Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: DCP 1510E brother  (Přečteno 3280 krát)

FandaRocker

  • Host
DCP 1510E brother
« kdy: 04 Března 2024, 11:08:45 »
 Zdravím všechny potřebuji poradit jak nainstalovat tiskárnu brother DCP 1510E. Nedáří se mi instalace ovladače Driver Install Tool.
V příloze zasílám screen terminálu. (vyřešeno)
« Poslední změna: 06 Března 2024, 11:24:08 od FandaRocker »

Ventero

  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 3579
Re:DCP 1510E brother
« Odpověď #1 kdy: 04 Března 2024, 12:42:25 »
1. Tohle patri do jine sekce, ale budiz.
2. Me se tato tiskarna instalovala automaticka sama (asi treba byt online na netu) - podival jsi se, zda uz ji nemas v seznamu tiskaren? Popripade rucne zadej pridani tiskarny. Nutno akorat instalovat pravidla pro skener.
3. Soubor pro instalaci v tom umisteni neni, takze je bud nekde jinde nebo jsi ho nejprve nerozbalil.
4. Zde procti a pripadne postupuj dle toho:
https://www.linux-mint-czech.cz/2023/05/brother-dobra-volba-pro-tisk/
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

FandaRocker

  • Host
Re:DCP 1510E brother
« Odpověď #2 kdy: 04 Března 2024, 13:42:00 »
Zadal jsem ji tam ručně a stejně netiskne. Ještě jsem zkoušel nainstalovat balíček a nepovedlo se ho nainstalovat.

JirkaZ

  • Moderátor
  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 1778
  • Dlouholetý uživatel Linuxu a open source obecně.
Re:DCP 1510E brother
« Odpověď #3 kdy: 04 Března 2024, 15:28:05 »
V té adrese máš nějakou chybu (backslash míst normálního lomítka), ne?

Dávej sem výpisy z konzole v textové formě a ne jako screenshot.

FandaRocker

  • Host
Re:DCP 1510E brother
« Odpověď #4 kdy: 04 Března 2024, 15:39:22 »
V té adrese máš nějakou chybu (backslash míst normálního lomítka), ne?

Dávej sem výpisy z konzole v textové formě a ne jako screenshot.
fanda@fanda-premiobasic:~$ sudo apt install cd /home/fanda/Software/ovladace\ tiskarny/linux-brprinter-installer-2.2.3-1
./linux-brprinter-installer-2.2.3-1 \
[sudo] heslo pro fanda:
Načítají se seznamy balíků… Hotovo
N: Ignoruji soubor „avira.listpap“ v adresáři „/etc/apt/sources.list.d/“, jelikož má neplatnou příponu
N: Ignoruji soubor „avira.listtagd“ v adresáři „/etc/apt/sources.list.d/“, jelikož má neplatnou příponu
N: Ignoruji soubor „avira.list.save.3“ v adresáři „/etc/apt/sources.list.d/“, jelikož má neplatnou příponu
N: Ignoruji soubor „avira.list.save.1“ v adresáři „/etc/apt/sources.list.d/“, jelikož má neplatnou příponu
N: Ignoruji soubor „avira.list.save.2“ v adresáři „/etc/apt/sources.list.d/“, jelikož má neplatnou příponu
E: Zadán nepodporovaný soubor /home/fanda/Software/ovladace tiskarny/linux-brprinter-installer-2.2.3-1

JirkaZ

  • Moderátor
  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 1778
  • Dlouholetý uživatel Linuxu a open source obecně.
Re:DCP 1510E brother
« Odpověď #5 kdy: 04 Března 2024, 16:40:46 »
Podle mě máš v systému nějaký bordel (viz o něco výše "selhání autentizace" atd. apod.).

Pořád jsi nevysvětlil ten backslash v adrese souboru (a na konci). Edit: a teď koukám, že tam směšuješ příkazy pro instalaci a přepnutí se do adresáře......totální chlívek. Nechceš si napřed ujasnit základní pojmy?

Dále: nepoužíváš náhodou v názvech mezery? Linux je nesnáší (většinou).

