Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Přetekání Paměti  (Přečteno 2576 krát)

h.giuseppe

• Aktivní člen
  • *
Přetekání Paměti
« kdy: 11 Srpna 2024, 08:45:39 »
dobrý den,
prosím vás o radu, vím že jsem na fóru pro ubuntu, ale věřím že mi pomůžete.
Pořídil jsem nový Notebook ASUS ExpertBook s 8 GB operační paměti.
Kód: [Vybrat]
00:00.0 Host bridge: Intel Corporation Alder Lake-U15 Host and DRAM Controller (rev 04)
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation Alder Lake-UP3 GT2 [UHD Graphics] (rev 0c)
00:04.0 Signal processing controller: Intel Corporation Alder Lake Innovation Platform Framework Processor Participant (rev 04)
00:06.0 PCI bridge: Intel Corporation 12th Gen Core Processor PCI Express x4 Controller #0 (rev 04)
00:06.2 PCI bridge: Intel Corporation 12th Gen Core Processor PCI Express x4 Controller #2 (rev 04)
00:08.0 System peripheral: Intel Corporation 12th Gen Core Processor Gaussian & Neural Accelerator (rev 04)
00:0a.0 Signal processing controller: Intel Corporation Platform Monitoring Technology (rev 01)
00:0d.0 USB controller: Intel Corporation Alder Lake-P Thunderbolt 4 USB Controller (rev 04)
00:14.0 USB controller: Intel Corporation Alder Lake PCH USB 3.2 xHCI Host Controller (rev 01)
00:14.2 RAM memory: Intel Corporation Alder Lake PCH Shared SRAM (rev 01)
00:14.3 Network controller: Intel Corporation Alder Lake-P PCH CNVi WiFi (rev 01)
00:16.0 Communication controller: Intel Corporation Alder Lake PCH HECI Controller (rev 01)
00:19.0 Serial bus controller: Intel Corporation Alder Lake-P Serial IO I2C Controller #0 (rev 01)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation Alder Lake PCH eSPI Controller (rev 01)
00:1f.3 Multimedia audio controller: Intel Corporation Alder Lake PCH-P High Definition Audio Controller (rev 01)
00:1f.4 SMBus: Intel Corporation Alder Lake PCH-P SMBus Host Controller (rev 01)
00:1f.5 Serial bus controller: Intel Corporation Alder Lake-P PCH SPI Controller (rev 01)
00:1f.6 Ethernet controller: Intel Corporation Ethernet Connection (16) I219-V (rev 01)
02:00.0 Non-Volatile memory controller: Micron Technology Inc 2400 NVMe SSD (DRAM-less) (rev 03)

Potřeboval jsem ho rychle zprovoznit a protože nefungovala klávesnice na instalátoru Debianu, sáhl jsem po nové Fedoře 40.
při instalaci jsem zvolil automatické rozdělení disku. Souborový systém mám Btrfs a na disku je 8 GB swap.
problémem je, že při práci mi docela často přetéká pamět. Největší část zabírá firefox.
Uměl by mi někdo pomoc jak zjistit a eliminovat problém?
děkuji,
Debian Stretch 64bit - Gmone; Intel HD Graphics 620 (Kabylake GT2); Inntel core I5 7200U @ 2.5GHz; 8GB RAM......

juwa2

• Závislák
Re:Přetekání Paměti
« Odpověď #1 kdy: 13 Srpna 2024, 02:38:58 »
No co na tom chceš radit?  Pokud se zaplní všechna dostupná RAM, systém začne swapovat což se zpravidla projeví zpomalením veškeré činnosti.
Řešení jsou dvě:
1.) Navýšit RAM (koupit větší, přidat další modul atd.) - pokud to lze.
2.) Pokud RAM navýšit nelze, zjistit největší "žrouty" a eliminovat je. Nebo je aspoň nepoužívat/nespouštět současně.
Co se prohlížečů týče, mají vlastního správce úloh kde lze zobrazit co tu ramku nejvíc žere. Nejčastěji to bývá některé rozšíření (či mnoho rozšíření) nebo mnoho otevřených tabů. V tom případě je nutno práci s prohlížečem přizpůsobit (omezené ram).

h.giuseppe

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #2 kdy: 04 Září 2024, 22:19:58 »
No problém je v tom, že mám RAM 8 GB a swap 8GB a samozřejmně to začne padat když se přeplní i swap.Což je nepříjemné když zrovna pracuji.
teď hodně pracuji v prohlížeči, kdy mám otevřených více oken, kde mám zobrazená data z různých archivů matrik, což je vzdálené prohlížení obrázků.
Ale přijde mi divné že když zavřu jednu nebo dvě záložky tak se uvolní třeba 4 GB paměti?
Debian Stretch 64bit - Gmone; Intel HD Graphics 620 (Kabylake GT2); Inntel core I5 7200U @ 2.5GHz; 8GB RAM......

ramael

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #3 kdy: 11 Září 2024, 09:53:29 »
Nejdříve bych si zkontroloval jestli má ten firefox zapnutou HW akceleraci. A pak bych šel do about:memory a tam si detailně prohlédl co se děje.
Lenovo: ThinkPad X380 Yoga
Joutůůůůb

sabraq

• Závislák
  • Bootloader-není téma k hovoru,ani zbytný prostor
« Odpověď #4 kdy: 14 Září 2024, 14:32:31 »
...z různých archivů matrik, což je vzdálené prohlížení obrázků...
A co to má společnýho s pamětí, tohle bude spíš sítí, ne?
PP v kolečku - není licence,pouze upozornění na reklamu
"Dress code" - oblečení podle předpisu(ne kódované oblečení)
CC v kolečku - je licence,značí,že se někdo nesmírně snaží

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #5 kdy: 14 Září 2024, 17:36:21 »
Použij zram. A zvětši swap.
Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít "Topic Solved" dole pod vláknem.

Prosím příště označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu výpisu. Děkujeme. Tým moderátorů.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.