Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Foxit PDF Reader - hledám náhradu  (Přečteno 3097 krát)

regine

• Stálý člen
  • **
Foxit PDF Reader - hledám náhradu
« kdy: 13 Října 2024, 14:26:19 »
Od doby, kdy Adobe přestalo u Acrobat Reader podporovat distra-Linux, přešel jsem na Foxit PDF Reader, který byl podporován do verze 2, což je do roku 2017.
Zvládá vložit text komentáře (doplněno: Komentář/NOTE/Callout), grafické prvky, ..., označit oblast tisku, tedy jako současný Adobe Acrobat Reader ve Windows.
Zatím mi  stále slouží verze 2.1, ale předem hledám náhradu. Občas novější PDF soubory není schopen otevřít, nebo se stránky graficky rozpadají.
Nemám zájem o SW s plnou editaci, jako například v OpenOffice-Draw. S nimi jsou většinou problémy, že originál se graficky rozpadá (fonty, umístění grafiky ...).
Zkusil jsem Windows novější verze použít ve Wine, ale nespustí se. Hlásí chyby už při instalaci.
« Poslední změna: 16 Října 2024, 09:32:23 od regine »
Ubuntu 16.04 LTS 32bit, 22.04 LTS 64bit

Ventero

• Závislák
Re:Foxit PDF Reader - hledám náhradu
« Odpověď #1 kdy: 13 Října 2024, 14:37:05 »
Pro Linux asi nejlepsi Master PDF editor. Zdarma umi skoro vse, ale u pokrocilych funkci vklada vodoznak. S licenci pak bez vodoznaku. Da se to i obejit, ale tohle neni warez forum, takze jedine soukrome, ze by nekdo poradil. Ale pamatuji si, ze cena byvala primerena ..
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

regine

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #2 kdy: 13 Října 2024, 16:37:39 »
... umi skoro vse, ale u pokrocilych funkci vklada vodoznak.
Zkusil jsem, OK. Vodoznak myslím vkládá pokaždé.

Ventero

• Závislák
« Odpověď #3 kdy: 13 Října 2024, 18:58:55 »
Pri zakladnich operacich mi nevkladal, ale nevim uz u jakych uz ano. A nebo jestli nepritvrdili politiku.
Ten vodoznak se dal odstranit treba v LO Draw. Profici psali i o nejakem rozkladu pdf, takze by se to dalo resit skriptem, ale pro normalniho cloveka to neni.
Nezbyva, nez hledat na netu "pdf for linux" apod.

Jinak pod Win porad nedam dopustit na XChange - skoda, ze nemaji verzi pro Lin ..
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

zeleno

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #4 kdy: 14 Října 2024, 13:57:03 »

Ventero

• Závislák
« Odpověď #5 kdy: 14 Října 2024, 15:13:36 »
Ale pod Wine nebotakneco, pocitam ..

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #6 kdy: 14 Října 2024, 15:22:25 »
Mrkněte na PDFsam. Nikdy jsem to nezkusil.
Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít "Topic Solved" dole pod vláknem.

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

Ventero

• Závislák
« Odpověď #7 kdy: 14 Října 2024, 17:03:37 »
OnlyOffice balik ma i PDF editaci. Pouzivam od nich balik a pro bezne uziti mi prijde povedenejsi, nez LibreOffice - lepsi GUI. Ale pdf editaci jsem jeste nezkousel - nepotreboval jsem.

Koukal jsem, ze Foxit opravdu zarizl Linux. Zkus jeste procist:
https://itsfoss.com/pdf-editors-linux/
« Poslední změna: 14 Října 2024, 17:08:17 od Ventero »

regine

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #8 kdy: 14 Října 2024, 18:42:17 »
Mrkněte na PDFsam. Nikdy jsem to nezkusil.
PDFsam je vynikající na "stránkovou editaci" (sloučit, odstranit stránky, ...). Zcela běžně užívám. Například u mnohojazyčných PDF-návodů vystřihnu a uložím si jen CZ text.
Foxit PDF Reader užívám například ke zvýraznění textu (šipka, obdélník, podbarvení, ...). Nebo u zaslané PDF vstupenky/jízdenky/voucheru k vytištění nacpou reklamní barevné obrázky na 3/4 plochy. Zpravidla podstatný/důležitý QR kód je na desetině plochy. Proč plýtvat tonerem? Překryji reklamu před tiskem bílou plochou. Adobe Acrobat Reader umožní označit oblast tisku, což Evince neumí. Vlastně základní/podkladový obsah PDF-souboru/dokumentu neměním. Tudíž nevznikají úpravové problémy a nedostatky (grafické).
@zeleno «odpověď #4 13:57:03» PDF-XChange je spuštěno ve Wine? Našel jsem jeho dobrý rating pro Wine zde, ale z roku 2008:
https://appdb.winehq.org/objectManager.php?sClass=version&iId=11392&iTestingId=32788
« Poslední změna: 16 Října 2024, 09:24:24 od regine »