Tady je přímý odkaz na ten instalátor zabalený v gzipu. Osobně bych ho rozbalil nějakým GUI nástrojem (ark) do nějakého pomocného adresáře (třeba /home/fanda/instalace), rozbalenému souboru přidal koncovku sh (jde o skript), dal mu práva ke spuštění, otevřel konzoli, přepnul se do adresáře /home/fanda/instalace a spustil onen skript (jako root), čili použil příkaz:

Kód: [Vybrat]
sudo ./linux-brprinter-installer-2.2.3-1.sh
Zde jsou všechny možnosti, jak spustit skript coby root (a přiznám se, že opět poněkud nechápu rozdíly mezi nimi, ale to by mohl rozebrat spíš ramael)...

Jo a taky nechápu, proč se ti tam motá nějaká avira apod. Prostě bordel, už jsem to psal nahoře...
« Poslední změna: 04 Března 2024, 17:06:42 od JirkaZ »

petertomasy

  • Stálý člen
  • **
  • Příspěvků: 856
Re:DCP 1510E brother
« Odpověď #6 kdy: 04 Března 2024, 17:04:19 »
Kód: [Vybrat]
cd "/home/fanda/Software/Ovladače tiskárny"
./linux-brprinter-installer-2.2.3-1                        # súbor musí mať spustitelný príznak x  :  fanda@fanda-premiobasic:~$ ll linux-brprinter-installer-2.2.3-1
ak to chce práva roota, tak predtým ešte :
Kód: [Vybrat]
sudo -i

JirkaZ

  • Moderátor
  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 1778
  • Dlouholetý uživatel Linuxu a open source obecně.
Re:DCP 1510E brother
« Odpověď #7 kdy: 04 Března 2024, 17:09:13 »
Pojmenovat v Linuxu adresář či soubor s diakritikou a ještě s mezerou, to chce fakt fištróna....

Ale určitě je to děsně in, protože takto zhovadile to přece dělali a dělají všichni ve widlous a my tedy budeme taky.

Holt tam pak musíme psát ty uvozovky a stejně tomu třeba systém na nejnižší úrovni nebude rozumět, ale kdo to řeší a komu to vadí, že...

Roman Vacho

  • Moderátor
  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 6081
Re:DCP 1510E brother
« Odpověď #8 kdy: 04 Března 2024, 19:24:30 »
Postupuj po jednotlivých krocích.
Kód: [Vybrat]
cd Software/ovladace\ tiskarny
sudo chmod +x l
a zmáčkneš TABulátor. Ten ti doplní název. A potom enter. Tím se ten skript stane spustitelný. Ale to se dá i naklikat.
Kód: [Vybrat]
sudo ./la zase tabulátor a pak enter.

Pokud by to řvalo něco o právech, tak se před sudo ./linux-brprinter-installer-2.2.3-1 přihlas jako root.
Ale mně to jde spustit přes sudo a ptá se to na nějaký model.
Input model name ->

Nebo si najdi na Youtube videonávod. Dnes tam je kde co.
« Poslední změna: 04 Března 2024, 19:30:20 od Roman Vacho »
Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít "Topic Solved" dole pod vláknem.
Dlouhé výpisy prosím dávat při psaní příspěvku do bloku funkcí Vložit kód.
Děkujeme.

Ventero

  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 3579
Re:DCP 1510E brother
« Odpověď #9 kdy: 04 Března 2024, 19:41:05 »
Dostal odkaz na navod a stejne podle nej nepostupuje a dela kraviny typu "su cd" - mozna se nato ani nepodival. A nejspis to ani nerozbalil a tak to proste nemuze instalovat.
Takze dat stazeny .gz soubor do adresare rozumne pojmenovaneho, tam se pomoci gunzip rozbali a spusti se prikazem,  jak je v tom navodu.

Jeste bych ale nejprve tu tiskarnu odebral a pak zkusil nastavit automaticke pridavani a instalaci tiskaren. Take je treba mit tu tiskarnu mit uz zapnutou.

