Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Systém se cuká po aktualizaci  (Přečteno 11310 krát)

Gucky

• Návštěvník
Systém se cuká po aktualizaci
« kdy: 16 Října 2024, 20:56:40 »
Dobrý den,

potřeboval bych poradit. Dnes jsem po pár dnech zapnul počítač a celý systém se cuká. Pohyb myši, psaní kláves i videa či vykreslování. Je to jako by systém zhruba co vteřinu na jednu či dvě desetiny vteřiny zatuhl, pak se to probere a udělá vše co nevykreslil. Myš skočí na pozici kde by měla být, při psani textu se rychle doplní nedopsané znaky apodobně. Poslední verze, kdy systém funguje správně je: 6.8.0-45-generic (64-bit). 6.8.0-47 se chovají stejně - cukají se. Nic podobného jsem zatím nezažil. Zkusil jsem přeinstalovat drivery grafiky (používám poslední dostupné nvidia-driver-550 a zkoušel jsem ponížit na nvidia-driver-535) , ale není v tom žádná změna.  Systém sice funguje, ale toto cukavé chování je velmi nepříjemné a někdy je horor trefovat se na ikony či tlačítka.

Při spuštění jiné něž poslední verze jádra je žřejmě nějak omezená hardwarová akcelerace grafiky, protože nejdou spustit hry, většinou s hláškou "není nainstalována žíádná grafická karta" nebo se to spustí, ale s 1 - 5 FPS. Přitom, když spustím poslední jádro, tak všechny hry fungují i pořádnými FPS, jen se cukají. Takže vše má asi spojitost s gafikou, jen netuším co bych s tím mohl udělat.

Při spouštění systému jsem si všiml oranžového řádku:
workquere: nv_drm_handle_hotplug_event [nvidia_drm] hogged CPU for >10000us 8 times, consider switching to WQ_UNBOUND

Zkoušel jse to googlit, ale nic mi to nenašlo.

Hardware:
MB: Micro-Star International MS-7C91
CPU: AMD Ryzen 5 5500
RAM: 48GB DDR4
GPU: Nvidia 3600Ti

KDE Plasma: 5.27.11
KDE Frameworks: 5.115.0
Qt: 5.15.13

Budu rád za každou radu.

Gucky
« Poslední změna: 16 Října 2024, 22:01:29 od Gucky »

Gucky

• Návštěvník
Re:Systém se cuká po aktualizaci
« Odpověď #2 kdy: 16 Října 2024, 22:19:54 »
Děkuji za rychlou odpověď, použít duckduckgo.com mě nenapadlo, používám google. Každopádně rada z prvního odkazu nepomohla, ale hledal jsem dále a našel jsem toto: místo abych dle první rady v souboru /etc/modprobe.d/nvidia-graphics-drivers-kms.conf smazal záznam "options nvidia_drm modeset=1", tak naopak jsem přidal záznam "options nvidia_drm fbdev=1". Po restatu se zdá, že je vše zase v pořádku.

Takže ještě jednou děkuji, bez odkazů na duckduckgo bych se z toho asi nevyhrabal.

Gucky

Gucky

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 16 Října 2024, 22:41:49 »
Ach ...

Asi jse mse unáhlil. Po pár minutách je to opět zde, vše se cuká. Nepomohl ani restart.

ok1dtm

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #4 kdy: 16 Října 2024, 23:46:00 »
Kubuntu dlouho nepoužívám, ale po aktualizaci KDE se mi začaly podobné věci a desktop byl skoro nepoužitelný. V monitoru systému jsem zjistil že tam mám snad 60x spuštěné Conky. Musel jsem to opravit v nastavení sezení. Zkus se podívat do monitoru systému zda se ti tam něco mnohonásobně nespouští.

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #5 kdy: 17 Října 2024, 09:30:05 »
Ach ...

Asi jse mse unáhlil. Po pár minutách je to opět zde, vše se cuká. Nepomohl ani restart.
Spusť se se starším kernelem.
Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít "Topic Solved" dole pod vláknem.

