Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Nefunkční touchpad po probuzení (24.04)  (Přečteno 12877 krát)

Petr52

• Návštěvník
Re:Nefunkční touchpad po probuzení (24.04)
« Odpověď #50 kdy: 18 Prosince 2024, 10:58:53 »
Nevím, jestli to k něčemu může být, ale zopakoval jsem příkazy z 3.prosince nyní, když v tom 22.04 nejsem vůbec přihlášený do gmailu.

toudy

• Návštěvník
« Odpověď #51 kdy: 18 Prosince 2024, 20:02:31 »
Mozete skusit zadat prikaz, ktory by mal ukazat kam je touchpad pripojeny. Tipujem, ze rovnako ako klavesnica:

Kód: [Vybrat]
sudo lshw | grep -i touch -A10

Ked sa to potvrdi, mozete skusit zadat parameter pre jadro pri starte systemu i8042.reset

Ak viete, ako zadať boot parameter v GRUB, stlačením e. Po slovách quiet splash, vložte medzeru a pridajte i8042.reset
Potom stlačte dve klávesy Ctrl a x spolu, čím sa nabootuje systém.

Ak neviete, ako na to, môžete upraviť súbor grub, ktorý sa nachádza v zlozke /etc/default Môžete tam pridať parameter i8042.reset 
Bude to vypadat podobne:
GRUB_CMDLINE_LINUX="quiet splash i8042.reset"

Potom uložte súbor grub a aktualizujte nastavenia pre zavádzač GRUB spustením príkazu v termináli:
sudo update-grub
Nasledne restartujte pocitac, ked znova nabehne mozte uspat a prebudit...

Petr52

• Návštěvník
« Odpověď #52 kdy: 19 Prosince 2024, 17:06:31 »
Nainstaloval jsem opět 24.04, po probuzení obrazovka svítí, ale je zamrzlá (nefunguje touchpad, klávesnice ani hodiny). Zadal jsem první z uvedených příkazů a potom ještě opět ty příkazy z 3.12. Nyní se již potřebuji přihlásit do gmailu, takže už tam bude vliv googlu.
« Poslední změna: 27 Prosince 2024, 08:37:04 od Petr52 »

toudy

• Návštěvník
« Odpověď #53 kdy: 19 Prosince 2024, 18:40:42 »
Citace
$ sudo lshw | grep -i touch -A10
[sudo] heslo pro petr:
produkt: AlpsPS/2 ALPS DualPoint TouchPad
fyzické id: 8
logický název: input7
logický název: /dev/input/event7
logický název: /dev/input/mouse1
schopnosti: i8042
*-input:7
produkt: AlpsPS/2 ALPS DualPoint Stick
fyzické id: 9
logický název: input8
logický název: /dev/input/event6

Tu je vidiet, ze je touchpad zapojeny na kontroleri, jak klavesnica, schopnosti: i8042
U mna je zapojeny na i2c, capabilities: i2c (to pre objasnenie veci).

Tak ste vyskusal zadat parameter i8042.reset pri starte v GRUBe, alebo upravou suboru grub, ktorý sa nachádza v zlozke /etc/default  ?

Abby

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #54 kdy: 19 Prosince 2024, 20:48:38 »
Vzali jste v potaz, že tam může být HW chyba? A co zkusit non*buntu distribuci, jestli to tam bude stejné? Ale podle mě to vypadá na HW...

ramael

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #55 kdy: 19 Prosince 2024, 22:45:02 »
Mě došli křišťálové koule. Tady může být tolik věcí. Docela mě naprdlo, že tak důležitá informace jako je dualboot s windows nebyla zmíněna. To bych pak neradil s tím EFI. Vždyť ten windows nemusí být úplně vypnutý a už se tu budem honit s duchama. @toudy se snaží řešit touchpad, ale tady zamrzne celé gnome. A nejspíš na tom, že to nemá připojení k síti. Alespoň podle těch výpisů to tak vypadá. Zkrátka, když nejdou hodiny na obrazovce, nemůže jít ani cursor... V HW jako takovém by chyba být neměla protože to do uspání funguje. Možná by bylo dobré tu wifinu „vykuchat" a zkusit to uspat a probudit bez ní. Možná by ji stačilo zablokovat pomocí rfkill. Ještě před chybným načtením wifi firmware, je tam jiná chyba. Dedukce mi říká, že by to mohla být chyba paměti. A takhle se tu můžem trápit třeba rok...
Lenovo: ThinkPad X380 Yoga
Joutůůůůb

