal výše, nastavil jsem pro jistotu číslo regionu mechaniky v Zorin Linuxu. DVD rekordér byl zakoupen v ČR a byl koupen již jako použitý od pána, který jej léta používal ( pánovi spíše věřím - byl velice ochotný s pomocí při zprovoznění rekordéru  )

3, - Je to sice možné, ale jak jsem psal výše můj hlavní počítač mám nyní v dualbootu = W10/Zorin Linux. PC má pouze jednu optickou mechaniku. WIN10 z téže mechaniky DVD bez problémů přečtou. Zorin Linux DVD z téže mechaniky přečíst nedokáže.

Ventero

• Závislák
« Odpověď #9 kdy: 30 Června 2023, 12:15:29 »
Každopádně jiné možnosti nejsou a bude to tedy ta 1., což podkládá samotné chybové hlášení - chybí ovladač pro rozpoznání souborového systému.

Ještě mě napadá, že optické mechaniky mají několik formátů zápisu tuším, že základní 2 jsou UDF a ISO a jestli ty se ještě nějak dělí na nějaké subnormy? Nemám sílu to ale studovat - jen nápad na prověření. Tak jestli není problém v tom, že W10 umí číst všechny a Linux jen ty základní?
To by podkládalo i to, že z LG do LG to jde a v jiném stroji už ne - tedy by to mohl být nějaký méně používaný formát struktury na který se prostě v Linuxu zapomnělo ..

Zkusil jsi mountnout ručně na sílu? Nejspíše s parametry "ro" a "-a" ..

Co řekne file /dev/sr0 ?

Podívej se, jestli někde v nastavení LG není mimo té finalizace ještě něco jako Uzavření, kompletace, close session apod. nebo ještě nějaké další nastavení pro tu finalizaci. Linux ji podle toho výpisu přiznává, ale neuznává.

Edit:
Koukám ale, že nejsi jediný, kdo to kdy řešil ..
« Poslední změna: 30 Června 2023, 12:35:05 od Ventero »
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

Ventero

• Závislák
« Odpověď #10 kdy: 30 Června 2023, 12:50:25 »
Ještě nápady:
1. Přímo ve VLC nebo SMPlayer se disk začne přehrávat?

2. starší libdvdcss balík je instalován spolu s libdvdcss2 ? A co libdvdread7 např. nebo 4 ?

3. sudo apt install libdvd-pkg a pak sudo dpkg-reconfigure libdvd-pkg

4. sudo apt install restricted-extras podle své verze OS např. ubuntu-restricted-extras *)
 a pak se dá ještě zkusit sudo apt install non-free-codecs

*) V Zorin by jsi musel nejspíše naroubovat repo a instalovat xubuntu-restricted-extras a případně non-free-codecs
« Poslední změna: 30 Června 2023, 16:08:36 od Ventero »

Ventero

• Závislák
« Odpověď #11 kdy: 30 Června 2023, 12:54:06 »
Koukám koukám a začíná mi z toho vycházet, že ta finalizace je u některých DVD-rec jaksi nějaká poloviční nebo jiná a Linux s i s tím prostě neporadí, zatímco Win ano.

Každopádně jestli ti nejde o čtení souborů, ale o přehrání, tak tu malá naděje je, že si to ty aplikace s příslušnými kodeky sami spustí - viz výše.
« Poslední změna: 30 Června 2023, 13:04:33 od Ventero »

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #12 kdy: 30 Června 2023, 15:40:54 »
/dev/sr0: unable to open: No such file or directory
Tady na jedne instanci Mintu ani nenačita jakekoliv dvd data. sr0 neexistuje

JirkaZ

• Moderátor
  • Závislák
  • Dlouholetý uživatel Linuxu a open source obecně.
« Odpověď #13 kdy: 30 Června 2023, 16:04:11 »
Tady je něco o těch *.vro souborech a jak se řeší přehrávání v jablečném systému. Možná by to pomohlo i v Linuxu.

Dále přímo pro Linux toto a z toho tady, nebo jiný odkaz.

Zde je taky zajímavý materiál.

Nepřipojení disku bude možná nutné řešit separátně.

No a celý problém patří do kategorie vendor lock-in, korporátních bejkáren/sviňáren atd. Prostě pořád dokola.