Ventero

• Závislák
« Odpověď #9 kdy: 14 Října 2024, 22:25:36 »
Myslim, ze Zeleno pouziva prave Wine a nikoliv alternativni spiny. A urcite ma novejsi verzi, nez z 2008 - nedavno jsem instaloval v praci, tak poznavam novejsi (klasicky horsi) skin xchange editoru (uz stary viewer umel zakl. editaci a mel ocr - byl lepsi, nez acrobat - ale byl ukoncen a zbyl jen editor, kde jsou zakl. edit. funkce zachovany pod free a pokrocile uz pod placenkou)

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #10 kdy: 15 Října 2024, 21:37:32 »
Našel jsem jeho dobrý rating pro Wine zde, ale z roku 2008:
https://appdb.winehq.org/objectManager.php?sClass=version&iId=11392&iTestingId=32788
Tak zkus s Wine co máš v distribuci. Kdyby to nejelo, tak tomu podstrčíš libovolnou verzi Wine třeba pomocí Bottles nebo co používáte v GNOME.

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

Luban

• Závislák
« Odpověď #11 kdy: 16 Října 2024, 00:21:47 »
Já jsem při svém výběru PDF nástroje došel k Okularu (je v repozitářích). Za mě umí vše, co tazatel požadoval + i něco navíc  :).
Souběžně na něco používám i Master PDF, ale ten u některých úprav vkládá ten watermark (jak již výše bylo uvedeno) - až plně otestuji Okular, tak se MasterPDF zbavím (placenou verzi nevyužiju).
Používám i již výše zmiňovaný PDF Arranger a na složitější úpravy využívám Inkscape nebo LibreOffice Draw - ale to spíše na grafické dokumenty.

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #12 kdy: 16 Října 2024, 00:58:39 »
Ale jak to v tom Okularu editovat? Vložit něco navíc umí. Ale lze i měnit stávající text?

Luban

• Závislák
« Odpověď #13 kdy: 16 Října 2024, 01:22:47 »
Ale jak to v tom Okularu editovat? Vložit něco navíc umí. Ale lze i měnit stávající text?

Tazatel hledal:
Zvládá vložit text komentáře, grafické prvky, ..., označit oblast tisku. Nemám zájem o SW s plnou editaci, jako například v OpenOffice-Draw

Editovat text neuměl ani Acrobat Reader a tipnul bych, že ani ten Foxit PDF Reader.
To už pak buď investovat do placené verze nějakého SW nebo to zkusit v grafických nástrojích.

regine

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #14 kdy: 16 Října 2024, 09:30:52 »
Editovat text neuměl ani Acrobat Reader ...
Tím jsem myslel Komentář/NOTE/Callout, či jak to ještě nazývají, v rámečku. Upravil jsem v prvotním dotazu.
« Poslední změna: 16 Října 2024, 09:33:43 od regine »

Luban

• Závislák
« Odpověď #15 kdy: 16 Října 2024, 09:33:51 »
« Poslední změna: 16 Října 2024, 23:08:30 od Luban »

zeleno

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #16 kdy: 16 Října 2024, 17:25:04 »
Skúste niekto spustiť vo Wine tento súbor https://www.uschovna.cz/sk/zasilka/QVJE9485R22D7ACY-3FL/
Rozbaliť, zájsť do adresára a zadať príkaz 
Kód: [Vybrat]
wine MasterPDFPortable.exe  Ak nabehne v angličtine v Nastaveniach /Tools/ treba zmeniť
jazyk aplikácie. Zavrieť a spustiť program znova.
Vďaka za prípadné odskúšanie a odozvu.

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #17 kdy: 16 Října 2024, 18:17:44 »
Skúste niekto spustiť vo Wine tento súbor https://www.uschovna.cz/sk/zasilka/QVJE9485R22D7ACY-3FL/
Rozbaliť, zájsť do adresára a zadať príkaz 
Kód: [Vybrat]
wine MasterPDFPortable.exe  Ak nabehne v angličtine v Nastaveniach /Tools/ treba zmeniť
jazyk aplikácie. Zavrieť a spustiť program znova.
Vďaka za prípadné odskúšanie a odozvu.
Proč ve Wine? Mají i verzi pro Linux. Nebo je to nějaká cracknutá verze?

ok1dtm

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #18 kdy: 17 Října 2024, 00:01:23 »
Tak já mám MasterPdfEditor koupený asi 5 roků. Vždy na 1 rok a potom za menší cenu roční update které není nutné pokud nechcete používat novější verze. Nyní podražili tak novější verze asi nebudu pořizovat. Píšu to však kvůli tomu že v AUR je balíček MasterPdfEditoru ve verzi FREE a je ve verzi 4.3.89-1 a někde jsem četl že je opravdu free https://aur.archlinux.org/packages/masterpdfeditor-free Nechci to zkoušet, ale možná by to mohlo pomoci.