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

Gucky

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 17 Října 2024, 20:42:59 »
to ok1dtm:

Děkuji za radu, nic s názvem "conky" jsem v  seznamu aktivity systému nenašel.

to Roman Vacho:

To právě taky není řešení jak jsem psal:

"Při spuštění jiné něž poslední verze jádra je žřejmě nějak omezená hardwarová akcelerace grafiky, protože nejdou spustit hry, většinou s hláškou "není nainstalována žíádná grafická karta" nebo se to spustí, ale s 1 - 5 FPS. Přitom, když spustím poslední jádro, tak všechny hry fungují i pořádnými FPS, jen se cukají. Takže vše má asi spojitost s gafikou, jen netuším co bych s tím mohl udělat."

Děkuji,

Gucky
« Poslední změna: 17 Října 2024, 20:46:19 od Gucky »

ramael

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #7 kdy: 17 Října 2024, 21:15:36 »
Děkuji za rychlou odpověď, použít duckduckgo.com mě nenapadlo, používám google. Každopádně rada z prvního odkazu nepomohla, ale hledal jsem dále a našel jsem toto: místo abych dle první rady v souboru /etc/modprobe.d/nvidia-graphics-drivers-kms.conf smazal záznam "options nvidia_drm modeset=1", tak naopak jsem přidal záznam "options nvidia_drm fbdev=1". Po restatu se zdá, že je vše zase v pořádku.

Takže ještě jednou děkuji, bez odkazů na duckduckgo bych se z toho asi nevyhrabal.

Gucky
Ono se tam nepíše, že se má záznam smazat. Naopak, má se vytvořit. Pokud ten záznam není zakomentován, tak teprve pak ho zkus smazat.
Lenovo: ThinkPad X380 Yoga
Joutůůůůb

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #8 kdy: 18 Října 2024, 11:46:03 »
Obě ty jedničky jsou výchozí nastavení. Žádné čachry se s fbdev již nepořádají.

To byl upgradovaný systém na 24.04?

Než tu bolest řešit, upgradoval bych na 24.10. Jako bonus budeš mít Plasmu 6 a Wayland. To si rozumí mnohem lépe s Nvidií. X11 je možno také provozovat.

24.04 je ve verzi 24.04.1 pro mou Nvidii velmi nešťastné vydání. Nějak moc dobře to nechodilo. Zlepší to snad 24.04.2, ale proč čekat, když jsou problémy?
« Poslední změna: 18 Října 2024, 11:53:58 od Roman Vacho »

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

Gucky

• Návštěvník
« Odpověď #9 kdy: 18 Října 2024, 23:43:26 »
Uprgade zkusit mohu, jen si musím zjistit co je Wayland. V práci mám na notebooku Ubuntu a nefunguje mi vzdálená plocha pomocí DWSEVICE, když se chci připojit píše to právě něco o waylandu. Zatím jsem neněl čas to řešit, ale na domácím počítači používám DWSERVICE denně a kdyby to mělo přestat fungovat měl bych velký problém.

Kubuntu na tento stroj jsem instaloval jako 22.04. S Kubuntu jsem začínal tuším na verzi 18 a byl jsem spokojen. Pak při přechodu na vyšší verzi něco změnili a vím, že jsem z toho byl dost nešťastný. Například jsem používal 4 virtuální plochy a přepínání mezi nimi bylo jako otáčení krychle. Bylo to super na pohled a krásně plynulé. Taky vykreslování dalších věcí se změnilo. Například CubicSDR pro příjem pomocí RTL SDR donglu je od té doby jako by měl 1 až 2 FPS. Spoustu odladěných věcí zmizelo, tuším že byl přechod z Plasmy4.
« Poslední změna: 18 Října 2024, 23:52:46 od Gucky »

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #10 kdy: 19 Října 2024, 11:28:10 »
Uprgade zkusit mohu, jen si musím zjistit co je Wayland. V práci mám na notebooku Ubuntu a nefunguje mi vzdálená plocha pomocí DWSEVICE, když se chci připojit píše to právě něco o waylandu. Zatím jsem neněl čas to řešit, ale na domácím počítači používám DWSERVICE denně a kdyby to mělo přestat fungovat měl bych velký problém.
No ale pořád tam je i X11, takže ten problém nenastane. Ledaže by ses přepl z X11 na Wayland. SDDM-přihlaščovací obrazovka si pamatuje poslední volbu.

