Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Instalace UBUNTU se systémem W11  (Přečteno 708 krát)

Dave_B

• Návštěvník
Instalace UBUNTU se systémem W11
« kdy: 02 Října 2024, 10:39:57 »
Ahoj,

jsem úplný UBUNTU nováček a mám dotaz k instalaci UBUNTU společně s OS Win11.
Asi už můžu psát "měl jsem" na HDD0 nainstalované W11. Do NTB jsem si přidal druhý HDD1 s tím, že na něj nainstaluji UBUNTU a po startu NTB si pres boot menu vyberu, jaky systém si nabootuji.
Při instalaci UBUNTU jsem vybral HDD1 jako disk, kam se má systém nainstalovat. Nemilé překvapení bylo, že UBUNTU si sáhl i na HDD0 a WIN se z něj nenabootují.
Je ještě nějaká šance data z HDD0 "obnovit" ? Nebo už můžu v poklidu na tento disk nainstalovat čisté WIN11.

Díky, Dave

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
Re:Instalace UBUNTU se systémem W11
« Odpověď #1 kdy: 02 Října 2024, 10:55:31 »
Pravděpodobně máš na hd0 EFI oddíl. Filozofie UEFI je taková, že z jednoho takového odílu se bootují všechny OS.
V současné chvíli by se měl načíst Grub, kde by mělo být vidět menu, ze kterého si vybereš který systém bootovat.

Chybka oproti Tvému plánu se stala v tom, že jsi v instalátoru nezměnil kam se má instalovat zavaděč(hd0 vs hd1). Viz myšlenka UEFI.
Co jsi přesně prováděl v instalátoru nikdo nemůže vědět.

Pokud jsi toho moc v instalátoru neměnil, tak tam oddíl Windows stále existuje, jen není bootovatelný z BIOSu.
« Poslední změna: 02 Října 2024, 10:57:17 od Roman Vacho »
Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít "Topic Solved" dole pod vláknem.

Prosím příště označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu výpisu. Děkujeme. Tým moderátorů.

Dave_B

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 02 Října 2024, 11:57:27 »
Díky za odpověď.
Vyjmul jsem HDD1 a čekal, co se stane. Po restartu se načet GRUB včetně menu:
Ubuntu
Advanced option for Ubuntu
Memory test (memtest86+c64.efi)
Memory test (memtest86+c64.efi, serial console)
Windows boot Manager (on /dev/nvme0n1p1)
UEFI firmware settings

Překvapuje mě, že mám na tomto disku, kde byly předtím Win11, i Ubuntu :o. To jsem nechal instalovat na nvme1 - tedy ten druhy disk.

Tak jestli je možnost nabootovat W11, prosim o radu. Nicmene nastesti mam někde doma zalohu dat i systému.

Doplním: když jsem chtěl přes GRUB menu spustit W11, hodilo to chybu 0xc0000225, pak i 0xc000000e. Oprava přes instalační CD Win11 se nezdařila.
Díky, Dave
« Poslední změna: 02 Října 2024, 12:39:57 od Dave_B »

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #3 kdy: 02 Října 2024, 12:57:53 »
Patrně tu řešíme dva nesouvisející problémy.
1) Grub se instaluje mimo systémové oddíly Windows a Linuxu. Tedy nic se Ti nikde nepřepsalo, kromě zavaděče Windows.
2) Nemožnost Grubu nabootovat Windows11.

Jako obejití problému mě napadá jen stáhnout si na flashku SuperGrub a tam zvolit funkci Detect and show a přes to spustit Windows.
Sám mám teď problém s dualbootem, který nemám dořešený. Nevím jestli Grub umí Windows11 v současné chvíli.
Co je to za verzi Ubuntu?

Prosím příště označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu výpisu. Děkujeme. Tým moderátorů.