Abby

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #56 kdy: 20 Prosince 2024, 15:12:23 »
Chápu... Tohle věštění je dost na 💩 A že tam je dualboot mě taky překvapilo, to je první věc, která se zmiňuje.

Petr52

• Návštěvník
« Odpověď #57 kdy: 21 Prosince 2024, 11:41:17 »
Velmi se omlouvám, že jsem se o dualbootu výslovně nezmínil hned ze začátku, ale až 18.12. Již předtím to však vyplývalo ze schéma rozdělení disku. W7 používám zásadně offline pouze k použití některých programů, na které jsem zvyklý (Vegas, Zoner apod.). Ve W7 uspávání probíhá zcela normálně, v Ubuntu také nebyly žádné problémy až do povýšení na 24.04.

JirkaZ

• Moderátor
  • Závislák
  • Dlouholetý uživatel Linuxu a open source obecně.
« Odpověď #58 kdy: 21 Prosince 2024, 11:46:59 »
Máš ve widlous vypnuté rychlé spuštění?

Edit: aha, W7, nejsem si jistý, zda to tam už bylo...
« Poslední změna: 21 Prosince 2024, 13:27:00 od JirkaZ »

Petr52

• Návštěvník
« Odpověď #59 kdy: 21 Prosince 2024, 17:25:38 »
Žádné rychlé spuštění jsem ve W7 nenašel, pouze toto: "Panel nástrojů Snadné spuštění není obsažen v této verzi systému Windows. Chcete-li rychle otevřít programy, můžete je připevnit na hlavní panel."

Abby

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #60 kdy: 21 Prosince 2024, 19:28:52 »
To rychlé spouštění najdeš v Napájení. Ale podle Googlu se to objevilo až ve Windows 8.1, takže to nebude relevantní.

Petr52

• Návštěvník
« Odpověď #61 kdy: 24 Prosince 2024, 13:21:12 »
Nainstaloval jsem ještě debian-12.8.0-amd64-netinst.iso vedle stávajících OS (W7 a U24.04). V Debianu i W7 probouzení z paměti funguje normálně. Nedala by se závada identifikovat porovnáním patřičných výpisů  z Debianu a U24.04 ?

ramael

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #62 kdy: 24 Prosince 2024, 13:51:59 »
V tom debianu máš také gnome prostředí?
Po probuzení v debianu funguje internet (wifi)? 
Osobně bych si nechal ten debian než ubuntu.
Postni sem co vypíše debian:
sudo journalctl --no-pager -b -1 -g erro -o verbose
Joutůůůůb

Petr52

• Návštěvník
« Odpověď #63 kdy: 24 Prosince 2024, 15:35:39 »
Bohužel, terminál v Debianu mi nebere heslo:
petr@2001-1ae9-dc-8400-d267-e5ff-fe38-598f:~$ sudo journalctl --no-pager -b -1 -g erro -o verbose
[sudo] heslo pro petr:
petr není v souboru sudoers.
petr@2001-1ae9-dc-8400-d267-e5ff-fe38-598f:~$
Asi jsem udělal při instalaci nějakou chybu.
Je to Debian GNU/Linux 12 (bookworm), GNOME 43.9

