Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Rady a doporučení pro nováčka.  (Přečteno 13467 krát)

radin

• Host
Re:Rady a doporučení pro nováčka.
« Odpověď #25 kdy: 15 Října 2023, 08:24:11 »
S tím "grub" je od nějaké verze 2.0.# trochu problém, v některých distrech - typicky Debian - je standardně ZAKÁZǍNA možnost automaticky vyhledat jiné OS. Náprava je jednoduchá: v '/etc/grub' najít a odkomentovat položku
Kód: [Vybrat]
#GRUB_DISABLE_OS_PROBER=falsetedy smazat křížek na začátku řádku (pozor, nutno jako root, tedy přes sudo). Pak stačí
Kód: [Vybrat]
sudo update-grub a po restartu jsou tam všechny OS. Umístění neřeším, ponechávám výchozí, které instalátor nabídne a zatím mi vždy fungoval.

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #26 kdy: 15 Října 2023, 09:19:53 »
Nepamatuju.
Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít "Topic Solved" dole pod vláknem.

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

radin

• Host
« Odpověď #27 kdy: 15 Října 2023, 15:21:45 »
No, mě se to stalo poprvé, když jsem instaloval Debian 12 - prostě po instalaci nenašel druhý linux na jiném disku (myslím, že to byl grub 2.0.2 - už nevím). Před tím to bylo vždy OK. Opravu jsem zjistil v manuálu ke grubu.
Ta položka původně v konfiguráku vůbec nebyla, když se teď podívám do konfigu grubu po instalaci MX 23, tak už tam je, ale je odkomentovaná, takže si to druhý linux našlo.

Evocatum

• Návštěvník
« Odpověď #28 kdy: 16 Října 2023, 17:55:16 »
Nechci plést spoustu věcí do jednoho dotazu. Testuji už jen dvě distribuce. Mint/Cinamon a Ubuntu/Mate. Nechci kladiva na mojí hlavu, že se špatně ptám  ;) Ale vy kluci, co mi radíte, můžete se prosím podívat na dotaz kterej jsem dal do serverů a pokusit se mi poradit? Nevím totiž jak to tu chodí a nevím jestli by bylo špatny ptát se tady, když to z původním dotazem nemá vůbec nic společného.

Děkuji.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.