Problem ale taky mozna bude samotny ten paznek Ubuntu ve verzi 22.04 - vse, co normalne v 18.04 chodi, tak od 20.04 nejde - spatny tisk HP, nepripojeni se k wifi, problemy se zvukem a kdesicosi nefunkcniho nebo jen napul ..
« Poslední změna: 04 Března 2024, 21:16:25 od Ventero »
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

FandaRocker

  • Host
Re:DCP 1510E brother
« Odpověď #10 kdy: 05 Března 2024, 11:35:08 »
Kód: [Vybrat]
cd "/home/fanda/Software/Ovladače tiskárny"
./linux-brprinter-installer-2.2.3-1                        # súbor musí mať spustitelný príznak x  :  fanda@fanda-premiobasic:~$ ll linux-brprinter-installer-2.2.3-1
ak to chce práva roota, tak predtým ešte :
Kód: [Vybrat]
sudo -i
Hlásí že nemůže najít ovladače a mám je stažený
fanda@fanda-premiobasic:~$ sudo su
[sudo] heslo pro fanda:
root@fanda-premiobasic:/home/fanda# cd "/home/fanda/Software/Ovladače tiskárny"
./linux-brprinter-installer-2.2.3-1   
Input model name ->DCP 1510E brother

Driver-packages cannot be found.
 Confirm the model name.

root@fanda-premiobasic:/home/fanda/Software/Ovladače tiskárny#


Ventero

  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 3579
Re:DCP 1510E brother
« Odpověď #11 kdy: 05 Března 2024, 12:43:50 »
Jaky sudo su? Uz jsi dostal radu pro pouziti sudo -i, take jsi dostal odkaz na navod a porad ignorujes, co Ti kdo radi a delas si tam nejake svoje zmatky.
Ty vypisy jsou take neuplne - chci videt kompletni vypis, jak zadavas prikaz po prikazu podle toho navodu z odkazu, ktery jsem sem postnul a jak to reaguje.
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

FandaRocker

  • Host
Re:DCP 1510E brother
« Odpověď #12 kdy: 05 Března 2024, 12:52:55 »
No protože mi to napsalo že tuto operaci může provest jen root

FandaRocker

  • Host
Re:DCP 1510E brother
« Odpověď #13 kdy: 05 Března 2024, 12:55:00 »
Jaky sudo su? Uz jsi dostal radu pro pouziti sudo -i, take jsi dostal odkaz na navod a porad ignorujes, co Ti kdo radi a delas si tam nejake svoje zmatky.
Ty vypisy jsou take neuplne - chci videt kompletni vypis, jak zadavas prikaz po prikazu podle toho navodu z odkazu, ktery jsem sem postnul a jak to reaguje.
Tady to máš musím se prihlásit jako root
fanda@fanda-premiobasic:~$ cd "/home/fanda/Software/Ovladače tiskárny"
./linux-brprinter-installer-2.2.3-1   
Only root can perform this operation.
rmdir: odstranění '' selhalo: Adresář nebo soubor neexistuje
fanda@fanda-premiobasic:~/Software/Ovladače tiskárny$

JirkaZ

  • Moderátor
  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 1778
  • Dlouholetý uživatel Linuxu a open source obecně.
Re:DCP 1510E brother
« Odpověď #14 kdy: 05 Března 2024, 16:17:32 »
Opakuju: máš ve všem absolutní chaos, jak v chápání věcí a jejich souvislostí, tak ve výpisech atd.

A vůbec nereaguješ (v tom smyslu, že bys s tím vším měl něco zatraceně rychle a důkladně udělat). To je dnes nějaká móda?

Uvědom si, že ti tu radíme zdarma a jen takhle ztrácíme čas...

FandaRocker

  • Host
Re:DCP 1510E brother
« Odpověď #15 kdy: 05 Března 2024, 17:13:55 »
Opakuju: máš ve všem absolutní chaos, jak v chápání věcí a jejich souvislostí, tak ve výpisech atd.

A vůbec nereaguješ (v tom smyslu, že bys s tím vším měl něco zatraceně rychle a důkladně udělat). To je dnes nějaká móda?