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #19 kdy: 17 Října 2024, 09:28:21 »
Tak já mám MasterPdfEditor koupený asi 5 roků. Vždy na 1 rok a potom za menší cenu roční update které není nutné pokud nechcete používat novější verze. Nyní podražili tak novější verze asi nebudu pořizovat. Píšu to však kvůli tomu že v AUR je balíček MasterPdfEditoru ve verzi FREE a je ve verzi 4.3.89-1 a někde jsem četl že je opravdu free https://aur.archlinux.org/packages/masterpdfeditor-free Nechci to zkoušet, ale možná by to mohlo pomoci.
Mám tu Snap i Flatpak ve verzi 5.9.85.2 a 5.9.85. Je tam upozornění, že mohu prohrát v aplikaci skutečné peníze. Takže základ je zdarma. Teď jsem zkusil vložit text a píše to upozornění, že bude vkládat watermark.

ok1dtm

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #20 kdy: 17 Října 2024, 13:09:42 »
Mám tu Snap i Flatpak ve verzi 5.9.85.2 a 5.9.85. Je tam upozornění, že mohu prohrát v aplikaci skutečné peníze. Takže základ je zdarma. Teď jsem zkusil vložit text a píše to upozornění, že bude vkládat watermark.

Já myslel zkusit tu verzi 4.3.89-1 kde píšou že vodoznak nevkládá. Nevím jestli existuje deb balíček nebo convert zst do deb...

Luban

• Závislák
« Odpověď #21 kdy: 17 Října 2024, 13:16:16 »

Já toto u některých vybraných programů vyjímečně obcházím tak, že to tisknu přes virtuální PDF tiskárnu do nového souboru PDF (čili neukládám ty úpravy do zdrojového).
A watemark mi tam neleze. U MasterPDF  to nemám vyzkoušené.

Ventero

• Závislák
« Odpověď #22 kdy: 17 Října 2024, 15:07:55 »
Vyborny napad - zrovna dneska jsem stejnym zpusobem vyresil jiny problem ohl. editace pdd v netbrowser ve Win. Normalni ulozeni delalo crossviewer problem - treba Chrome nezobrazil vlozeny text vubec, Acrobat s pomichanou znakovou sadou a v Edge je uz asi rok mnou hlaseny a neopraveny bug, ze nezobrazuje "ř" a "ě" - proste ty pismena zmizi a ostatni se zcuknou (zadny nesmyslny znak ani mezera. Proste MS AI nema rada tahle ceska pismena. Mel by ji nas stat vyhlasit valku po vzoru Hyperion nebo jak se ta sci-fi jmenovala.
Tak jsem dal tisk, tisk do pdf a vsade dobre. V Xubuntu dodnes nevim, jestli je funkce tisk do pdf a jak pripadne instalovat - musim zjistit.

Luban

• Závislák
« Odpověď #23 kdy: 17 Října 2024, 16:36:14 »
Já toto u některých vybraných programů vyjímečně obcházím tak, že to tisknu přes virtuální PDF tiskárnu do nového souboru PDF (čili neukládám ty úpravy do zdrojového).

Tak to přes tisk do PDF jde bez watermarku. Zkoušel jsem to na *.pdf, který měl cca 80 kB. Pozměnil jsem 2 slova a po tisku měl dokument 340 kB.
Šlo by to komprimovat (třeba přes www.pdf24.com), ale otázkou je proč. Když jde o přidávání graf.prvků, komentáře, poznámky. Zvládne mě to ten Okular  ;).

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #24 kdy: 18 Října 2024, 11:43:47 »

Tak to přes tisk do PDF jde bez watermarku. Zkoušel jsem to na *.pdf, který měl cca 80 kB. Pozměnil jsem 2 slova a po tisku měl dokument 340 kB.
Šlo by to komprimovat (třeba přes www.pdf24.com), ale otázkou je proč. Když jde o přidávání graf.prvků, komentáře, poznámky. Zvládne mě to ten Okular  ;).
Jakože to edituješ v Master PDF a potom tiskneš přes Okular?

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.