Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Nastavení routeru jako AP  (Přečteno 2223 krát)

Ventero

  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 3549
Nastavení routeru jako AP
« kdy: 06 Února 2024, 20:14:33 »
Potřebuji poradit.

Mám 3 TP-Link routery a jde o to udělat doma síť, odkud by všichni mohli sdílet tiskárnu. Dostal jsem radu, že mám koncipovat stylem modem/router - AP - AP
1. bude nastaven na PPPoE a bude hlavní - adresu přidělím např. 192.168.0.31
2. bude nastaven jako AP se Static IP 192.168.0.32 a vypnutým DHCP (dle návodů na netu) a k tomu bude připojena tiskárna via wifi
3. bude nastaven jako AP na 192.168.0.33 a také vypnuté DHCP

Nicméně jsou tam, v případě AP, ještě hodnoty Default Gateway a Primary DNS, kdy první se po změně na Static IP (z nějakého smart něco) přednastaví na stejnou hodnotu jako je samotná přidělená IP a druhá se nastaví na 192.168.0.254
Neměla by být Deafault Gateway spíše v obou AP nastavena na hlavní router, tedy 192.168.0.31, aby fungovalo to sdílení odkudkoliv?
Nebo co to vlastně znamená a v mém případě ovlivňuje?
A hodnota Primary DNS má být správně jaká a ovlivňuje co? Neměla by také být adresována jako IP hlavního zařízení?
« Poslední změna: 06 Února 2024, 20:17:00 od Ventero »
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

ramael

  • Stálý člen
  • **
  • Příspěvků: 635
Re:Nastavení routeru jako AP
« Odpověď #1 kdy: 06 Února 2024, 21:59:25 »
Na celé neodpovím (moc to nechápu, hlava mě dnes nebere).
Primary DNS je první DNS server. Ten překládá jména na IP a obráceně, jednoduše řečeno. Napíšeš třeba ubuntu.cz ale tomu PC nerozumí. A tak se zeptá DNS a ten mu vrátí IP adresu ubuntu.cz a ten se na ni připojí.
Já mám DNS 8.8.8.8 což je google. Pokud zadáš pochybný DNS, může ti podvrhnout adresy. Na obyčejné stránky se bad DNS zeptá dobrého DNS. Ale třeba na bankovnictví ti podvrhne spřáteleného BIG BAD BOYe...
Secondary DNS je záložní a pomáhá urychlovat odezvu pokud je primary zaneprázdněn. Secondary je většinou dán poskytovatelem připojení.
Síťaři, což já nejsem, by tě to lépe vysvětlili.
Lenovo: ThinkPad X380 Yoga
Joutůůůůb

Ventero

  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 3549
Re:Nastavení routeru jako AP
« Odpověď #2 kdy: 07 Února 2024, 11:48:57 »
Vím, co je DNS. Tady to ale bude nejspíše znamenat adresu zařízení, pro které je DNS relevantní. Ale radši se chci zeptat, protože ty Archery mají tendence se zaseknout do bootloop, když tam něco nesedí. Pokud jsem tedy náhodou neměl 2 vadné kusy po sobě. Spíš to vidím na dementní FW ..
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

ramael

  • Stálý člen
  • **
  • Příspěvků: 635
Re:Nastavení routeru jako AP
« Odpověď #3 kdy: 08 Února 2024, 04:44:39 »
Jestli tomu dobře rozumím, chceš třemi routery pokrýt signálem celý dům.
V tomto případě by měli být zbylé dva routery zapojeny do mostu. A v tomto případě je na nich DNS irelevantní protože se bude používat nastavené DNS z hlavního routeru. Tohle řešení, je ale dost na prd. Protože třeba mobil, notebook, tablet, se ti chytí prvního silného signálu a dokud se signál neztratí bude ho používat pořád i kdybys stál vedle dalšího routeru!
Proto se vymyslel mesh. Pokud to tvoje routery podporují, tak nemusíš tyhle věci řešit. Zkrátka jeden se nastaví jako hlavní AP a zbytek se napáruje a dokomunikuje sám. V mesh to funguje tak, že ty routery si přeposílají info o síle signálu připojených zařízení. Pakliže jeden "řekne" mám silnější příjem, hlavní router přehodí klienta na tento.
Samozřejmě si můžeš nastavit vlastní DNS kvůli vnitřní síti, ale není to nutné. A pokud jsi myslel že díky DNS si na vnitřní síti můžeš připojovat zařízení mezi sebou, tak to stačí mít v /etc/hostname správně zadáno jméno zařízení a správně nastavenou sambu. Více třeba tady
Lenovo: ThinkPad X380 Yoga
Joutůůůůb

Ventero

  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 3549
Re:Nastavení routeru jako AP
« Odpověď #4 kdy: 08 Února 2024, 21:50:33 »
Celý byt ne.
První hlavní modem/router bude wifi vypnuta. Druhé 2 routery budou jako AP, což je nutné, aby to bylo celé jedna síť. V jednom budou LAN PC děcek a SSID pro mobily. V druhém bude LAN TV a v jiném SSID, než první AP, bude NTB, tiskárna a případně mobily.
Schéma připojení z toho logicky vychází - jen potřebuji znát to přesné nastavení.