ramael

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #11 kdy: 20 Října 2024, 11:08:57 »
Já si myslím, že by stačilo přepnout sezení na X11. Při spuštění PC (pokud máš SDDM což je u KDE v defaultu) máš nahoře vlevo výběr mezi sezeníma.  Tam vybrat relaci s X. Co jsem dohledal, tak některé grafiky nvidia mají problémy s Waylandem u Plasmy(KDE). Pokud máš automatické přihlašování v SDDM, tak to nejspíš nestihneš překliknout. V tomto případě poradím postup jak si to nastavit v systému. Ale nejdřív je třeba vědět, jestli ti relace X pomohla.
Mimochodem DWSERVICE ještě Wayland nepodporuje a s Xwaylandem má nějaké problémy.

X - je starý zobrazovací systém. Už se spoustu let nevyvíjí a neudržuje, protože se dostal do slepé uličky.
Wayland - je nejvíce prosazovaný nástupce za X. Avšak všechny ty programy se musí na Wayland přepsat. A to zrovna moc nejrychleji nejde. A tak to každý řeší po svém. Dost často přes Xwayland, což je hodně rychlé řešení avšak cesta do pekel. Protože pak vznikají situace kdy je třeba něco nastavit a nefunguje to protože kočkopes.
Joutůůůůb

Gucky

• Návštěvník
« Odpověď #12 kdy: 20 Října 2024, 15:36:27 »
To přepínání na X11 bude až po upgrade na 24.10 nebo to tam je již těď? Pokud ano, tak to nikde nevidím.

ramael

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #13 kdy: 20 Října 2024, 15:40:18 »
Uplne vlevo nahore- pokud to je sddm
Kdyztak ofot tu prihlasovaci obrazovku.
Joutůůůůb

ramael

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #14 kdy: 20 Října 2024, 21:53:41 »
Konečně jsem se dostal k PC. Copak ti vypíší tyto příkazy?:
Kód: [Vybrat]
systemctl status display-manager.service
echo "$XDG_SESSION_TYPE"
Joutůůůůb

sabraq

• Závislák
  • Bootloader-není téma k hovoru,ani zbytný prostor
« Odpověď #15 kdy: 20 Října 2024, 22:41:36 »
Ach ...

Spusť se se starším kernelem.
Pokud mu nějaký starší jádro zbylo. Ta "autonomie systému" je dnes prostě naprosto úžasná, ale jak pro koho - nepamatuju si, že by se při aktualizaci nového jádra automaticky bez potvrzení  něco odinstalovalo. Vždy se to dělo ručně, vždy tam ty starší jádra strašily a když něco po aktualizaci "nejelo", bylo se kam vrátit.
A to bylo v době, kdy pevné disky rozhodně nedisponovali takovou "hvězdnou kapacitou" jako dnes,řešil se každý kilobajt - jak na instalačním disku, tak na pevným disku, mnohokrát se řešila "známá záhada menší kapacity naformátovaného místa na disku" a když si tu 5% ochranu proti přetečení dat na pevném disku někdo zrušil (protože si třeba o sobě myslel, že už je dost velkej machr na to, aby si těch pitomých 5 % uhlídal ručně sám) - tak se pak nemohl divit, že mu pravidelně něco odchází a neustále přichází o data.
To je prostě v p*****, i proto jsem od Ubuntu odešel do krajin neznáma, prostě raději rozchod, nežli "rozkol".
PP v kolečku - není licence,pouze upozornění na reklamu
"Dress code" - oblečení podle předpisu(ne kódované oblečení)
CC v kolečku - je licence,značí,že se někdo nesmírně snaží

sabraq

• Závislák
« Odpověď #16 kdy: 20 Října 2024, 22:58:16 »
Citace
Při spuštění jiné něž poslední verze jádra je žřejmě nějak omezená hardwarová akcelerace grafiky, protože nejdou spustit hry, většinou s hláškou "není nainstalována žíádná grafická karta"
No protože není nainstalována žádná grafická karta - musíš se vrátit k předchozí LTS, protože pro Xserver se ti nezkompiluje ovladač, ani kdybys  to dělal ručně a ještě si k tomu půjčil jedny ruce navíc, kdybys náhodou chytal křeče.
Vyhledej si to v jakýmkoliv vyhledávači, nebo si přečti "rilís nouts" k ovladačům nvidia 500 (500 jako verze ovladačů, ne karet) ve vztahu k Xserveru. Musíš použít otevřené ovladače gallium + 3d mesa. Je to pracnější, takže ty ruce navíc by se taky hodili.