Uvědom si, že ti tu radíme zdarma a jen takhle ztrácíme čas...
OK už nebudu obtěžovat

JirkaZ

  • Moderátor
  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 1778
  • Dlouholetý uživatel Linuxu a open source obecně.
Re:DCP 1510E brother
« Odpověď #16 kdy: 05 Března 2024, 17:18:28 »
Tedy na takový přístup musí fakt být povaha.

Ventero

  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 3579
Re:DCP 1510E brother
« Odpověď #17 kdy: 05 Března 2024, 19:51:39 »
Opakuju: máš ve všem absolutní chaos, jak v chápání věcí a jejich souvislostí, tak ve výpisech atd.

A vůbec nereaguješ (v tom smyslu, že bys s tím vším měl něco zatraceně rychle a důkladně udělat). To je dnes nějaká móda?

Uvědom si, že ti tu radíme zdarma a jen takhle ztrácíme čas...
OK už nebudu obtěžovat

Nejde o to, že obtěžuješ - o tom to není. Jde o to, že si pořád jedeš tu svou a neřídíš se radami. Ani se nedoptáváš, pokud něčemu nerozumíš - vše ignoruješ a zase si jedeš svoje. To pak klidně někdo může mít pocit, že z nás děláš blbce nebo ztratit trpělivost.
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

Ventero

  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 3579
Re:DCP 1510E brother
« Odpověď #18 kdy: 05 Března 2024, 19:53:19 »
Tedy na takový přístup musí fakt být povaha.

To musí být spíše nějaká porucha nebo nemoc.
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

Ventero

  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 3579
Re:DCP 1510E brother
« Odpověď #19 kdy: 05 Března 2024, 22:44:14 »
Pochop, že i tady i vedle jsou lidé, kteří tam jsou, protože rádi pomohou a poradí. Ale je třeba naplno spolupracovat. Takže nevím proč nevezmeš ten návod a neděláš to přesně krok po kroku a pak nedáš kompletní výpis z toho terminálu. A také proč neposloucháš rady o tom, že máš přejmenovat adresáře a použít
Kód: [Vybrat]
sudo -i.
Protože pokud to pořád hlásí, že nemůže najít soubor, tak je jasné, že špatně zadáváš cestu nebo název.

Krok1. Vytvoř adresář (složku) s názvem "brother" v umístění /home/fanda, tam přesuň stažený soubor
Kód: [Vybrat]
linux-brprinter-installer-2.2.3-1.gzKrok2. Otevři terminál a postupuj:
Krok3. Přejdi do adresáře, do kterého jste soubor stáhli v posledním kroku. Pomocí příkazu cd.
Kód: [Vybrat]
cd /home/fanda/brotherKrok4. Zadej tento příkaz pro rozbalení:
Kód: [Vybrat]
gunzip linux-brprinter-installer-2.2.3-1.gzKrok5. Získej oprávnění superuživatele pomocí příkazu:
Kód: [Vybrat]
sudo -i a zadej heslo.
Krok6. Spusť nástroj:
Kód: [Vybrat]
bash linux-brprinter-installer-2.2.3-1 DCP-1510EKrok7. Spustí se instalace ovladače. Postupujte podle pokynů na instalační obrazovce.
Až se zobrazí zpráva „Will you specify the DeviceURI ?
Pro připojení tiskárny přes USB: zvolte N (Ne).
Proces instalace může nějakou dobu trvat. Počkejte, dokud nebude dokončen.
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

ramael

  • Stálý člen
  • **
  • Příspěvků: 647
Re:DCP 1510E brother
« Odpověď #20 kdy: 12 Března 2024, 02:34:17 »
Podle mě máš v systému nějaký bordel (viz o něco výše "selhání autentizace" atd. apod.).

Pořád jsi nevysvětlil ten backslash v adrese souboru (a na konci). Edit: a teď koukám, že tam směšuješ příkazy pro instalaci a přepnutí se do adresáře......totální chlívek. Nechceš si napřed ujasnit základní pojmy?

Dále: nepoužíváš náhodou v názvech mezery? Linux je nesnáší (většinou).