Pevné adresy tam chci mít kvůli zjednodušení administrace - takhle si je zapamatuji.

Logicky bych si tipl, že Deafult Gateway by měla být adresa hlavního modemu a to nastavení DNS v případě AP (v routerech jiných značek se to prý jmenuje Bridge) mě úplně zmátlo, protože v jednom modelu to vůbec není a přijde mi to vzhledem k povaze irelevantní. Takže se neptá na server pro DNS ( např. 8.8.8.8 ), ale zase bych si logicky tipl, že se ptá na zařízení, od kterého bude DNS přejímat, ale proč je tam potom defaultně nastaveno 192.168.0.254? Nebo je to jen hodnota pro případ, že bych chtěl přebírat DNS ještě z jiného nezávislého zařízení, čistě pro tento účel, než je to hlavní?

Proto potřebuji odpovědět na ty otázky, jak to správně nastavit, protože ty Archery mají tak dementně nastaven FW, že když se jim něco nelíbí, tak se rebootují a mohou tak uvíznout ve smyčce. Tohle nechápu, jakej pablb vymyslel - buď je to dobře nastaveno a jde nebo to není dobře nastaveno, tak nejde - hotovo ..
« Poslední změna: 08 Února 2024, 21:53:26 od Ventero »
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

ramael

  • Stálý člen
  • **
  • Příspěvků: 635
Re:Nastavení routeru jako AP
« Odpověď #5 kdy: 08 Února 2024, 22:43:00 »
Bridge je most a na všech routerech s kterýma jsem kdy pracoval to tak vždy bylo. S něčím jiným to nešlo zaměnit.
Takže, první bude hlavní router. Ten bude mít default gateway nastaven na adresu co máš od poskytovatele na WAN portu. DNS google, cloudflare nebo něco podobného. Secondary DNS nejspíš opět od poskytovatele. Nastavíš DHCP rozsah. Propojíš kabelem s druhým routerem (kabel bude na obou koncích v LAN portu). Ten bude do mostu. Tz. že jediné co mu zadáš je buď pevná IP pod kterou bude, nebo DHCP (přidělená od prvního). Nevím jestli Archery to přidělení z DHCP podporují. Zapneš wifi, nastavíš heslo a to je vše. Musíš vypnout DHCP nastavení! O zbytek včetně DHCP se stará ten první router (master). Nic jiného by se nastavovat nemělo. To samé třetí router (oba konce kabelu znova v LAN portech). Je jedno jestli kabelem z prvního nebo druhého. A opakuje se nastavení jako u druhého. Jestli mají Archery nějakou specialitu to nevím. Ale takhle to funguje v majoritním použití.
Router co je v mostu je jen prodloužený kabel/signál ke koncovým zařízením. Něco jako switch.
Apropó, napiš co to je za modely. Se kouknu k výrobci.
« Poslední změna: 08 Února 2024, 22:45:04 od ramael »
Lenovo: ThinkPad X380 Yoga
Joutůůůůb

Roman Vacho

  • Moderátor
  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 6024
Re:Nastavení routeru jako AP
« Odpověď #6 kdy: 09 Února 2024, 11:31:30 »
Začal bych tím, že bych vypátral, zda tam lze nastavit MESH nebo něco, co se za to vydává.
Až potom bych řešil oddělení zařízení.
Taky je otázkou zda je nutnost použít 3 routery. Ale poud už to leží doma, chápu.
« Poslední změna: 09 Února 2024, 11:35:17 od Roman Vacho »
Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít "Topic Solved" dole pod vláknem. Děkujeme.

