Po nové zkušenosti s humáčem jménem
Thunderbird Supernova jsem se pevně rozhodl, že tudy ne. Jelikož důsledně používám balíčkovací systém a variantně update přes už zde uvedený "skript" pro apt nebo místo toho Synaptic, tak nestačilo předchozí verzi zamknout v Synapticu, ale muselo by se to udělat separátně i v apt, do čehož se mi nechtělo.
Takže padlo další rozhodnutí, že TB půjde z balíčkovacího systému pryč a že ručně instaluju (no, po pravdě spíš rozbalím) TB verze 102 (poslední, co nemá úchylnou Supernovu) do /opt/thunderbird.
Vykonáno, nastaveno, po úpravě cesty k profilu funkční.
Jenže: opakovaně mi v TB začalo vyskakovat upozornění na aktualizace a nešlo se toho zbavit. Zkoušel jsem různá nastavení (i celé nové klíče) v about:config, stále bez výsledku.
Po delším hledání (s předchozí pauzou a nadávkami na čím dál tím horší konfigurovatelnost software včetně open source) jsem našel, že TB se od jisté verze výše nastavuje přes *.json soubory. Konkrétní přehled možností konfiguračních řetězců v souboru policies.json (v mém případě je umístěný v adresáři /opt/thunderbird/distribution/) lze najít třeba
tady a v tam odkazovaných (odvozených) pramenech.
Obsah mého souboru policies.json je tento (na konci souboru musí být prázdný řádek, tedy Enter):
{
"policies": {
"DisableAppUpdate": true,
"DisableFeedbackCommands": true,
"DisableSystemAddonUpdate": true,
"DisableTelemetry": true,
"ExtensionUpdate": false,
"ManualAppUpdateOnly": true
}
}
Klíčový je
zápis na posledním řádku kódu ("ManualAppUpdateOnly": true), ten byl mnou přidán ručně, předchozí řádky už byly obsaženy v instalační verzi TB.
No a od té doby je s aktualizacemi konečně pokoj.Jinak bohužel ten *.json formát je tak debilní, že do něj nelze zapisovat komentáře (např. oddělené nějakým vyhrazeným znakem). To nevymyslíš...