Wifi po probuzení funguje.
« Poslední změna: 25 Prosince 2024, 09:03:21 od Petr52 »

ramael

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #64 kdy: 24 Prosince 2024, 15:39:40 »
Ne, to neni chyba!
Zadej:
su rootA pak ten prikaz vyse. Muzu ted jen takhle kratce z mobilu.
« Poslední změna: 24 Prosince 2024, 22:28:49 od ramael »
Joutůůůůb

ramael

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #65 kdy: 24 Prosince 2024, 23:32:52 »
Bohužel, terminál v Debianu mi nebere heslo:
petr@2001-1ae9-dc-8400-d267-e5ff-fe38-598f:~$ sudo journalctl --no-pager -b -1 -g erro -o verbose
[sudo] heslo pro petr:
petr není v souboru sudoers.
petr@2001-1ae9-dc-8400-d267-e5ff-fe38-598f:~$
Asi jsem udělal při instalaci nějakou chybu.
Je to Debian GNU/Linux 12 (bookworm), GNOME 43.9
To znamená, že je debian ještě docela normální distribuce. Nesnaží se za uživatele myslet a necpat mu svá "to musíš chtít".
Téma na sudo je docela obsáhlé. Systém se dá nastavit tak, že ani sudo není třeba. Ale neznám Tvé schopnosti a potřeby co se systému týče. Tak nejjednodušší řešení bude spustit v terminálu těchto pár příkazů za sebou
su root
echo "Defaults targetpw" >> /etc/sudoers
echo "ALL ALL=(ALL:ALL) ALL" >> /etc/sudoers
exit
Od teď by ti mělo sudo fungovat jako v ubuntu.
Joutůůůůb

Petr52

• Návštěvník
« Odpověď #66 kdy: 25 Prosince 2024, 09:34:20 »
Teď by to měl být ten výpis z debianu, udělal jsem ho i pro ubuntu, Jsem naprostý laik a už vzhledem k mému věku (ročník 1952) se to už asi nezmění. Snad bych si na Debian mohl zvyknout.

JirkaZ

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #67 kdy: 25 Prosince 2024, 17:09:37 »
Můj názor:

Debian je opravdu dobrý (kvalitní, stabilní atd.), ale na rozdíl od *buntu a jeho derivátů není tak uživatelsky přívětivý a v některých případech má i menší nabídku software v repozitářích. Např. nemá něco jako PPA (nativně, existují jakési postupy, jak je lze využít).

Čili rada pro Petra52: pokud jsi BFU a starší člověk, tak zvaž, zda prostě nepoužít něco, co bude maximálně "user friendly". Počítám, že asi úplně nebudeš chtít třeba kompilovat jednotlivé programy a různě je dolaďovat apod... Učit se ale můžeš v každém věku, pokud to mozek dovolí.

Linux má tu obrovskou výhodu (pro některé je to nevýhoda), že umožňuje si vybrat a následně více či méně změnit systém tak, aby co nejvíc odpovídal představám uživatele. Pokud ovšem nechci či neumím se v systému "vrtat", pak musím prostě vzít to, co je mi nabízeno (a to na všech úrovních)...

Např. tady máš jeden z mnoha přehledů distribucí (ale kritéria hodnocení má každý člověk jiná).

Nejlepší je stanovit si požadavky (například které oblasti práce s PC mě zajímají, které programy k tomu chci využívat, jak chci operační systém na PC ovládat - včetně např. správy balíčků atd.) a na základě toho souhrnu si vybrat.

U mě to bylo jednoduché: přecházel jsem kdysi z Windows XP na Linux (už předtím jsem používal multiplatformní aplikace, takže na jejich úrovni byl přechod naprosto plynulý). No a zajímala mě co možná nejpodrobnější možnost nastavení systému, takže po krátkém rozhlédnutí to jednoznačně vyhrálo prostředí KDE, kterému jsem věrný dodnes.

Naopak nesnáším frikulínštiny a neustálé změny. Takže distribuce byla původně openSUSE (krátce i Mandrake/Mandriva), ale když omezili podporu openSUSE verzí snad na pouhý rok, tak jsem utekl ke Kubuntu LTS. Na vážnou práci dodnes používám 18.04 s rozšířenou bezpečnostní podporou od Canonicalu a jsem spokojený. Podpora pro 18.04 je funkční do r. 2028.

