Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Nefunkční zvuk NTB repro  (Přečteno 3200 krát)

Ventero

  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 3555
Nefunkční zvuk NTB repro
« kdy: 03 Února 2024, 20:37:30 »
HP Pavilion 15cs3002nc - nakonec instalace Xubu 18.04.4 kvůli funkční wifi a bojím se cokoliv aktualizovat.
Nejde však zvuk do repro - v PA nastavení vše správně a indikátor úrovně též aktivní jako že hraje.
Myslím, že tu bylo vlákno, ale nemohu teď najít. Ještě pak mrknu do Alsy a něco pohledám, ale nevím nevím ..
Kdyby někoho něco napadlo ..

Výpisy ještě snad zítra dodám - teď mám dost už dneska ..
« Poslední změna: 03 Února 2024, 20:41:28 od Ventero »
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

ramael

  • Stálý člen
  • **
  • Příspěvků: 642
Re:Nefunkční zvuk NTB repro
« Odpověď #1 kdy: 04 Února 2024, 01:25:12 »
Lenovo: ThinkPad X380 Yoga
Joutůůůůb

Ventero

  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 3555
Re:Nefunkční zvuk NTB repro
« Odpověď #2 kdy: 06 Února 2024, 12:54:46 »
Dik, ale to neni to vlakno - tam jde o 5.1 a nakonec se to snad vyresilo prechodem na pipeware, ale bylo snad nejake vlakno, kde se primo resily vnitrni repro ntb.

Mam ted rodinu a zjistuji, jak mi nezbyva tolik casu, takze to zatim zkusim poresit BT reprackem nebo via jack, kdyz to pujde (vetsinou jsou zminky, ze to jde a jen vnitrni repro nejde)

Ale kdyby mel nekdo nejaky tip, tak snad najdu nejaky cas o vikendu to zkusit.

Ted se hlavne peru s nastavenim routeru do AP a to je ted priorita zasitovat byt - budu potrebovat poradit, tak zalozim nove vlakno ..
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

Ventero

  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 3555
Re:Nefunkční zvuk NTB repro
« Odpověď #3 kdy: 08 Března 2024, 11:26:42 »
Tak jsem dneska zkusil jentak pro srandu otevřít zase pavucontrol a tam poklikal na přepínač "záložní" u repráku.
Pak jsem zadal do terminálu:
Kód: [Vybrat]
speaker-test -t sine -p 1a ejhle zvuk se linul.
A z Youtube už pak taky. Neproběhly žádné aktualizace nic - takže buď to bylo třeba aktivovat via alsa nebo pomohlo to překlikávání, které "odblokovalo" pulseaudio.
Na vrub bych to přičetl opět nejspíše známé kejdě UEFI, kdy něco ve Win zablokovalo to zařízení, jako to dělá celkem běžně ze síťovkami.
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

Ventero

  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 3555
Re:Nefunkční zvuk NTB repro
« Odpověď #4 kdy: 10 Března 2024, 18:28:47 »
Takže nové zjištění.
Pokud bootuji Linux po restartu z Win, tak zvuk nejde. Pokud z vypnutého PC, tak zvuk jde.
Je to stejné jako u té síťovky v Dell, takže se zkusím podívat, zda nelze řešení přenést - možná bude Ramael vědět skoro hned:
https://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=86263.msg582050#msg582050
Ale možná, že tohle půjde jednodušeji ..

Tím je celkem jasné, že to jde na vrub UEFI koncepci a uzurpátorského chování Windows.
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

ramael

  • Stálý člen
  • **
  • Příspěvků: 642
Re:Nefunkční zvuk NTB repro
« Odpověď #5 kdy: 11 Března 2024, 09:03:06 »
Jaký zvukový systém používáš?
Předpokládám, že PA dle úvodního dotazu. Zkus tohle (bez root oprávnění) jestli to něco udělá:
Kód: [Vybrat]
systemctl --user restart pulseaudio
Lenovo: ThinkPad X380 Yoga
Joutůůůůb

regine

  • Stálý člen
  • **
  • Příspěvků: 829
Re:Nefunkční zvuk NTB repro
« Odpověď #6 kdy: 11 Března 2024, 21:00:11 »
Zkus ve Windows vypnout onen nesmysl "Rychlé spuštění". Můj starý odkaz na 8, ale ta samá hloupost je v 10 i 11.
https://www.instaluj.cz/magazin/jak-vypnout-rychle-spusteni-windows-
« Poslední změna: 11 Března 2024, 21:01:58 od regine »
Ubuntu 16.04 LTS 32bit, 22.04 LTS 64bit

Ventero

  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 3555
Re:Nefunkční zvuk NTB repro
« Odpověď #7 kdy: 11 Března 2024, 21:05:18 »
To vypinam automaticky hned jak se mi jakykoliv stroj dostane do ruky :)

Dostanu se k romu notasu az v pristim tydnu, tak zkusim ..
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

ramael

  • Stálý člen
  • **
  • Příspěvků: 642
Re:Nefunkční zvuk NTB repro
« Odpověď #8 kdy: 25 Března 2024, 20:23:12 »
Náhodou jsem se v něčem hrabal a narazil na zvuk. Pokud Tě to ještě zlobí, copak vypíšou tyto příkazy když hraje zvuk a to samé když nehraje?:
Kód: [Vybrat]
lshw -c sound
lsof /dev/snd/*
Lenovo: ThinkPad X380 Yoga
Joutůůůůb

Ventero

  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 3555
Re:Nefunkční zvuk NTB repro
« Odpověď #9 kdy: 25 Března 2024, 20:35:45 »
Diky - snad to stihnu vyzkouset zitra dopo - pak uz zase delsi dobu nebude kdy.
Podle me je to ale nekorektne zavedena vrstva ovladace a souvisi to s nedokonalosti UEFI a pravdepodobne s uzurpaci Win, kde se tato spatnost koncepce projevi.

Na druhou stranu by se do koncepece Linuxu mohl davno zavest nejaky samoopravny prostredek, aby se nemuselo delat cisteni sbernice apod., jak u te sitovky ..
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

 

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.