No netušil jsem, že v těch distribucích může být tak markantní rozdíl:
Takže to je výsledek -
1) Ubuntu nepoužitelné, jedno jaká verze - LTS 22.04 nebo 23.04 a je jedno jaké jádro . zvuk se zasekne vždy a v každém prohlížeči, Pravé tlačítko touchpad funguje správně.
2) Pro mě překvapující, Debian 12 zvuk bez jediného problému (a přitom je Ubuntu odvozeno od Debianu), avšak při dalším restartu "ztratí Grubu2 zavaděč Windows a už ho nenajde (také překvapující, netušil jsem, že je to vůbec možné). Pravé tlačítko touchpad funguje stejně jako levé.
3) Solus - zvuk snad ještě lepší, ovšem k instalci odmítne označit jakýkoli oddíl i volný, vlastním Gparted zformátovaný na Ext 4 primární k instalaci když jsem zvolíl instalovat místo Debianu 12, vše probíhá hladce až to nahlásí těsně před zahájením, instalace se nezdařila.¨Pravé tlačítko myši funguje správně
4) Zorin OS - dopadl nejhůře - žádný zvuk na výstupu
5) Nelépe dopadla Mageia Linux 9, zvukový výstup bez problému, zavaděč Windows neztrácí, jediná potíž - po aktualizaci kernel. OS tvrdí, nelze nalézt žádné zvukové zařízení. Naštěstí lze snadno nastavit jako výchozí i starší verzi kernel
6.4.9-desktop-4.mga9.
[j
6.4.9-desktop-4.mga9.
A také pravé tlačítko myši funguje jako levé.