ramael

  • Stálý člen
  • **
  • Příspěvků: 635
Re:Nastavení routeru jako AP
« Odpověď #7 kdy: 09 Února 2024, 11:48:44 »
Začal bych tím, že bych vypátral, zda tam lze nastavit MESH nebo něco, co se za to vydává.
Až potom bych řešil oddělení zařízení.
Taky je otázkou zda je nutnost použít 3 routery. Ale poud už to leží doma, chápu.
Mesh už jsem psal výše.
Ještě mi uniká, proč má být ten master jen na routování zbylých dvou přístrojů. Jediné možné vysvětlení co mne napadlo je že bude v místnosti na připojení jen LAN zařízení a okolí už je překanálováno wifinama. V tom případě mne nejde do hlavy proč by měli mít zbylé routery odlišné SSID. Ono těch otázek vyvstává více. Osobně bych to pořešil jen jedním SSID a zbytek by šel po LAN v mostu. Je ale fakt, že nemám ani páru o velikosti a rozložení zástavby a síťování v okolí.
Lenovo: ThinkPad X380 Yoga
Joutůůůůb

Roman Vacho

  • Moderátor
  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 6024
Re:Nastavení routeru jako AP
« Odpověď #8 kdy: 09 Února 2024, 11:56:16 »
Začal bych tím, že bych vypátral, zda tam lze nastavit MESH nebo něco, co se za to vydává.
Až potom bych řešil oddělení zařízení.
Taky je otázkou zda je nutnost použít 3 routery. Ale poud už to leží doma, chápu.
Mesh už jsem psal výše.
Ještě mi uniká, proč má být ten master jen na routování zbylých dvou přístrojů. Jediné možné vysvětlení co mne napadlo je že bude v místnosti na připojení jen LAN zařízení a okolí už je překanálováno wifinama. V tom případě mne nejde do hlavy proč by měli mít zbylé routery odlišné SSID. Ono těch otázek vyvstává více. Osobně bych to pořešil jen jedním SSID a zbytek by šel po LAN v mostu. Je ale fakt, že nemám ani páru o velikosti a rozložení zástavby a síťování v okolí.
souhlas

Když se Ventero tak pochlapil, tak nějaké routery už budou trivialitkou.
« Poslední změna: 09 Února 2024, 11:58:12 od Roman Vacho »
Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít "Topic Solved" dole pod vláknem. Děkujeme.

Ventero

  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 3549
Re:Nastavení routeru jako AP
« Odpověď #9 kdy: 10 Února 2024, 13:55:05 »
Ano - v mistnostech musi byt i LAN i wifi. Mesh neni, to co potrebuji a umi to jen jeden router.
3 routery i proto, ze jeden musi byt jako modem - rozhodne ho nebudu kupovat od T-mobile za skoro 3k, jak mi nabidli! Na tom bude wifi vypnute - je v kuchyni uprostred bytu a tam to nikdo v takove kvalite nepotrebuje. Zbyle 2 mely byt jako AP/bridge (jeden router pokoj na jedne strane bytu a druhy na opacne), aby to byla jedna sit kvuli tisku a kazdy jine ssid pro wifi - at maji mladasove svoji. Prijde mi to praktictejsi a levnejsi, kdyz mam k dispozici 6 routeru, nez kupovat extendry na mesh/roaming a stejne potrebuji i ethernet do PC, TV a PS kvuli stabilite.

Navedli jste me, ze ty hodnoty tam zustavaji z modu DHCP a po jeho vypnuti jsou vlastne bezpredmetne. Mozna je ten jeden Archer C5 vadny, ze se porad restartuje nebo neco vyhodnocuji spatne a koliduje to.
Takze momentalne jsem to vzdal, nastavil 2 routery jako normalni routery s dynamic IP a DHCP a dal kazdemu na lan jiny 3. rad adresy kvuli vlezu do nastaveni. Beztak je to jistejsi, kdyz jsou mladasove na oddelene siti a objem jejich tisku je nizkofrekvencni a marginalni - poslou to do mailu nebo se prihlasime k jejich skolnimu vzdal. uctu a vytisknem ztoho bud zena nebo ja ..

Ale stejne se chci priucit to spravne rucni nastaveni pro AP/Bridge az to budu potrebovat ..

Modem je wr840n, router 1 je Archer C6 a router 2 wr850n od tp-link vse.
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

ramael

  • Stálý člen
  • **
  • Příspěvků: 635
Re:Nastavení routeru jako AP
« Odpověď #10 kdy: 10 Února 2024, 20:10:50 »
No, ale ten router wr840n není žádný modem. Nebo to opět nechápu...
Nehledě na to, že má LAN i WAN jen 100Mbps což je pokud na tom chceš TV docela dost málo.
Lenovo: ThinkPad X380 Yoga
Joutůůůůb

