Tak mě zase progresivističtí frikulíni nezklamali, tentokrát s TB verze 115 "Supernova" (možná bych ji přejmenoval na "Superhovna").
Největší problémy:1) při více účtech ve verzi 115 není rozbalovací ikona na přijmout vše, musí se na novou ikonu kliknout pravým myšítkem a pak zvolit možnost "přijmout vše" levým myšítkem
2) v konkrétním účtu po jeho volbě zobrazení skáče na náhodnou zprávu, nikoliv na tu poslední (to prostě nepochopíš)
3) celkově hrozný "zdrobnělý" vzhled s nemožností to změnit
4) chyb je tam víc (viz web), ale na ty už jsem neměl sílu...
Řešení, neboli downgrade je
tady. Je psáno pro widle, takže v Linuxu je třeba ho lehce upravit.
Můj další postup po smazání souboru compatibility.ini z aktuálního profilu TB:
a) v Synapticu jsem odinstaloval balík thunderbird-locale-cs verze 115 a vynutil verzi balíku thunderbird na 102, spustil proces tlačítkem "Použít".
b) pak jsem nainstalovaný balík thunderbird verze 102 zamknul, dal vynutit verzi neinstalovaného balíku thunderbird-locale-cs opět na 102 a zase spustil tlačítkem "Použít" - doinstalovala se správná (tedy 102) verze balíku thunderbird-locale-cs. Následně jsem zamknul i balík thunderbird-locale-cs.
c) spustil jsem TB z konzole příkazem
thunderbird --allow-downgrade
Vše normálně naběhlo ve verzi 102 a příští spuštění už šlo uskutečnit standardně, tedy přes ikonu/zástupce v panelu či na ploše (čili bez parametru --allow-downgrade).
Celý proces by se nejspíš dal udělat i jinak (nezkoušel jsem): totiž instalovat ručně stažený TB verze 102 do /opt, ukázat mu cestu k existujícímu profilu a zároveň ho poprvé spustit s parametrem "--allow-downgrade" To by pak nevyžadovalo zamykání verze v Synapticu, protože by v apt systému TB vůbec nebyl (nevýhoda i výhoda zároveň)...