Flatpak a Snap jsem vypráskal a nechci je, používám standardní repozitáře plus PPA, občas *appimage  balíčky, když potřebuju něco nového a nezávislého na systému. K tomu Wine nebo Play on Linux na win programy. Na trial boot PC zkouším novější verze Kubuntu, ale zatím mě žádná nepřesvědčila k přechodu...
« Poslední změna: 25 Prosince 2024, 17:13:48 od JirkaZ »

ramael

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #68 kdy: 26 Prosince 2024, 12:43:54 »
Kouknem na to. Porovnáme nejdřív jaderné moduly. Vše jako vždy v terminálu jak v debianu, tak ubuntu.
debian:
lsmod | sort -d > debianlsmod.txt
echo '*****************' >> debianlsmod.txt
lshw | grep -A5 -B5 -i wireless >> debianlsmod.txt
ubuntu:
lsmod | sort -d > ubuntulsmod.txt
echo '*****************' >> ubuntulsmod.txt
lshw | grep -A5 -B5 -i wireless >> ubuntulsmod.txt
V domovské složce každého toho systému tím vytvoříš nový soubor. V debianu se bude jmenovat debianlsmod.txt v ubuntu to bude ubuntulsmod.txt Oba soubory přiložíš do odpovědí.
Prosím, nedávej to do těch pdf. Nedá se v tom normálně filtrovat ap. Musím to pak převádět do txt a zkrátka práce navíc.

Debian má samozřejmě také PPA. Avšak nevím kolik toho je v nabídce balíků.
Joutůůůůb

JirkaZ

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #69 kdy: 26 Prosince 2024, 13:16:44 »
...
Debian má samozřejmě také PPA. ...

Můžeš mi je prosím ukázat? Díky.

ramael

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #70 kdy: 26 Prosince 2024, 13:18:52 »
Joutůůůůb

JirkaZ

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #71 kdy: 26 Prosince 2024, 13:34:41 »
...
Debian má samozřejmě také PPA. ...

Můžeš mi je prosím ukázat? Díky.
https://vitux.com/how-to-add-ppa-repositories-in-debian/

Jo, jenže když jdeš do hloubky, tak zjistíš (třeba na tom v odkazu uvedeném příkladu pro ffmpeg), že onen PPA je zase jen pro *buntu. Čili pro BFU nepoužitelné, opět bude řešit závislosti či jiné problémy vedoucí k nefunkčnosti či chybám. Jeden ze základních principů přece je "nepoužívejte balíčky určené pro jinou distribuci". A že vím, o čem píšu, protože jsem to z donucení víckrát musel udělat - jenže já si zpravidla poradím.

Uvědom si, že linuxový guru (jako Ty) má úplně jiné vidění věcí, potřeby, možnosti a schopnosti než BFU.

Znova opakuju, že BFU potřebuje hotový "ekosystém" (jakkoliv tohle slovo nesnáším), do kterého sice zasahovat může, ale primárně nemusí.

Petr52

• Návštěvník
« Odpověď #72 kdy: 26 Prosince 2024, 14:41:33 »
Zadal jsem to prozatím v Debianu, nejprve najednou a pak ještě postupně. Vždy přišla odpověď: "bash: lshw: příkaz nenalezen". Soubor txt přikládám.
V Ubuntu jsem to zadal najednou - odpověď viz soubor terminál.
Pak ještě postupně, nakonec přišla stejná odpověď. Ve vlastnostech souboru však byl uveden čas změny (nekontroloval jsem obsah), takže jej připojuji jako variantu 2.
« Poslední změna: 26 Prosince 2024, 15:07:37 od Petr52 »

ramael

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #73 kdy: 26 Prosince 2024, 15:23:39 »
sudo apt-get install lshw
Joutůůůůb

Petr52

• Návštěvník
« Odpověď #74 kdy: 26 Prosince 2024, 15:47:28 »
Provedl jsem to v Debianu znovu po instalaci lshw. Odpověď terminálu byla stejná jako v Ubuntu avšak v angličtině. Novou verzi .txt přikládám.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.