Děkuji za snahu mi pomoci, mnohé jsem zkoušel, vlastně jsem na tom ztratil celý den, ani jsem si ty chyby nepsal, jen si pamatuji tu první po spuštění hp-doctor - ten jen zahlásí chybu distro_release_name not defined.. Zjistil jsem, ze mu chybí kus pythonu, zkoušel jsem to doinstalovat, nakonec zase chyba, jiná, další a pak zase jiná a tak to šlo celý den. Vyzkoušel jsem desítky vždy zpočátku obvykle "nadějných" postupů, co jsem vygooglil. Mezi sériemi pokusů jsem i občas raději přeinstaloval a začínal znovu na zelené louce s dalšími vygooglenými návrhy. Vše marné. Míval jsem tuto už dnes postarší tiskárnu dříve s ubuntu asi až do verze 14, chodila bezvadně s hplip a poskytovala i data i tonerech a jiné interní věci z printeru. Bohužel nejsem sběhlý profík v linuxu, ikdyž jej v práci jako uživatel mám od firmy nainstalovaný a jedeme na tom profi design software - a tedy základní příkazy už léta umím. Ne, Ubuntu není pro běžné lidi, končím s tím, vrátím se bohužel zase k Windows a tento pokus o come back k Ubuntu už opakovat nebudu.
Možná za dalších deset let se mi to zase rozleží v hlavě a dám tomu zase šanci, zda jste s Ubuntu nějak pokročili... Sbohem.