Proč by volili něco otevřeného a všestranně přístupného, když můžou naházet klacky pod nohy...
« Poslední změna: 30 Června 2023, 16:24:13 od JirkaZ »

Ventero

• Závislák
« Odpověď #14 kdy: 30 Června 2023, 16:08:06 »
To jsem se taky pozastavil, protože standard je VOB. Nicméně původní problém je, že systém disk nepřipojí, protože nerozpozná formát souborového systému a ne souboru samotného - to je až druhořadá záležitost a čistě kodeku. Což ale ovšem není, v tomto případě, nutně potřeba - stačí, aby ho rozpoznala aplikace pro přehrávání a ty často mívají své prostředky a nepotřebují tak systémové.
« Poslední změna: 30 Června 2023, 16:10:08 od Ventero »

CervenyJ

• Návštěvník
« Odpověď #15 kdy: 30 Června 2023, 16:39:47 »
Ještě nápady:
1. Přímo ve VLC nebo SMPlayer se disk začne přehrávat?

2. starší libdvdcss balík je instalován spolu s libdvdcss2 ? A co libdvdread7 např. nebo 4 ?

3. sudo apt install libdvd-pkg a pak sudo dpkg-reconfigure libdvd-pkg

4. sudo apt install restricted-extras podle své verze OS např. ubuntu-restricted-extras *)
 a pak se dá ještě zkusit sudo apt install non-free-codecs

*) V Zorin by jsi musel nejspíše naroubovat repo a instalovat xubuntu-restricted-extras a případně non-free-codecs

1, VLC nebo SMPlayer ani jiné programy k přehrávání nedokáží použít DVD. Vyzkoušeny i programy pro vypalování Brasero, transkodování DVD - HandBrake, MakeMKV, střih videa - OpenShot - bez úspěchu.
2+3+4, V systému již naistalováno :

zorin-os-restricted-extras
ubuntu-restricted-extras
lubuntu-restricted-extras
kubuntu-restricted-extras
libdvd-pkg
libdvdcss-dev
libdvdnav-dev
libdvdnav4
libdvdread-dev
libdvdread7

Připojit jiné repo jsem ještě nedělal = nastuduji, připojím tebou navrhované a dám vědět.

Děkuji za tvůj čas!

Ventero

• Závislák
« Odpověď #16 kdy: 30 Června 2023, 17:23:20 »
Jine repo pridavat nemusis, jestli to jde bez toho nebo tam uz jsou.

4x instalovat extras nini treba - staci jednou. Teda normalne - tady nestaci ani 4x  :-\

Uz nevim - vsechna nalezena vlakna jinde, s timto problemem, jsou nevyresena ..

CervenyJ

• Návštěvník
« Odpověď #17 kdy: 30 Června 2023, 17:25:42 »
Tady je něco o těch *.vro souborech a jak se řeší přehrávání v jablečném systému. Možná by to pomohlo i v Linuxu.

Dále přímo pro Linux toto a z toho tady, nebo jiný odkaz.

Zde je taky zajímavý materiál.

Nepřipojení disku bude možná nutné řešit separátně.

No a celý problém patří do kategorie vendor lock-in, korporátních bejkáren/sviňáren atd. Prostě pořád dokola.

Proč by volili něco otevřeného a všestranně přístupného, když můžou naházet klacky pod nohy...

Moc děkuji za za zajímavé odkazy. Určitě na ně kouknu....
Problém ovšem nemám s *.vro soubory. Mám vyzkoušeno v Zorin Linuxu, že je mohu bez problémů naimportovat do programu OpenShot a dále s nimi již normálně pracovat ( střih atd ), což je pro mne hlavní účel. Primární je tedy střih videa - proto ten důraz na přimountování DVD za účelem vykopírování souboru na HDD nebo přímo do programu OpenShot.
Přehrávání aktuálně neřeším, ale na základě tvého příspěvku a ze zvědavosti jsem vyzkoušel VLC a SMPlayer, kde jdou bez problémů přehrávat.
Ještě jsem nevyzkoušel všechna, zde navržená, řešení, ale pokud se nakonec zjistí, že budu muset Windows používat jako oslí můstek k nakopírování do Linuxu, tak se nic neděje. Jenom jsem měl malou naději, že po úspěšném vyřešení problému s namountováním DVD, bych mohl Windows 10 zrušit úplně a získat tak cenné místo na HDD mého pc.