Tady je přímý odkaz na ten instalátor zabalený v gzipu. Osobně bych ho rozbalil nějakým GUI nástrojem (ark) do nějakého pomocného adresáře (třeba /home/fanda/instalace), rozbalenému souboru přidal koncovku sh (jde o skript), dal mu práva ke spuštění, otevřel konzoli, přepnul se do adresáře /home/fanda/instalace a spustil onen skript (jako root), čili použil příkaz:

Kód: [Vybrat]
sudo ./linux-brprinter-installer-2.2.3-1.sh
Zde jsou všechny možnosti, jak spustit skript coby root (a přiznám se, že opět poněkud nechápu rozdíly mezi nimi, ale to by mohl rozebrat spíš ramael)...

Jo a taky nechápu, proč se ti tam motá nějaká avira apod. Prostě bordel, už jsem to psal nahoře...

Tak jsem něco na to téma sesmolil
Lenovo: ThinkPad X380 Yoga
Joutůůůůb

JirkaZ

  • Moderátor
  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 1778
  • Dlouholetý uživatel Linuxu a open source obecně.
Re:DCP 1510E brother
« Odpověď #21 kdy: 12 Března 2024, 10:26:22 »
Zde jsou všechny možnosti, jak spustit skript coby root (a přiznám se, že opět poněkud nechápu rozdíly mezi nimi, ale to by mohl rozebrat spíš ramael)...
Tak jsem něco na to téma sesmolil

Díky, užitečný soupis (hlavně ty příklady), už mám v záložkách.

Ventero

  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 3579
Re:DCP 1510E brother
« Odpověď #22 kdy: 12 Března 2024, 10:50:11 »
A je tedy v tomto pripade ( ten navod na instalaci, co jsem dal) pouziti "sudo -i" spravne? Nebude pak tiskarna fungovat jen pod root?
Nema se tedy pouzit spise "sudo -s"?
« Poslední změna: 12 Března 2024, 10:56:44 od Ventero »
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

ramael

  • Stálý člen
  • **
  • Příspěvků: 647
Re:DCP 1510E brother
« Odpověď #23 kdy: 13 Března 2024, 01:31:15 »
A je tedy v tomto pripade ( ten navod na instalaci, co jsem dal) pouziti "sudo -i" spravne? Nebude pak tiskarna fungovat jen pod root?
Nema se tedy pouzit spise "sudo -s"?
Myslím, že je to správně (sudo -i). Pakliže je správně napsaný instalační skript, tak mu musí být jedno jestli jsi privilegovaný uživatel nebo přihlášen přímo jako root. Osobně bych použil jen sudo ./linux-brprinter-installer-2.2.3-1 Ono to sudo nebo su nejsou jen o instalaci. Já se pozastavil nad tím použitím sudo su. To je jako bys řekl "jako root pracuj jako root" nebo něco na ten způsob. A nevidím to tu poprvé.
Trochu teď nad tím su vs sudo přemýšlím. su je v core linuxu. Kdežto sudo je volitelná nadstavba. Vidím v tom bezbečnostní problém. Avšak pokud má uživatel přístup k rootu, tak je to s bezpečností tak trochu na štíru pořád. Představ si dobře napsaný sudoers. Kde bude mít uživatel povolen apt, rfkill, modprobe, možná i systemctl a ještě pár drobností. Vše ostatní zakázané. Tím se bude moc starat o systém a zároveň nic nenapáchat. Třeba jako root nespustí rm -rf / nebo nespustí jako root shell a tím vzdálenou instalaci nějakého cůůůl skriptu z githubu.
Já osobně sudo skoro nepoužívám. A pokud chci něco víc v systému, tak buď přes su nebo se naloguju přímo na terminál (ctrl+alt+f4) přímo jako root.
Lenovo: ThinkPad X380 Yoga
Joutůůůůb

Ventero

  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 3579
Re:DCP 1510E brother
« Odpověď #24 kdy: 13 Března 2024, 09:51:00 »
Chapu to tak, ze parametr -i tomu da persistenci, jakykoliv dalsi prikaz nemusi uz mit v syntaxi "sudo" a pokud neco z toho skriptu vyzaduje dalsi privilegia, tak je ma uz udelene ..
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

 

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.