Dave_B

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 02 Října 2024, 13:02:02 »
Je to ta poslední verze 24.04.
Zkusím ještě ten SuperGRUB a uvidím. Případně asi bude rychlejší to cely přeinstalovat :-)

Update: SuperGRUB nenasel nic, co by byť náznakem "připomínalo" Windows 11 :-)
« Poslední změna: 02 Října 2024, 16:16:39 od Dave_B »

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #5 kdy: 02 Října 2024, 17:41:42 »
No možná jsi to v tom jeho zvláštním výstupu neodhalil. I já tam mám problém najít, čím ty Win bootnu.
« Poslední změna: 03 Října 2024, 13:25:29 od Roman Vacho »

Ventero

• Závislák
« Odpověď #6 kdy: 03 Října 2024, 06:59:53 »
Instalator Ubuntu zblbnul po vzoru Windows. Musis to vse delat rucni konfiguraci a i kdyz vytvoris novy ESP (fat32) oddil na druhem disku (to je nutnost, pokud to chces mit oddelene) a nasmerujes tam grubefiloader, tak se mi stalo, ze ho ubunti instalator picl do jiz existujiciho ESP k windowsackymu na disk puvodni.
Pak je treba (pokud chces mit 2 nezavisle bootujici disky) proste vsechny ty nove soubory v ESP prenest z jednoho disku na druhy a v casto v nastaveni desky PC ne grubefi ukazat. Pokud to oklesteny FW nedovoluje, tak se to pak dela skrze utility v terminalu. Pro Linux efibootmgr tusim a ve Win to tusim jde nejak skrze powershell - to jsem jeste nedelal.
Takze jedina jistota je nejprve prvni disk s Win odpojit (pokud to neumoznuje FW desky, tak fyzicky) a pak teprve instalovat Linux druhy disk - pak uz max zase jen v nastaveni desky zaregistrujes novy bootloader nebo zmenis poradi.

Momentalne muzes jeste zkusit Bootrepair a pripadne preinstalovat na zaklade vyse uvedene koncepce, protoze tam asi doslo i k nejake korupci zavadecich souboru pro Win. To totiz Linux dlouhodobe dela, ze mrvi soubory v oddilech fat32, pokud je prepise. Je to zde na foru popsano i s moznym resenim - je to tusim na bazi jineho znakoveho kodu pro nazvy souboru a win to pak neumi najit ty soubory - pro nej tam nejsou, bo maji jine jmeno i kdyz pro nase oko ma jmeno stejne.

Roman: V pripade UEFI se zavadec nepreinstaluje - je to uz obycejny soubor v oddile a tak jsou tam pak 2, a klidne i vice, vedle sebe.
« Poslední změna: 03 Října 2024, 20:33:42 od Ventero »
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #7 kdy: 03 Října 2024, 13:32:21 »
Hm. A ještě mi teď do toho háže vidle Grub2.12. Stará verze v 24.04 2.06 je v pořádku. Nejsem schopen přes chainloader bootovat Windows.
error: cannot load image

Dnes přitekl update co opravuje něco s Grubem a NX. Ale i tak mi to nejde. Za 10 dní má vyjít 24.10. Teď už vážně nevím zda dělám chybu já(něco je někde špatně), nebo mám ještě čekat.

Ventero

• Závislák
« Odpověď #8 kdy: 03 Října 2024, 20:37:59 »
Posledni spolehlivy Grub byl 1.98 nebo max. 2.02 - pak uz to mrvili a jsou problemy. Dokonce takove ze se starym Grubem stejny disk sel nabootovat z jakekoliv masiny z jakehokoliv protu s jakymkoliv radicem a po aktualizaci uz na nektrych stejnych masinach bootnout sel a na jinych nesel ..
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #9 kdy: 04 Října 2024, 13:08:44 »
Mám na flešce SuperGrub kde je 2.06. Ale mají různé edice SuperGrubu, tak třeba by se tam našel i starší v nějaké. Nevím.

Abby

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #10 kdy: 04 Října 2024, 17:05:54 »
Sám mám teď problém s dualbootem, který nemám dořešený. Nevím jestli Grub umí Windows11 v současné chvíli.

Umí, používám.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.