Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Wine mi to podělá  (Přečteno 1209 krát)

David29

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 67
Wine mi to podělá
« kdy: 29 Ledna 2024, 22:22:15 »
Dobrý den všem, hlavně příznivcům Wine, co si občas zahrají nějakou .exe hru  :D

Nějaký pátek mám Kubuntu 22.04, jádro 6.5.0-15, bez problému.
Ale najednou (nedokážu chytit přesný datum, .exe nespouštím každý den) mi po spuštění nějaké .exe hry zčerná obrazovka a konec.
Lze se ctrl+alt+del a 2x enter odhlásit, ale po resetu a po opětovném přihlášení opět černo a musím přes obnovení systému.

U jedné hry je vyjímka - běží zvuk (takže hra se spustila) a z černé obrazovky se dostanu stisknutím klávesy "win", čímž se hra zminimalizuje a otevře se nabídka z lišty

Kernellem to (asi) není, protože jsem zkusil přes Grub starší verze a výsledek totožný.

Díky za tipy

Michal "Tylnesh" Kohútek

  • Administrátor fóra
  • Stálý člen
  • ******
  • Příspěvků: 1079
    • Lords Of Tech
Re:Wine mi to podělá
« Odpověď #1 kdy: 30 Ledna 2024, 09:55:11 »
To znie ako velmi cudny problem. Neviem si uplne predstavit, co take moze hra spustena vo Wine spravit so systemom. Dufam, ze to nepustas ako root. Tiez by ma zaujimalo, co znamena obnovenie systemu? Mozes poslat logy?
https://lordsoftech.com

Registered Linux User #506395

--- Smartphone 0: Apple iPhone 11
--- Smartphone 1: OnePlus 3T - Ubuntu Touch
--- Laptop 0: Apple Macbook Air M1
--- Laptop 1: Lenovo Thinkpad X1 Carbon Gen 3
--- Workstation: Ryzen 7 2700X, RX 5700XT, 32GB RAM
--- Other: Niekolko kusov od kazdeho vydaneho variantu Raspberry Pi

David29

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 67
Re:Wine mi to podělá
« Odpověď #2 kdy: 30 Ledna 2024, 09:59:53 »
Tak je to celý divný. Dnes jsem běžně zapnul počítač, přihlásím se, naběhne načítání pracovní plochy... a tma.
Takže ctrl+alt+del, 2x enter a odhlášení. Z přihlašovací obrazovky restartuju počítač

V Grub vyberu položku recovery mode, následně v menu vyberu ,,Pokračovat v běžném zavedení systému" a jde to (až na snížený jas displeje).


Vsadím se že když ted restartuju a nechám to normálně naběhnout, zase se stane přihlašovací obrazovka > přihlášení > načítání pracovního prostředí > tma


Tvl, co nezpůsobí blbá hra Commandos :-D

David29

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 67
Re:Wine mi to podělá
« Odpověď #3 kdy: 30 Ledna 2024, 10:25:15 »
Citace
Vsadím se že když ted restartuju a nechám to normálně naběhnout, zase se stane přihlašovací obrazovka > přihlášení > načítání pracovního prostředí > tma
Přesně to se stalo. Tak jsem zkusil připojit přes HDMI druhý monitor, ten se zapl, zapl jsem režim dvou monitorů vedle sebe - tadá, normálně se laptop rozsvítil. Kouknu do nastavení rozlišení a tam žádná anomálie - odpojil jsem druhý monitor a ted to normálně jde.
Tak jsem to restartoval a normálně to jde...

Je možný že nějak zůstalo viset jiné rozlišení obrazovky poté, co jsem nekorektně ukončil .exe program?

Michal "Tylnesh" Kohútek

  • Administrátor fóra
  • Stálý člen
  • ******
  • Příspěvků: 1079
    • Lords Of Tech
Re:Wine mi to podělá
« Odpověď #4 kdy: 30 Ledna 2024, 13:31:59 »
To je teoreticky mozne - skus spustat Commandos vo virtualnej ploche Wineu - sice budes hrat v okne, ale nebude ti to menit rozlisenie. Kazdopadne, hodilli by sa logy,

Taktiez by som skusil, ci ti to nerobia aj hry, ktore nebezia pod Wine. Kludne je mozne, ze ti to robi grafarna a nie Wine, pretoze cierna obrazovka je celkom bezny syndrom problemov s GPU. Tiez by si sem mohol dat viac info o tvojom PC. Mne napr. robi starosti moja RX 5700XT, ktoru mam v desktope - ked hram niektore hry, tak mi niekedy greenscreenuje cely system. Niekedy sa mu podari zotavit a hodi ma do login screenu, inokedy spadne tak, ze musim natvrdo vypnut, pockat par sekund a zapnut  - obycajny rychly restart problem nevyriesi a nedostanem video signal ani v UEFI. Zial, zacalo sa to stavat az nejaku dobu po uplynuti zaruky. Stavalo sa mi to na CS:GO, ktore bezalo nativne, Assassin's Creed Unity, ktore bezalo pod Protonom. Overwatch 2 mi to zatial nikdy nespravil a Diablo 4 mi obcas hodi zelene glitche, ktore sa obcas vyskytuju pred tym velkych crashom, ale este to natvrdo nezhodil.

