Nejsem ignorant, pozorně čtu vaše příspěvky a pomalu se dostávám snad k výsledku.
To nebylo myšleno na tebe jako autora tématu,ale k těm co pokračují v obecné diskuzi.
@Regina cituji - "...nebo nejlépe obsah zálohovat, na externím disku smazat komplet vše, i oddíl/oddíly, a nově vytvořit oddíl (partition) a naformátovat NTFS (doporučuji GParted)" Tohle jsem provedl postupně u dvou mých ntfs disků které používám jen jako úložiště
Tohle by se dalo provést v případě, že ten obsah nějak připojíš -
no a v zhledem k tomu, že ten disk, nebo-li filesystém na tom disku nejde připojit, jak ho chce Regin zálohovat a jak chce ten disk naformátovat, když nejde připojit? Tohle jsem provedl postupně u dvou mých ntfs disků které používám jen jako úložiště, takže žádný MBR, jen jedn oddíl = celý disk a nainstaloval jsem jen minimální verzi xubu 24.04. Ale vypozoroval jsem že při připojení dvou disků přes nový usb hub se mi na ploše zobrazí jen ten první připojený, takže [/size][/font][/color]mohla by chyba být tady?
Nehej být MBR tím, čím je - MBR. Záleží na tom, jakou máš tabulku oddílů a pokud máš tabulku oddílů GPT a ne MSDOS, tak může být problém v tom, čím na ten disk saháš - tím myslím nástroje obnovy, pokud to zkusíš třeba nějakým starsím programem, který má stále pěkný vzhled. Tohle je dobrý si pohlídat, protože pokud zapomeneš a neobnovuješ svoje data, ale třeba data někoho, kdo to neumí - no tak to mu je asi neobnovíš. A pokud jseš začínající servisák, tak to asi nebude ten nejlepší začátek.
Mohl bys zkusit tohle v terminálu:
sudo touch forcefsck
a potom restartovat systém a vyvolat nucenou kontrolu všech disků. Akorát podle Archwiki to bude fungovat pouze v systémech se sysvinit a upstart, ne v systému které používají pro prvotní běh systemd, což ubuntu 20.04 určitě je. Musel bys před náběhem Ubuntu přidat parametr do startovací řádky a to tento :
fsck.mode=force
Když tak napiš jestli to jde vyvolat a ostatní nech opěvovat Windows.
EDIT: Jo a co se týče hubu na disky, asi by ti je měl pobrat, záleží však jestli to stíhá to podpůrný trafo.
Co máš připojeno k usb zjistíš lehce takto:
lsusb -vv | more
A jaké máš disky a filesystémy takto:
sudo parted -l
Já bych ten disk určitě nemazal, mám neblahý zkušenosti s fleškama a u dnešních disků bych čekal obdobné problémy, nebo spíš i mnohem horší.
No a konečně jako třešničku na dortu zkus tento příkaz:
sudo fsck.ntfs /dev/sda1
kde sda1 změníš podle toho, jak se ti ten disk připojí. Pokud máš připojeno více disku, můžeš se totiž snadno splést.