Ventero

  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 3549
Re:Nastavení routeru jako AP
« Odpověď #11 kdy: 10 Února 2024, 21:23:46 »
Internet tu bezi max. 80 - takze asi fuk.
wr840n je nastaven jako PPPoE za bondingpixlou od Cetinu - z te se neda pripojit primo PC a take ma jen jeden vystup - ponekud odflakle zarizeni - a tim padem plni vlastne funkci modemu.Na jednolinkovy VDSL se da pouzit primo jako modem. Jinak na TV ve FHD bohate staci 20Mb ..
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

ramael

  • Stálý člen
  • **
  • Příspěvků: 635
Re:Nastavení routeru jako AP
« Odpověď #12 kdy: 11 Února 2024, 23:08:05 »
Internet tu bezi max. 80 - takze asi fuk.
wr840n je nastaven jako PPPoE za bondingpixlou od Cetinu - z te se neda pripojit primo PC a take ma jen jeden vystup - ponekud odflakle zarizeni - a tim padem plni vlastne funkci modemu.Na jednolinkovy VDSL se da pouzit primo jako modem. Jinak na TV ve FHD bohate staci 20Mb ..
Čeho 80? Mbps nebo MB/s To je velký rozdíl.
I kdyby to bylo "jen" těch 80Mbps, tak na 100M síťovce už jsi na hranici možností. Když už, tak místo něho použij ten Archer C6
Lenovo: ThinkPad X380 Yoga
Joutůůůůb

Ventero

  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 3549
Re:Nastavení routeru jako AP
« Odpověď #13 kdy: 12 Února 2024, 09:38:18 »
Jasne, ze 80Mb - 80MB tu asi jen tak soukrome nekdo mit nebude.
Mas pravdu, ze to je taktak - C6 mam ale v obyvaku kvuli 2 pasmum wifi a wr850n taky neni gigabit. Kdyby to melo byt nejak dychvicne, tak holt koupim jeste neco - ty C5 jsou nejake moc poruchove nebo nevim - jedna se vyhazovala hned, protoze byla v bootloop i po resetu a ta druha blbne, jak jsem popisoval taky, no a pak uz mam jen wr740, dalsi wr840 a nejaky Mikrotik RouterBand, ktery jsem chtel pouzit jako hlavni modem, ale v kterem neumim nastavit ani prd a je tam problem nastavit VLAN ID i pro kovane sitare, jak jsem procital prislusna fora ..
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

Roman Vacho

  • Moderátor
  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 6024
Re:Nastavení routeru jako AP
« Odpověď #14 kdy: 12 Února 2024, 10:14:13 »
Mikrotik RouterBand, ktery jsem chtel pouzit jako hlavni modem, ale v kterem neumim nastavit ani prd a je tam problem nastavit VLAN ID i pro kovane sitare, jak jsem procital prislusna fora ..
Ne že bych to uměl nastavovat, ale vždy se to používalo. Aha tak čtu, že se měnil způsob konfigurace.
Problém je asi v tom, že každý je zvyklý to na různých zařízeních nastavovat jinak.

Tady je nějaký obecný postup. Nevím zda je aktuální, je to z roku 2019. Ale i pokud by nebyl aktuálně doporučený, tak fungovat by měl.
https://radekvymazal.cz/vlan-na-domacim-routeru/

Jirko až bude čas a nálada, tak to zkusím doma. Ale to bude třeba až za týden.
« Poslední změna: 12 Února 2024, 10:27:44 od Roman Vacho »
Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít "Topic Solved" dole pod vláknem. Děkujeme.

radin

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 244
Re:Nastavení routeru jako AP
« Odpověď #15 kdy: 12 Února 2024, 12:04:44 »
K těm restartům: pokud to dělá jen jeden router, může být problém v napájecím adaptéru. Na podzim jsem kupoval nový asus tuf-ax6000 - špičkový router, po nastavení sice vše fungovalo, ale jen do chvíle, než jsem začal stremovat video (TV). Pak prostě celá síť spadla a router se restartoval. Po delším bádání a nakonec nápovědě technika od prodejce jsem zkusil vyměnit adaptér a od té doby jede jak z praku. Adaptér byl vadný už z výroby a při zátěži prostě neudržel napětí!
Nobody is perfect!

Ventero

  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 3549
Re:Nastavení routeru jako AP
« Odpověď #16 kdy: 12 Února 2024, 15:12:15 »
Mrknu na ten odkaz - akorat problem je v tom dostat ten vlan id na wan a ne na lan - je potreba ho mit na vstupu, jestli to dobre chapu.

Adapter - taky me to napadlo a proto ten druhy C5 jsem jeste nevyhodil - kdybych na nejaky narazil, tak vyzkousim ..
« Poslední změna: 12 Února 2024, 15:20:03 od Ventero »
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

 

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.