OS to neovplyvnuje, na nete je vela ludi, ktorych to postihuje aj na Windowsoch.
https://lordsoftech.com

Registered Linux User #506395

--- Smartphone 0: Apple iPhone 11
--- Smartphone 1: OnePlus 3T - Ubuntu Touch
--- Laptop 0: Apple Macbook Air M1
--- Laptop 1: Lenovo Thinkpad X1 Carbon Gen 3
--- Workstation: Ryzen 7 2700X, RX 5700XT, 32GB RAM
--- Other: Niekolko kusov od kazdeho vydaneho variantu Raspberry Pi

ikx

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 478
Re:Wine mi to podělá
« Odpověď #5 kdy: 30 Ledna 2024, 18:50:40 »
Citace
sice budes hrat v okne
...okno sa da nastavit na cely monitor...

Michal "Tylnesh" Kohútek

  • Administrátor fóra
  • Stálý člen
  • ******
  • Příspěvků: 1079
    • Lords Of Tech
Re:Wine mi to podělá
« Odpověď #6 kdy: 31 Ledna 2024, 09:02:14 »
To je sice pravda, ale ked hras v okne napr. RTS strategie, tak byva problem s pohybom po mape. Spravidla to funguje tak, ze ked prejdes s myskou k okraju obrazovky, tak sa v tom smere pohne pohlad na hraciu plochu. Ked su taketo hry v okne, tak sa musis omnoho presnejsie trafit k okraju okna aby kurzor neopustil okno.
https://lordsoftech.com

Registered Linux User #506395

--- Smartphone 0: Apple iPhone 11
--- Smartphone 1: OnePlus 3T - Ubuntu Touch
--- Laptop 0: Apple Macbook Air M1
--- Laptop 1: Lenovo Thinkpad X1 Carbon Gen 3
--- Workstation: Ryzen 7 2700X, RX 5700XT, 32GB RAM
--- Other: Niekolko kusov od kazdeho vydaneho variantu Raspberry Pi

David29

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 67
Re:Wine mi to podělá
« Odpověď #7 kdy: 02 Února 2024, 15:41:43 »
To že se to nepřepne zpět je jen reakce na problém, že se to řádně nespustí - a fungovalo to normálně, jen to ted vše přestalo jít (Commandos, Original War, Carmaggedon, GTA)
Dřív měl Wine položku přímo "Wine Options", což mi zde chybí a .exe soubory jsou nyní vlastně pouze jen normálně spustitelné...

Ty logy zobrazím jak? :-)


JirkaZ

  • Moderátor
  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 1771
  • Dlouholetý uživatel Linuxu a open source obecně.
Re:Wine mi to podělá
« Odpověď #8 kdy: 02 Února 2024, 18:47:41 »
K Wine:

1) pomocí spuštění
Kód: [Vybrat]
winecfg se dá zobrazit základní nastavovací rozhraní, kde jsou opět základní možnosti, jak nastavit chování Wine (a lze to udělat separátně pro každou aplikaci). Další možností k nastavení je třeba spuštění
Kód: [Vybrat]
winetricks (i když v tomto případě se jedná spíš o doinstalaci různých komponent).

2) pro rozsáhlejší experimenty s Wine je velmi užitečný PlayOnLinux, kde se dá nastavit jak podrobné chování Wine (každá aplikace může být instalována v samostatném virtuálním disku), tak lze mít nainstalovaných větší (prakticky neomezený) počet verzí Wine a přepínat mezi nimi - to je užitečné třeba v případě, že některá aplikace běží pouze v určité verzi Wine.

3) existují i další rozhraní pro Wine (Lutris, Bottles atd. apod.), ale neznám je.

4) vše uvedené lze i udělat ručně pomocí konfiguračních příkazů pro spouštění aplikací a předchozí instalací různých verzí Wine do různých adresářů, ale je to poměrně komplikované...

Velmi pěkně napsaný informační článek k výše uvedené problematice je třeba tady (a samozřejmě na webu jsou tuny dalších materiálů).
« Poslední změna: 02 Února 2024, 18:50:21 od JirkaZ »

 

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.