JirkaZ

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #18 kdy: 30 Června 2023, 17:36:45 »
Přinejmenším dva z těch odkazů řeší právě nefinalizované DVD a co s ním (tedy ne přímo *.vro formát).

CervenyJ

• Návštěvník
« Odpověď #19 kdy: 30 Června 2023, 18:21:20 »
Přinejmenším dva z těch odkazů řeší právě nefinalizované DVD a co s ním (tedy ne přímo *.vro formát).

Máš pravdu :-)
Zaujal mne ten poslední - právě jej ověřuji a zatím jsem dosáhl 50% úspěchu, respektive dle návodu se podařilo úspěšně vytvořit soubor- image.iso-. Dle velikosti by tam skutečně mohla být data celého videosouboru. Až dokončím proces, dám vědět.

Děkuji

Tak bohužel jsem neuspěl:
První krok je úspěšné vytvoření souboru image.iso  - to se podařilo bez problémů
Druhý krok je spuštění perlovského skriptu, který má v souboru image.iso vyhledat tagy DVDVIDEO, které by měly uvozovat existující kapitoly videodat a tyto by měl následně vyexportovat do souborů -out(0 až nekonečno dle počtu kapitol).mp4 Bohužel po spuštění skriptu se nic neděje. Neznám Perl, ale pokud na první řádce je číslo verze, tak i přepsání na aktuální, správnou hodnotu perlu, kterou mám v systému ( 5.30.0 )  se stejně nic neděje. Předpokládám, že v mém případě skript nenalezl tagy DVDVIDEO a neměl tedy co vykopírovat - nicméně je to pouze můj laický názor.

Pokusil jsem se připojit získaný ISO soubor, ale tento pokus skončí stejnou chybou.
« Poslední změna: 30 Června 2023, 19:25:44 od CervenyJ »

JirkaZ

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #20 kdy: 30 Června 2023, 20:40:13 »
...
Pokusil jsem se připojit získaný ISO soubor, ale tento pokus skončí stejnou chybou.

Jakou stejnou?

Já můžu *.iso otevřít jako soubor třeba v Ark, aniž bych ho předtím připojoval...
« Poslední změna: 30 Června 2023, 20:46:55 od JirkaZ »

Ventero

• Závislák
« Odpověď #21 kdy: 30 Června 2023, 21:26:18 »
Engrampa by ho taky měla snad otevřít.

CervenyJ

• Návštěvník
« Odpověď #22 kdy: 30 Června 2023, 22:00:52 »
...

Jakou stejnou?

Já můžu *.iso otevřít jako soubor třeba v Ark, aniž bych ho předtím připojoval...

Při pokusu otevřít získaný ISO soubor mi Ark nahlásí, že soubor je buď prázdný nebo jej nemohl přečíst. Při velikosti 2,8 GB určitě nebude prázdný, navíc velikost +- odpovídá datové velikosti souborů na DVD.
V aplikaci Soubory ( Nautilus ) mi kontextové menu pravého tlačítka myši nabídlo připojit iso do systému = v Nautilu teď vidím DVD mechaniku s vloženým DVD a o řádek níže připojený ISO soubor, který ovšem není namountován, stejně jako DVD. Při pokusu o namountování takto připojeného ISO souboru se zobrazí stejné chybové hlášení viz. výše ( jedna dlouhá věta obsahující popis nejruznějších příčin nemožnosti provést zadanou akci )

Ventero

• Závislák
« Odpověď #23 kdy: 30 Června 2023, 22:32:04 »
Takže získané iso nebude nejspíše iso ale img, coby přesná bitovka.

V nastavení recorderu se nic nadějného nenašlo? Tady opravdu bude problém ve formátu zápisu.

JirkaZ

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #24 kdy: 30 Června 2023, 23:00:27 »
Zkusil bych na to DVD pustit Photorec, zda tam uvidí a zkopíruje nějaké použitelné soubory.

Jiný možný pokus:

na konec souboru /etc/fstab přidat řádek

/dev/sr0 /media/cdrom0 udf,iso9660 user,noauto,exec,utf8 0 0
uložit, rebootovat PC a zkusit číst to DVD.
« Poslední změna: 30 Června 2023, 23:03:20 od JirkaZ »

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.