Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Nastaveni grub2 pro 2x windows  (Přečteno 3757 krát)

KoXz666

  • Návštěvník
  • Příspěvků: 30
Nastaveni grub2 pro 2x windows
« kdy: 12 Srpna 2023, 20:46:14 »
Zdravim, nasel by se tu nejaky profik pres spousteni systemu? Drive jsem si z grubu vybiral ktery windows nastartovat, ale po prechodu z mbr na gpt se mi to nedari upravit do puvodniho stavu. Chova se to ted tak, ze najede grub, tam vyberu windows a pak az vybiram ktery windows.. Asi rozumite what is the point..
Grub zavadi system z bootmgfw.efi, ale nevim, jak ho upravit aby existoval 2x a kazda instance spoustela jiny system. Umel by mi k tomu nekdo rict par slov pls? Dekuji

Ventero

  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 3579
Re:Nastaveni grub2 pro 2x windows
« Odpověď #1 kdy: 13 Srpna 2023, 13:43:52 »
Jednoduse - jeden z tech dvou souboru bootmgfw prejmenuj a stejne jmeno pouzij v konfiguraci grub pro chainload.
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

KoXz666

  • Návštěvník
  • Příspěvků: 30
Re:Nastaveni grub2 pro 2x windows
« Odpověď #2 kdy: 13 Srpna 2023, 20:17:50 »
To jsem udelal, ale to nikam nevede, protoze ten bootmgfw.efi si nacte BCD soubor, ktery systemy sdilej tak ci tak. Zkousel jsem i vytvorit kopii BCD, prejmenovat a bootmgfw.efi upravit v hex editoru na novy nazev BCD souboru, ale to se taky nepovedlo, to mi hazi rovnou modrou smrt. Verim, ze to je cesta, delal jsem to dle tohoto navodu:
https://www.aioboot.com/en/change-bcd-path/#UEFI
ale bud to delam blbe, nebo ten navod neni dostatecny.
Ted me napada, jak na to myslim, ze jsem nekoukal na prava u kopie BCD souboru, mel bych je nastavit identicky k originalu mozna, to jeste zkusim, jestli tady nebude problem

Ventero

  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 3579
Re:Nastaveni grub2 pro 2x windows
« Odpověď #3 kdy: 13 Srpna 2023, 20:34:12 »
Problem je, ze tyto soubory na fat32 nemuzes prejmenovavat z Ubuntu - to je totiz znehodnoti. Nejlepe z WinPE - treba Hiren's Boot. Jeste je tu cca mesic stare vlakno, kde se popisuje specificke pripojeni oddilu z Linuxu, tak aby nedoslo k tomu znehodnoceni - ale nezkousel jsem ..

Kazdopadne nevidim problem velky v tom vybrat a pak jeste jednou. Jeste me napadlo - taky muzes zkouset retezit rovnou na win "bootx" soubory s ruznymi jmeny ..
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

KoXz666

  • Návštěvník
  • Příspěvků: 30
Re:Nastaveni grub2 pro 2x windows
« Odpověď #4 kdy: 13 Srpna 2023, 21:36:42 »
Prejmenovaval jsem v pop os live, to je problem? Neco jako winpe na ventoy flashce mam, tak to tedy zkusim, diky za tip :)

Ventero

  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 3579
Re:Nastaveni grub2 pro 2x windows
« Odpověď #5 kdy: 13 Srpna 2023, 21:55:18 »
PopOS je fork Ubuntu - takze ano, je to problem.
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

 

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.