Můj názor:Debian je opravdu dobrý (kvalitní, stabilní atd.), ale na rozdíl od *buntu a jeho derivátů není tak uživatelsky přívětivý a v některých případech má i menší nabídku software v repozitářích. Např. nemá něco jako PPA (nativně, existují jakési postupy, jak je lze využít).
Čili rada pro Petra52: pokud jsi BFU a starší člověk, tak zvaž, zda prostě nepoužít něco, co bude maximálně "user friendly". Počítám, že asi úplně nebudeš chtít třeba kompilovat jednotlivé programy a různě je dolaďovat apod... Učit se ale můžeš v každém věku, pokud to mozek dovolí.
Linux má tu obrovskou výhodu (pro některé je to nevýhoda), že umožňuje si vybrat a následně více či méně změnit systém tak, aby co nejvíc odpovídal představám uživatele. Pokud ovšem nechci či neumím se v systému "vrtat", pak musím prostě vzít to, co je mi nabízeno (a to na všech úrovních)...
Např.
tady máš jeden z mnoha přehledů distribucí (ale kritéria hodnocení má každý člověk jiná).
Nejlepší je stanovit si požadavky (například které oblasti práce s PC mě zajímají, které programy k tomu chci využívat, jak chci operační systém na PC ovládat - včetně např. správy balíčků atd.) a na základě toho souhrnu si vybrat.
U mě to bylo jednoduché: přecházel jsem kdysi z Windows XP na Linux (už předtím jsem používal multiplatformní aplikace, takže na jejich úrovni byl přechod naprosto plynulý). No a zajímala mě co možná nejpodrobnější možnost nastavení systému, takže po krátkém rozhlédnutí to jednoznačně vyhrálo prostředí KDE, kterému jsem věrný dodnes.
Naopak nesnáším frikulínštiny a neustálé změny. Takže distribuce byla původně openSUSE (krátce i Mandrake/Mandriva), ale když omezili podporu openSUSE verzí snad na pouhý rok, tak jsem utekl ke Kubuntu LTS. Na vážnou práci dodnes používám 18.04 s
rozšířenou bezpečnostní podporou od Canonicalu a jsem spokojený. Podpora pro 18.04 je funkční do r. 2028.
Flatpak a Snap jsem vypráskal a nechci je, používám standardní repozitáře plus PPA, občas *appimage balíčky, když potřebuju něco nového a nezávislého na systému. K tomu Wine nebo Play on Linux na win programy. Na trial boot PC zkouším novější verze Kubuntu, ale zatím mě žádná nepřesvědčila k přechodu...