Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Přepínání grafiky switchnutí( šetření energie,laptop)  (Přečteno 1885 krát)

Pfpf

  • Návštěvník
  • Příspěvků: 10
Ahoj, řeším momentálně problém na laptopu Razer Blade 14 2022 Amd r9 ryzen s integrovanou gpu+ nvidia 3070.

Ubuntu 24.04 LTS, vše zatím funguje až na to že mi nejde switchovat mezi grafikama.

Potřebuju když jedu jen na baterku používat jen integrovanou, zkoušel jsem různé utilitky, nebo ze systemu76 kterej ma Pop os implementovat jejich přepínání grafiky nefunguje.

Dokonce na Ubuntuhelp foru je přímo skript na přepnutí kterej mi taky nefunguje bohužel.

Ať se snažím jak chci notebook má stále hozenou jen nvidii, je nastavena na demand a tváří se jako hybridní ale nepřepne se.

Nejlepší by bylo kdyby někdo poradil jak si to manuálně přepínat, co jsem našel na netu nic mi nefungovalo a když bylo nějaké forum řešilo se jem intel+nvidia nikde neřeší Amd +nvidia.

V biosu bohužel taky nic nenastavím, je osekanej na kost.

Jediné kdy jsem problém vyřešil bylo při změně ovladače z 535 třeba na 550 a tím jsem vyřadil nvidii a přeplo se to na AMD, bohužel při o5tovném zvolení 535 nejde znovu přeinstalovat a ovladač pro nvidii zůstane nefunkční.

NEVÍM SI RADY......

Moc díky předem za rady.
« Poslední změna: 16 Května 2024, 17:33:52 od Pfpf »

ramael

  • Stálý člen
  • **
  • Příspěvků: 647
Re:Přepínání grafiky switchnutí( šetření energie,laptop)
« Odpověď #1 kdy: 16 Května 2024, 18:03:53 »
Copak ti vypise toto
Kód: [Vybrat]
DRI_PRIME=1 glxinfo | grep "OpenGL renderer"A toto
Kód: [Vybrat]
DRI_PRIME=0 glxinfo | grep "OpenGL renderer"
Tady neco natukat v mobilu je ocistec.
Lenovo: ThinkPad X380 Yoga
Joutůůůůb

Pfpf

  • Návštěvník
  • Příspěvků: 10
Re:Přepínání grafiky switchnutí( šetření energie,laptop)
« Odpověď #2 kdy: 17 Května 2024, 08:03:34 »
Ukazuje mi to u obou tohle viz screen, jde o to že mi tedˇnefunguje driver pro nvidii proto ji neidentifikuje.

Pomohlo ti to v něčem ? Tohle by problém nebyl driver rozchodím reinstallem ale jde mi o to přepínání prostě nevím jak toho docílit.

ramael

  • Stálý člen
  • **
  • Příspěvků: 647
Re:Přepínání grafiky switchnutí( šetření energie,laptop)
« Odpověď #3 kdy: 17 Května 2024, 08:19:31 »
Pokud jsi nainstaloval zpet driver, tak by melo stacit jen natahnout modul.
Tady je vic moznosti jak to udelat. Bohuzel osobne mam na strojich jen integrovane grafiky. Prepinani by melo jit udelat zakazovanim/povolovanim modulu, nebo primo odpojenim ci pripojenim driveru.
Postni sem ten nefunkcni skript z ubuntuhelp.
Lenovo: ThinkPad X380 Yoga
Joutůůůůb

Pfpf

  • Návštěvník
  • Příspěvků: 10
Re:Přepínání grafiky switchnutí( šetření energie,laptop)
« Odpověď #4 kdy: 17 Května 2024, 08:55:07 »

Teď jsem zkoušel vybrat jiný a hodí mi to chybu, no hlavně kdyby jsi mi poradil jak odpojit nebo připojit tedy modul nvidie skrze terminál popř driver.

Tady- skript https://asusm51ta-with-linux.blogspot.com/

Nevím jak postupovat dál nyní jedu jen na AMD a to taky neni žádoucí když jsem na síti, můžu to celé reinstalnout jedině a znova navíc jsem něco trochu asi *censored* protože když jsem zkoušel implementovat do ubuntu power delivery od system76 mi stejně nepomohlo ale po jeho odinstalaci mi zmizelo ubunťácké power delivery menu v liště v levo na hoře a v nastavení kde přepínáš Performance balance mody, hlavně nějak vyřešit to switchování.

screen co mi to dělá u driveru...
« Poslední změna: 17 Května 2024, 09:05:52 od Pfpf »

Roman Vacho

  • Moderátor
  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 6081
Re:Přepínání grafiky switchnutí( šetření energie,laptop)
« Odpověď #5 kdy: 17 Května 2024, 11:22:57 »
Kód: [Vybrat]
sudo apt remove --purge nvidia* libnvidia*
sudo apt install nvidia-driver-550 nebo pomocí GUI

Nvidia má technologii Optimus, kterou se přepínají libovolné grafiky. Profily se myslím nazývají Prime nebo ten prográmek, co to obsluhuje.

Blbé je, že je nějaký problém s ovladači a ubunťáci teď omezují stále ještě ovladače řady 545 nebo 550. Možná proto ti to nefungovalo.
Pokud by to s 550 nejelo, potom bych opakoval postup s tím, že bych nahodil řadu 535. A čekal na update, který umožní, nabídne 550.

https://www.linuxbabe.com/desktop-linux/switch-intel-nvidia-graphics-card-ubuntu
https://extensions.gnome.org/extension/2908/optimus-manager-indicator/
« Poslední změna: 17 Května 2024, 11:42:59 od Roman Vacho »
Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít "Topic Solved" dole pod vláknem.
Dlouhé výpisy prosím dávat při psaní příspěvku do bloku funkcí Vložit kód.
Děkujeme.