ramael

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #17 kdy: 21 Října 2024, 12:23:19 »
Že by další vnitřní akademická rozprava?
Je fakt, že ubuntu nastoupilo cestu do pr.. už před časem. Proto jsem tuto distribuci po více než deseti letech opustil. Avšak @sabraqu ony i ty dřívější aktualizace pro nováčka nebyly také nic moc. Prd jsem o tom věděl a dotaz jestli chci zanechat konfigurák tohoto démona s tím, že to nemusí fungovat jak má, nebo ho nahradit novým při update, mě vytáčel do červena. Protože to znamenalo buď se podvolit, nebo studovat interní věci o kterých jsem ani neměl páru co znamenají.
Myslel jsem že jsem tady na fóru takový dinosaurus řešící vše přes univerzální terminál. Ale koukám, že tys z pravěku ještě nepřišel  :D To nemyslím ve zlém.
Mě překvapuje, že tu "chybu" v ovladačích ubuntu převzalo a poslalo do "majnstrýmu". Ačkoliv jsou už delší čas hlášené problémy z rolling distribucí. Chyba je v uvozovkách, protože ne všichni s tím mají problém. Nejčastější řešení bylo přepnout se do Xsek. Je docela možné, že se tazateli při downgradu nesprávně načítá modul, což by u ubuntu nebylo poprvé. Už jsme to tu také řešili. Těch možností je hodně.
Joutůůůůb

sabraq

• Závislák
« Odpověď #18 kdy: 21 Října 2024, 18:57:13 »
Že by další vnitřní akademická rozprava?
Je fakt, že ubuntu nastoupilo cestu do pr.. už před časem. Proto jsem tuto distribuci po více než deseti letech opustil. Avšak @sabraqu ony i ty dřívější aktualizace pro nováčka nebyly také nic moc. Prd jsem o tom věděl a dotaz jestli chci zanechat konfigurák tohoto démona s tím, že to nemusí fungovat jak má, nebo ho nahradit novým při update, mě vytáčel do červena. Protože to znamenalo buď se podvolit, nebo studovat interní věci o kterých jsem ani neměl páru co znamenají.
Myslel jsem že jsem tady na fóru takový dinosaurus řešící vše přes univerzální terminál. Ale koukám, že tys z pravěku ještě nepřišel  :D To nemyslím ve zlém.
Mě překvapuje, že tu "chybu" v ovladačích ubuntu převzalo a poslalo do "majnstrýmu". Ačkoliv jsou už delší čas hlášené problémy z rolling distribucí. Chyba je v uvozovkách, protože ne všichni s tím mají problém. Nejčastější řešení bylo přepnout se do Xsek. Je docela možné, že se tazateli při downgradu nesprávně načítá modul, což by u ubuntu nebylo poprvé. Už jsme to tu také řešili. Těch možností je hodně.
Samozřejmě, další akademická vteřinka:).
Vtip je v tom, že pokud jsi žádný změny nastavení nedělal, mohl jsi klidně vše odsouhlasit, aby se nahradily všechny konfiguráky novými. Pouze pokud jsi něco měnil, tak většinou sis pamatoval co, protože to nebyla tak dlouhá doba.
Já nevím jestli je to chyba,  prostě pro verze Xserveru tuším 20.x.y.z. nejde použít originální ovladač, protože nvidia ukončila podporu těchto karet a Xserver se vyvíjí dál. K tomu už kdysi došlo, akorát se dalo myslím sehnat jinou verzi ovladačú, než co byla v repozitářích. Asi bylo více větví vývoje, tehdy se to vyřešilo "legacy" ovladačem.
To teď ale udělat prostě nejde, takže gallium + mesa a trochu toho nepohodlí

Já se teda docela divím, že to necháváte na křišťálové kouli, protože minimálně spuštění tohoto

cat /var/log/Xorg.0.log | grep error
cat /var/log/Xorg.0.log | grep unknown

no a další variace tohoto příkazu by ušetřili aspoň trochu času - někdy je tam vyloženě napsaný řešení .