Pfpf

  • Návštěvník
  • Příspěvků: 10
Re:Přepínání grafiky switchnutí( šetření energie,laptop)
« Odpověď #6 kdy: 17 Května 2024, 12:44:16 »
ok dík moc, hele druhej příkaz mi to vyřešil, opět jedu na driveru 550. Teď mi ale poraď jak ten problém s přepínáním vyřešit aby to bylo alespoň trochu uživatelsky přívětivé.

Jde mi o to že odkazy na témata s přepínáním karet jsou určené jen pro intel a nevím co dělat s Amd, kdyby byl nějaký příkaz na vypnutí nvidia grafiky přímo nebo aspoň příkaz k vypnutí driveru aby se uplně neodstranil jako když to dělám manuálně takto a jen si to přepínal.
Právě ty odkazy co jsi poslal jsou jen na intel ne na AMD

Pfpf

  • Návštěvník
  • Příspěvků: 10
Re:Přepínání grafiky switchnutí( šetření energie,laptop)
« Odpověď #7 kdy: 17 Května 2024, 13:12:52 »
Momentálně mi to jde když v driverech přejdu na x.org.x server driver. Jedu na amd, chci přejít na nvidii hodím tvé příkazy 
první k odstranění driveru a druhý k instalaci 550 se rozběhne po restartu.

Jenže to je takové strašně krkolovné, fakt by to nešlo dělat nějak jednodušeji???

Navíc když přepínám z nvidie na nouveau driver tak mi to hodi blackout display a musím komp restartovat pak naběhne už na AMD grafiku.

nevím no :/ každopádně už jsem se alespň/ někam posunul :D

Roman Vacho

  • Moderátor
  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 6081
Re:Přepínání grafiky switchnutí( šetření energie,laptop)
« Odpověď #8 kdy: 18 Května 2024, 09:12:40 »
Nemám s hybridama zkušenosti. v GNOME je na to aplet(switcheroo U24.04), kterým se to jednoduše přepíná. Díval ses do nvidia-settings kde to má být vidět přes tu technologii Optimus/Prime?
mělo by to jít přepínat zcela jednoduše, a to i mezi AMD a Nvidií.
Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít "Topic Solved" dole pod vláknem.
Dlouhé výpisy prosím dávat při psaní příspěvku do bloku funkcí Vložit kód.
Děkujeme.

Pfpf

  • Návštěvník
  • Příspěvků: 10
Re:Přepínání grafiky switchnutí( šetření energie,laptop)
« Odpověď #9 kdy: 29 Května 2024, 12:30:18 »
Ahoj, pořád mi to nefunguje teď jsem musel reinstallnout celej systém a problém přetrvává.

Proš switchero nepovoluje ??

cat: /sys/kernel/debug/vgaswitcheroo/switch: Permission denied
cat: /sys/kernel/debug/vgaswitcheroo/switch: Permission denied

Pfpf

  • Návštěvník
  • Příspěvků: 10
Re:Přepínání grafiky switchnutí( šetření energie,laptop)
« Odpověď #10 kdy: 29 Května 2024, 12:38:02 »
navíc mí chybí tento soubor jak to vyřešit cat: /sys/kernel/debug/vgaswitcheroo/switch: No such file or directory

Roman Vacho

  • Moderátor
  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 6081
Re:Přepínání grafiky switchnutí( šetření energie,laptop)
« Odpověď #11 kdy: 29 Května 2024, 12:42:40 »
Na Redditu k tomu psali, že to funguje i pro AMD+Nvidia.
V GNOME to potom graficky přepínáš někde v liště.

Víc neporadím, hybridy neznám.
Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít "Topic Solved" dole pod vláknem.
Dlouhé výpisy prosím dávat při psaní příspěvku do bloku funkcí Vložit kód.
Děkujeme.

Pfpf

  • Návštěvník
  • Příspěvků: 10
Re:Přepínání grafiky switchnutí( šetření energie,laptop)
« Odpověď #12 kdy: 30 Května 2024, 16:52:43 »
kdyby byl někdo kdo se trošku vyzná v tom switcheru, dle návodu přímo na stránkách ubuntu mi podle testovacího příkazu funguje ale nevytvoří se ta zaváděcí složka a nevím co s tím, každopádně to zatím fixuju přímou odinstalací nvidia ovladače a hodí mi to amd kartu ale je to takové dost pankové.

Ventero

  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 3579
Re:Přepínání grafiky switchnutí( šetření energie,laptop)
« Odpověď #13 kdy: 31 Května 2024, 13:16:51 »
Taky jsem nezkuseny, ale povsiml jsem si jedne nesrovnalosti a to z pises, ze aby jsi jel na integrovane grafice AMD, tak prepinas na noveau - a to je blbost, bo noveau je otevreny ovladac pro nVidia. Ty musis pripadne resit driver amdgpu nebo jak se ted jmenuje ..
Ovsem nemyslim, ze prepnuti grafik se poresi jen natazenim ci nenatazenim modulu - tam musi byt i to smerovani na urovni zarizeni ..
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

Pfpf

  • Návštěvník
  • Příspěvků: 10
Re:Přepínání grafiky switchnutí( šetření energie,laptop)
« Odpověď #14 kdy: 14 Června 2024, 13:26:43 »
Ano špatně jsem to popsal, myslel jsem jen driver. Nechápu ale proč mi to teda funguje tímto způsoběm.

 

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.