To co píšeš o tom modulu se týká ale wifi, což je trochu z jiné přihrádky a existjí i wrappery. Nevím, protože smůlu v tomhle směru jsem zatím neměl.

Xserver je docela kus systému a je provázaný s kdečím a když není ani nikam vidět, tak bych rovnou překonfiguroval právě xserver.

ramael

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #19 kdy: 21 Října 2024, 19:04:57 »
No jo, ale pokud tam ma Plasmu atd, tak mu xserver nebezi protoze wayland. A to uz se tu take resilo. Odkaz jsem dal jen kvuli tomu, ze zkratka ubuntu vybere modul a hotovo. Pokud se v tom clovek neorientuje, tak je nahrany.
Joutůůůůb

sabraq

• Závislák
« Odpověď #20 kdy: 21 Října 2024, 19:41:19 »
Tak to já nevím, ono záleží i druhu plynu, kterej mu pohání televizi? To snad ne, televize snad má nějaký VGA standardy a rozhraní dnes asi nejrozšířenější HDMI:)

Jinak myslel jsem samozřejmě ovladač nouveau + 3d akceleraci gallium - teoreticky pokud by přejmenoval xorg,conf,  smazal nouveau z blacklistu, který vytvrořila nvidia někde v /etc/ (lepší je se podívat do /var/log/nvidia/install.log - nějak podobně se to jmenuje) a raestartoval xserver, nebo celej počítač, tak se mu to rozběhne "samo" a nepozná rozdíl.

ramael

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #21 kdy: 21 Října 2024, 19:55:18 »
Wayland je tu misto X. Je to jeho nastupce. Do nedavna jsem mel pure Wayland (bez mezivrstvy xwayland) na svem laptopu (Arch + Hyprland). To znamena zadny Xserver, nic. Jen jsem si to svou pohodlnosti nedavno "zaneradil i tema Xkama". Proto jsem se jednim z tech predeslych prikazu optal abych vedel na jakem zobrazovacim serveru mu to jede a od toho se odpichly dale.
Joutůůůůb

sabraq

• Závislák
« Odpověď #22 kdy: 21 Října 2024, 20:52:12 »
No to já vím co je wayland, to nevěděl Gucky, takže ho asi nepoužívá. Ovladač nvidia je ale níž, proto se divím, že začínáte s doptáváním na 3D desktop.
Bylo by dobrý dopsat to do titulku, že jde o KDE Plasma v Kubuntu.

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #23 kdy: 22 Října 2024, 17:19:02 »
To přepínání na X11 bude až po upgrade na 24.10 nebo to tam je již těď? Pokud ano, tak to nikde nevidím.
V Kubuntu je to naopak vlevo dole. Je tam možnost virtuální klávesnice a hned vedle je volba Wayland nebo X11.
Máš Nvidii. Ta mi jela nějak divně na 24.04. Nebo počkat na 24.04.02(to ještě nevyšlo) problémy řeší/bude řešit nebo rovnou upgradovat na 24.10.
Také mám Nvidii a tady jede až na akceleraci dékódování videa v prohlížeči dobře(neplést s akcelerací vykreslování videa). Vždycky se něco najde. Prostě Nvidia. :D
Vůbec ta 24.10 je taková obecně rychlejší. Díky upstreamu a díky novějším verzím Snapu atd.

To Xorg je X11. A to menu je rozbalovací.
« Poslední změna: 22 Října 2024, 17:28:09 od Roman Vacho »

ramael

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #24 kdy: 23 Října 2024, 00:01:17 »
No a proto rostu pokud chce někdo něco poradit jak to naklikat. Každý si může, a také distribuce, cokoliv nastavit jak je libo. A pak vznikají taková nedorozumění. Zlatý terminál, kde se to nedá "okecat". Jsem se tou klikací radou zpronevěřil. Tímto se omlouvám a radši se budu držet terminálu. Na obrázcích je jak to přibližně vypadá u mne.

Joutůůůůb

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.